Десерт з фруктово-ягідного пюре і збитих невагомих яєчних білків встиг завоювати серця багатьох гурманів і ласунів. Виявляється, ніжна і повітряна солодкість - не тільки смачний, але і дуже корисний продукт, рекомендований інститутом харчування для дорослих і дітей. Причому готувати цю страву в домашніх умовах зовсім не складно. Про основні рецепти зефіру і секрети приготування на домашній кухні ми вам зараз розповімо.
Улюблений багатьма кондитерський виріб є вдосконаленим «нащадком» традиційної російської солодощі - пастили, знайомої нашим предкам ще з 14 століття. Готували частування в сезон збору врожаю з яблучного пюре і меду. Кисло-солодку Антонівку, багату на пектин, запікали в печі, перетирали, змішували з медовою патокою і розгортали пластинками. Після висушування на сонці, згортали в сувої і їли до наступного врожаю. Згодом господині додали в рецепт зефіру збитий яєчний білок (щоб поліпшити непривабливий «іржавий» колір яблучного пюре), а з поширенням в 19 столітті цукру мед замінили цим дешевшим продуктом. Так з'явилося частування, до якого ми так звикли з дитинства.
З огляду на те, що основний компонент солодощі - плодово-ягідне пюре, дієтологи наполягають на користь і необхідність вживання натурального домашнього зефіру малюками і підлітками:
● Пектин виводить з організму солі важких металів, шлаки і токсини, сприяє правильному травленню, знижує рівень холестерину в крові.
● Яблучна маса багата залізом, кальцієм і фосфором, а також харчовими волокнами, що поліпшують роботу кишечника.
● У розумних кількостях вуглеводи благотворно впливають на розумову діяльність.
● Агар-агар (рослинний замінник желатину), який використовується в якості згущувача, багатий мікроелементами, корисний для суглобів і є відмінною профілактикою артрозу.
Рецепт приготування зефіру досить простий. Його не потрібно варити, смажити або випікати. Досить підготувати компоненти і з'єднати їх в правильній послідовності.
Класичний набір інгредієнтів - яблучне пюре, яєчний білок, цукор і загущувач. Яблука очищають від шкірки, запікають в духовці, подрібнюють в кашку. Теплу масу з'єднують з половиною норми цукру і дають охолонути. Потім додають білок і збивають до збільшення об'єму. На останньому етапі в суміш підмішують загущувач і цукор, що залишився. Залишилося за допомогою кондитерського мішка викласти зефір на пергаментний папір і залишити для підсихання.
Щоб солодкість вийшла виключно смачною, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів:
1. Плодово-ягідне пюре для зефіру повинно бути обов'язково густим. Ідеальний варіант - печена антонівка.
2. Щоб зефіркі не прилипли до дошки або пергаменту, злегка змочіть його водою.
3. Добре збита маса не буде розтікатися, отже, десерт вийде красивої, правильної форми.
4. Час застигання: 1-5 годин при кімнатній температурі.
5. Натуральний зефір (без консервантів) зберігається не більше 5 днів. Продовжити термін зберігання допоможе патока або глюкозний сироп. Замініть одним з цих компонентів половину норми цукру.
6. В якості барвників можна використовувати буряковий або морквяний сік, тоді частування придбає приємний рожевий або кремовий відтінок.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Зефір | 0.09 | 0.00 | 79.73 | 318.92 |
Зефір з желатином | 3.00 | 0.00 | 83.52 | 349.14 |
Зефір з ожиною | 0.83 | 0.00 | 50.13 | 204.21 |
Зефір домашній | 0.00 | 0.00 | 62.60 | 252.40 |
Зефір в домашніх умовах | 0.05 | 0.00 | 64.36 | 261.55 |
Тепер ви знаєте, як приготувати зефір. Вибирайте на сайті рецепт з детальним описом і фото і пригощайте домочадців справжнім кулінарним шедевром. Приємного апетиту!