Укр
Рус

Домашнє морозиво для дітей - покроковий рецепт, фото 1 Домашнє морозиво для дітей 45 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво без яєць - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво без яєць 50 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво смачне - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво смачне 40 2 3 з 5 - детальніше -
Морозиво з молока - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво з молока 50 2 2 з 5 - детальніше -
Морозиво з молока і цукру - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво з молока і цукру 30 1 3 з 5 - детальніше -
Морозиво пломбір - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво пломбір 40 1 3 з 5 - детальніше -
Морозиво рецепт без вершків - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво рецепт без вершків 55 2 2 з 5 - детальніше -
Морозиво рецепт в морожениці - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво рецепт в морожениці 45 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво зі згущеним молоком - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво зі згущеним молоком 50 3 3 з 5 - детальніше -
Простий рецепт морозива - покроковий рецепт, фото 1 Простий рецепт морозива 45 2 3 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Десерти×Морозиво
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування

Морозиво - найдавніше ласощі родом з Піднебесної

Смак ескімо, пломбіру та вершкового знайомий нам з дитинства. Однак мало хто знає, що появою улюблених ласощів ми зобов'язані не сучасним кулінарам, а древнім китайцям. Саме вони «подарували» людству холодне частування, яке любили Олександр Македонський, Катерина Медічі, Наполеон і багато інших легендарних особистостей. Про історію виникнення страви і про те, як приготувати морозиво правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Історична довідка

Один з найпопулярніших в світі десертів з'явився більше 4 тисяч років тому (за деякими даними більше 5000 років) в Стародавньому Китаї . Тут ще в 3000 році до н. е. до імператорського столу подавали частування зі снігу та льоду, змішаних з шматочками цитрусових і зернами граната. Відомо, що заморожені соки (аналог фруктового морозива) в давнину вживали і на Близькому Сході (про це залишилися свідоцтва в листах царя Соломона), і в Стародавній Греції, де відомий лікар Гіппократ вважав це відмінним засобом від жару і рекомендував своїм пацієнтам для зміцнення здоров'я . У Римській Імперії фруктовим снігом завершувалися бенкети і трапези при правлінні Нерона (I століття н.е.), про що є замітки в праці «Про кулінарні мистецтва» давньоримського гурмана Апіція. 

Жителі середньовічної Європи вперше спробували холодні ласощі на початку XIV століття. Венеціанський купець Марко Поло привіз в Італію рецепт приготування морозива з подорожі по Сходу. Дивовижний десерт припав італійцям за смаком і відразу став популярним лакомством аристократів і багатіїв. Мати власного морозивника було престижніше, ніж особистого кравця або перукаря.

Нашим предкам слов'ян бстрава, що віддалено нагадує сучасне морозиво, була знайома з часів Київської Русі. Заморожені вершки русичі вживали в холоди. Їх стругали тонкими пластами і подавали до столу на завершення трапези. До Масниці в багатьох регіонах готували холодне солодке частування з суміші сиру, сметани, цукру і родзинок.

За даними Міжнародної асоціації молочних продуктів перший рецепт морозива під назвою «Вершковий лід» був надрукований у Франції в другій половині XVII століття . У Російській Імперії XVIII століття детальний опис кулінарного творіння з вершків, жовтків, лимона, шоколаду та ягід можна було знайти в «Новій і повній кухонній книзі» (1791).

А ось промислове виробництво морозива стартувало в другій половині XIX століття з появою в Балтіморі (США) першої спеціалізованої фабрики.

Види

Сьогодні десерт подають практично у всіх країнах, причому готують не тільки зі звичних нам інгредієнтів. Гурмани можуть скуштувати його зі смаком зеленого чаю, м'яти, сиру, грибів, і навіть свинячих шкварок. Сучасні майстри-кулінари додають в рецепт гарбуз, імбир, рожеві пелюстки, моркву та інші невластиві для десерту продукти.

Незважаючи на різноманітність смаків і наявність в світі більше 1000 сортів, класичними видами холодних ласощів вважаються: 

● молочне;

● вершкове;

● пломбір;

● крем-брюле;

● плодово-ягідне.

Поради та рекомендації

Щоб приготувати смачне домашнє морозиво, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів:

● Використовуйте тільки свіжі і якісні продукти, натуральний шоколад, стиглі фрукти і ягоди.

● Чим жирніше вершки (не менше 30% жирності), тим ніжніше смак десерту. Збивати їх необхідно охолодженими, причому вінчик або насадки міксера теж повинні бути холодними.

● Як загусник підійдуть агар-агар, желатин, крохмаль, яєчні жовтки або сухе молоко. Завдяки цим компонентам морозиво виходить ніжним, в міру щільним і довгий час не тане.

● Щоб консистенція була максимально однорідною, замініть цукор цукровою пудрою.

● Усі рідкі добавки (соки, сиропи, лікери) вводять в масу на початковому етапі замішування.

● Додавання невеликої кількості коньяку або рому зробить смак пікантним, однак трохи збільшить час охолодження.

● Перед заморожуванням рекомендується протерти готову масу через дрібне сито. Тоді морозиво стане легшим і повітряним.

● Спростить і прискорить процес приготування морожениця. Електроприлад з промовистою назвою одночасно збиває і заморожує, забезпечуючи однорідність і ніжний смак.

● Подають частування в креманках або келихах. Для смаку поливають сиропом (кавовим, фруктовим, м'ятним і т. д.), Посипають корицею, какао-порошком, подрібненими горіхами або шоколадною стружкою.

Вибирайте рецепт морозива і дивуйте гостей і близьких вишуканими ласощами. Детальний опис процесу і покрокові фото допоможуть створити справжній кулінарний шедевр на власній кухні. Смачного!