Ця визнана в усьому світі страва стала настільки звичною і народною, що багато хто приписує їй походження національної російської кухні. Однак до неї воно не має ніякого відношення, оскільки було придумано, не народом, а французьким кухарем в одеському будинку графа Строганова. На честь цієї знатної особи бефстроганов і отримав свою назву, що в перекладі означає яловичина по-строгановськи. Сьогодні у цього кулінарного шедевра є безліч варіантів приготування. Який з цих рецептів бефстроганова найбільш наближений до справжнього і як правильно готувати це м'ясо, розповімо в нашій статті.
Походження цієї другої страви пов'язано з прізвищем Олександра Григоровича Строганова, який жив в 1795-1891 роках. Він був останнім чоловіком в своєму славному дворянському роді і прожив довге, плідне життя. А прославився тим, що був генерал-губернатором, відкрив у рідній Одесі університет і подарував Томському університету величезну, що збиралася століттями членами його сім'ї бібліотеку. Його будинок був відомий всьому місту завдяки проведеним там «відкритим столам», традиційним для вельмож того часу. Будь-який освічений, пристойно одягнений чоловік міг прийти на обід або вечерю до графа і розділити з ним трапезу. Якраз під час таких заходів гості і спробували яловичину, приготовлену особливим новим способом.
Перший рецепт бефстроганова з'явився завдяки двом фактам:
● граф постарів, і зуби не дозволяли йому жувати гаряче улюблене їм, жорстке яловиче м'ясо;
● його французький кухар Андре Дюпон був дуже турботливий і придумав для свого роботодавця нову страву з яловичини, нарізаної на дрібні шматочки і тушкованої в ніжному соусі.
З часом від «круглих столів» кулінарна знахідка поширилася по домівках дворян, звідти - в ресторани, а потім потрапила в кулінарні книги початку XX століття. Широке поширення бефстроганов отримав, потрапивши в радянське громадське харчування. М'ясо з підливою стало смачним доповненням до всіляких каш і картоплі.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Бефстроганов | 13.22 | 20.88 | 3.73 | 260.70 |
Бефстроганов з курки в мультиварці | 14.32 | 9.73 | 14.86 | 212.19 |
Бефстроганов з яловичини в мультиварці | 10.53 | 8.70 | 1.97 | 136.80 |
Бефстроганов з вершками в скороварці | 9.68 | 6.58 | 15.65 | 168.53 |
Бефстроганов з телятини | 10.86 | 3.09 | 3.06 | 93.24 |
Як ви вже зрозуміли з історії рецепта приготування бефстроганова, обов'язковими інгредієнтами для нього є:
● яловичина (найкраще використовувати вирізку або філе поперекової частини);
● ріпчасту цибулю;
● сметана, мука, томатна паста або сік для соусу;
● спеції (сіль і чорний перець).
Інші продукти варто додавати тільки в тому випадку, якщо у вас немає мети приготувати справжній, оригінальний бефстроганов. Хоча в сучасній кулінарії ця назва часто використовується для позначення групи м'ясних страв, тушкованих в сметані, в тому числі з курки і телятини.
Головні вимоги до яловичини по-строгановськи - м'якість, а також ніжний, вершковий смак. Тому за визначенням жорстке м'ясо для початку потрібно відбити, робити це краще до нарізки (в цілому шматку). Після його слід нарізати поперек волокон на шматки товщиною не більше 1 см і довжиною близько 5-6 см, які, в свою чергу, подрібнити на шматочки товщиною 0,5-1 см.
Потім за класичним рецептом бефстроганова м'ясо обвалюють в борошні і смажать в сковороді у вершковому маслі. На дно сковороди викладають нашатковану цибулю, щоб м'ясні шматочки м'яко обсмажувалися, а не пригорали, незважаючи на великий вогонь. Смажити потрібно недовго, до тих пір, поки вони не стануть блискучими. А ось золотистої скоринки домагатися не потрібно.
Залишилося перекласти бефстроганов в сотейник, залити соусом і тушкувати на невеликому вогні до м'якості.
Готове м'ясо посипте свіжою зеленню і подавайте з круп'яними або картопляними гарнірами і овочевими салатами.
Завдяки нашим покроковим рецептам з фото ви приготуєте смачний і ніжний бефстроганов швидко і легко. Приємного апетиту!