Яскравий желейний десерт стане відмінним завершенням свята. Його обожнюють дорослі і діти. Але справжню перевагу домашнього желе в тому, що воно ще й неймовірно корисне. Цього не можна сказати про промислових продуктах швидкого приготування з магазинів. У них міститься безліч хімічних інгредієнтів і вкрай мало натуральних. Тому, якщо ви хочете порадувати своїх рідних і близьких з користю для здоров'я, вивчіть численні рецепти желе на нашому сайті. Адже цей чудовий десерт родом з дитинства можна легко приготувати з овочів, фруктів, ягід, соків, молока, сметани та інших доступних продуктів.
Історія появи солодкої страви, звичайно, пов'язана з його головним інгредієнтом - желатином, який в свою чергу є продуктом переробки білка колагену (сполучної тканини тварин). Однак в деяких рецептах желе використовують желюючі речовини, одержувані з рослин: пектин (з шкірки цитрусових, яблук, буряка), агар-агар (з червоних океанських водоростей).
Сухий желатин придумав і запатентував американський інженер Пітер Купер. Однак він не був кулінаром, тому вважав, що люди будуть просто заливати цю суху суміш окропом і їсти. Гурманів ж не приваблювала перспектива поглинати практично несмачні ласощі.
Минуло 50 років - і увагу на желатин звернув інший спритний американець. Перл Б. Уейт випускав ліки і тому добре розбирався у фруктових барвниках і ароматизаторах. Він додав їх до желюючої суміші - і отримав перший рецепт приготування желе.
Але очікуваного буму нове частування чомусь не викликало. Тоді підприємець продав патент іншому підприємцю на прізвище Вудворт. Той, в свою чергу, після кількох невдач застосував «важку артилерію» - рекламні плакати із зображеннями знаменитих актрис з желейним десертом в руках. Малювали їх знамениті художники, а назвали товар «Джелл-О». Такі старання подіяли - і за 1902 рік на продажі желатину Вудворт заробив $ 250 тис.
Справжню популярність фруктово-ягідні рецепти приготування желе отримали в США в 1950-роки з появою нових видів ароматизаторів, барвників і смакових добавок. З американської кухні слава про цей десерт поширилася по всьому світу. І сьогодні хороші господині і кухаря готують його виключно з натуральних рослинних продуктів, надаючи красиву форму і забезпечуючи ефектну подачу.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Желе шарами | ||||
Полуничне желе | 2.91 | 5.41 | 5.31 | 84.57 |
Желе з гарбуза | 2.48 | 4.78 | 10.53 | 98.17 |
Желе із соку | 14.28 | 0.00 | 27.25 | 171.64 |
Желе з агару | 3.46 | 7.32 | 40.96 | 244.12 |
Цей десерт - настільки проста страва, що зіпсувати її практично неможливо. Тому з нею впорається навіть новачок. Головні етапи такі:
● підготовка желатину - його необхідно залити водою, слідуючи інструкціям на упаковці і залишити на кілька хвилин набухати;
●приготування рідкої основи - це може бути натуральний сік (краще всього використовувати апельсиновий або вишневий), молочно-ягідні суміші;
● з'єднання рідини і желуючої речовини, доведення суміші до кипіння;
● розливання майбутнього желе по формах після його охолодження.
Не помилитися в кількості і порядку закладці інгредієнтів допоможуть наші докладні рецепти желе з фото.
Зробити десерт не тільки смачним, але і красивим допоможе ефектна подача. Можна прикрасити його ягодами, листочками м'яти або меліси, шматочками фруктів, посипати тертим шоколадом або полити розтопленим. Приємного апетиту!