Укр
Рус

Азу

Смачне, ситне і варіативне азу - страва, яку варто готувати

Без цього кулінарного шедевра неможливо уявити татарську кухню. І хоч подібні страви є в багатьох інших країнах, наприклад, угорський гуляш, звичні нам печеня і рагу, все ж азу має свої особливості - в смаку і приготуванні.

Читати все...

Азу з баранини - покроковий рецепт, фото 1 Азу з баранини 65 6 4 з 5 - детальніше -
Азу з яловичини по татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Азу з яловичини по татарськи 75 6 3 з 5 - детальніше -
Азу з свинини - покроковий рецепт, фото 1 Азу з свинини 75 6 3 з 5 - детальніше -
Азу по-татарськи - покроковий рецепт, фото 1 Азу по-татарськи 50 4 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Другі страви×Азу
Вид
Категорія страви
Інгредієнти
Спосіб приготування
Швидкість приготування
Смакові якості
Температура подачі

Історія

Походження даної м'ясної страви сягає корінням до Стародавньої Персії. З перської мови його назва перекладається, як «шматочки м'яса». Згідно з іншою версією, цій назві передувало слово «аздик», що на татарському означає «їжа».

Ймовірно, тушкувати нарізане невеликими смужками м'ясо на відкритому вогні в казанку придумали кочові скотарі, адже цього інгредієнта було у них в надлишку. Трохи пізніше в рецепт азу увійшли овочі, і тільки приблизно в XVIII столітті в нього почали додавати завезену з-за океану картоплю, а також інші продукти і спеції. Так, поступово від стародавньої рецептури залишилося лише головне - тушковане м'ясо в підливі. Решта інгредієнтів - вже плід фантазії сучасних середньоазіатських кухарів.

Інгредієнти

Незважаючи на те, що рецепти приготування азу по-татарськи відрізняються різноманіттям і варіативністю, виділити вже ставший традиційним серед них можна. У класичний варіант обов'язково входить м'ясо (найчастіше яловичина, але допускається також баранина і конина), вода для тушкування, цибуля, томатна паста чи помідори, картопля, часник, гострий перець і солоні огірки. Якщо готуєте з яловичини, то краще вибрати лопатку або частину спини, таке м'ясо буде м'якше і швидше протушкується.

Крім перерахованих основних продуктів, в різних сучасних рецептах азу замість традиційного м'яса використовуються курка, кролик, індичка, а до цибулі і картоплі додається морква, гриби, болгарський перець і інші овочі. Деякі кухарі навіть готують його з забороненої для татар свинини, але це більше домашній варіант страви на наш лад, а не класичний. Але ви можете спробувати його на своїй кухні.

Топ популярних рецептів категорії

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Азу по-татарськи12.11 25.19 1.56 286.92
Азу з баранини7.99 15.64 0.79 179.64
Азу з яловичини з солоними огірками9.66 16.91 0.68 198.51
Азу з свинини10.64 18.67 12.38 261.42
Азу з яловичини по татарськи5.15 6.19 6.42 106.12

Як приготувати азу правильно

Ця друга страва з тушкованого м'яса і картоплі абсолютно невимоглива. У процесі її готування важливо лише засвоїти нехитру технологію і кілька простих правил. Що стосується першого моменту, то всі інгредієнти потрібно обсмажити окремо і тільки в кінці з'єднати їх під однією кришкою для тушкування.

Якщо для вас принципово проходження даним татарським рецептом, візьміть чавунний казан або сотейник з товстим дном і стінками, а ще краще готувати цю страву на природі - на дачі або пікніку. Тоді вогонь і казанок зроблять свою справу і додадуть азу ще більш насичений смак і аромат. Також важлива ступінь гостроти, адже традиційно м'ясо повинно тушкуватись в гострому соусі. Але, як ми вже і говорили, це не принципово. Якщо ви, ваші домашні або гості не люблять гостре, спеції і дрібно нарізаний гострий перчик можна подати в окремих ємностях.

Суперечки точаться і навколо консистенції азу. Тут теж повна демократія, і все залежить від ваших уподобань - можна зробити його густим, як друге, а можна не випаровувати всю рідину і подавати як густий суп.

Кулінарні поради

1. М'ясо нарізуйте поперек волокон соломкою товщиною близько 1 см і довжиною 5-7 см.

2. Огірки в азу краще додавати солоні або квашені (малосольні) - міцні і хрусткі, а не мариновані із застосуванням оцту.

3. Можна готувати і без картоплі, тоді м'ясо з овочами вийде доповнити будь-яким корисним гарніром - гречкою, рисом і іншими кашами на ваш смак.

4. Якщо використовуєте помідори, то зніміть з них шкірку. Не знайшлося свіжих помідорів - можете сміливо замінити їх томатною пастою.

5. При подачі посипте азу зеленню петрушки, а в окремій піалі поставте жирну сметану.

Насичений, багатий смак цієї страви припаде до смаку всім членам сім'ї і обов'язково збере за столом рідних і друзів. А нам залишається побажати вам кулінарного натхнення і щоб наші рецепти азу з фото покроково допомогли вам зробити цей шедевр східної кухні ідеальним.

;