Морозиво: 15 рецептів як приготувати морозиво | Покрокові рецепти з фото, відео на Recept.ua
Укр
Рус

Морозиво

Морозиво - найдавніше ласощі родом з Піднебесної

Смак ескімо, пломбіру та вершкового знайомий нам з дитинства. Однак мало хто знає, що появою улюблених ласощів ми зобов'язані не сучасним кулінарам, а древнім китайцям. Саме вони «подарували» людству холодне частування, яке любили Олександр Македонський, Катерина Медічі, Наполеон і багато інших легендарних особистостей. Про історію виникнення страви і про те, як приготувати морозиво правильно в домашніх умовах, ми вам зараз розповімо.

Читати все...

Бананове морозиво з горіхами - покроковий рецепт, фото 1 Бананове морозиво з горіхами 35 2 2 з 5 - детальніше -
Домашнє морозиво для дітей - покроковий рецепт, фото 1 Домашнє морозиво для дітей 45 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво без яєць - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво без яєць 50 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво в домашніх умовах 35 2 2 з 5 - детальніше -
Морозиво смачне - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво смачне 40 2 3 з 5 - детальніше -
Морозиво з молока - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво з молока 50 2 2 з 5 - детальніше -
Морозиво з молока і цукру - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво з молока і цукру 30 1 3 з 5 - детальніше -
Морозиво пломбір - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво пломбір 40 1 3 з 5 - детальніше -
Морозиво пудинг з сухофруктами - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво пудинг з сухофруктами 35 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво рецепт без вершків - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво рецепт без вершків 55 2 2 з 5 - детальніше -
Морозиво рецепт в морожениці - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво рецепт в морожениці 45 3 3 з 5 - детальніше -
Морозиво зі згущеним молоком - покроковий рецепт, фото 1 Морозиво зі згущеним молоком 50 3 3 з 5 - детальніше -
Пломбір вдома - покроковий рецепт, фото 1 Пломбір вдома 65 2 3 з 5 - детальніше -
Простий рецепт морозива - покроковий рецепт, фото 1 Простий рецепт морозива 45 2 3 з 5 - детальніше -

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: sql

Filename: pages/recepts_filters_list.php

Line Number: 2012

Ви обрали:
 Десерти×Морозиво
Вид
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Історична довідка

Один з найпопулярніших в світі десертів з'явився більше 4 тисяч років тому (за деякими даними більше 5000 років) в Стародавньому Китаї . Тут ще в 3000 році до н. е. до імператорського столу подавали частування зі снігу та льоду, змішаних з шматочками цитрусових і зернами граната. Відомо, що заморожені соки (аналог фруктового морозива) в давнину вживали і на Близькому Сході (про це залишилися свідоцтва в листах царя Соломона), і в Стародавній Греції, де відомий лікар Гіппократ вважав це відмінним засобом від жару і рекомендував своїм пацієнтам для зміцнення здоров'я . У Римській Імперії фруктовим снігом завершувалися бенкети і трапези при правлінні Нерона (I століття н.е.), про що є замітки в праці «Про кулінарні мистецтва» давньоримського гурмана Апіція. 

Жителі середньовічної Європи вперше спробували холодні ласощі на початку XIV століття. Венеціанський купець Марко Поло привіз в Італію рецепт приготування морозива з подорожі по Сходу. Дивовижний десерт припав італійцям за смаком і відразу став популярним лакомством аристократів і багатіїв. Мати власного морозивника було престижніше, ніж особистого кравця або перукаря.

Нашим предкам слов'ян бстрава, що віддалено нагадує сучасне морозиво, була знайома з часів Київської Русі. Заморожені вершки русичі вживали в холоди. Їх стругали тонкими пластами і подавали до столу на завершення трапези. До Масниці в багатьох регіонах готували холодне солодке частування з суміші сиру, сметани, цукру і родзинок.

За даними Міжнародної асоціації молочних продуктів перший рецепт морозива під назвою «Вершковий лід» був надрукований у Франції в другій половині XVII століття . У Російській Імперії XVIII століття детальний опис кулінарного творіння з вершків, жовтків, лимона, шоколаду та ягід можна було знайти в «Новій і повній кухонній книзі» (1791).

А ось промислове виробництво морозива стартувало в другій половині XIX століття з появою в Балтіморі (США) першої спеціалізованої фабрики.

Види

Сьогодні десерт подають практично у всіх країнах, причому готують не тільки зі звичних нам інгредієнтів. Гурмани можуть скуштувати його зі смаком зеленого чаю, м'яти, сиру, грибів, і навіть свинячих шкварок. Сучасні майстри-кулінари додають в рецепт гарбуз, імбир, рожеві пелюстки, моркву та інші невластиві для десерту продукти.

Незважаючи на різноманітність смаків і наявність в світі більше 1000 сортів, класичними видами холодних ласощів вважаються: 

● молочне;

● вершкове;

● пломбір;

● крем-брюле;

● плодово-ягідне.

Топ низькокалорійних рецептів

НазваБілки, в 100 г Жири, в 100 г Вуглеводи, в 100 г Ккал, в 100 г
Морозиво рецепт без вершків0.92 70.33 8.87 683.89
Простий рецепт морозива5.81 19.97 39.77 364.22
Морозиво зі згущеним молоком3.78 17.50 39.44 336.91
Домашнє морозиво для дітей4.16 15.55 33.97 296.41
Пломбір вдома2.05 12.73 37.37 278.50

Поради та рекомендації

Щоб приготувати смачне домашнє морозиво, скористайтеся підказками досвідчених кулінарів:

● Використовуйте тільки свіжі і якісні продукти, натуральний шоколад, стиглі фрукти і ягоди.

● Чим жирніше вершки (не менше 30% жирності), тим ніжніше смак десерту. Збивати їх необхідно охолодженими, причому вінчик або насадки міксера теж повинні бути холодними.

● Як загусник підійдуть агар-агар, желатин, крохмаль, яєчні жовтки або сухе молоко. Завдяки цим компонентам морозиво виходить ніжним, в міру щільним і довгий час не тане.

● Щоб консистенція була максимально однорідною, замініть цукор цукровою пудрою.

● Усі рідкі добавки (соки, сиропи, лікери) вводять в масу на початковому етапі замішування.

● Додавання невеликої кількості коньяку або рому зробить смак пікантним, однак трохи збільшить час охолодження.

● Перед заморожуванням рекомендується протерти готову масу через дрібне сито. Тоді морозиво стане легшим і повітряним.

● Спростить і прискорить процес приготування морожениця. Електроприлад з промовистою назвою одночасно збиває і заморожує, забезпечуючи однорідність і ніжний смак.

● Подають частування в креманках або келихах. Для смаку поливають сиропом (кавовим, фруктовим, м'ятним і т. д.), Посипають корицею, какао-порошком, подрібненими горіхами або шоколадною стружкою.

Вибирайте рецепт морозива і дивуйте гостей і близьких вишуканими ласощами. Детальний опис процесу і покрокові фото допоможуть створити справжній кулінарний шедевр на власній кухні. Смачного!