Трохи в світі гастрономічного задоволення існує солодощів, які обходяться без солодкої, блискучоюї глазурі. Це справжня кондитерська знахідка. Нею покривають торти, пряники, пампушки, тістечка, паски, кекси і печиво. Завдяки такому покриттю випічка не тільки набуває ефектний, апетитний вигляд і оригінальний смак, але також довше зберігає м'якість і свіжість. При цьому не існує одного єдино вірного рецепту глазурі - кожен кондитер може вибрати для себе кілька улюблених видів. У нашій статті ми розповімо вам, які це види, як правильно їх готувати і для чого використовувати.
Для початку зазначимо, що яку б глазур ви не зволіли, в її основі завжди лежить цукор або його замінники. Значить, всі її види можна вважати цукровими. Найпростіший класичний спосіб приготування передбачає наявність цього солодкого інгредієнта в поєднанні з водою, лимонним соком або кондитерським жиром (в домашній кухні - вершковим або какао-маслом).
У залежності від продуктів, що входять в рецепт приготування глазурі, виділяють такі різновиди:
● білкова - покриття з яєчних білків, цукрової пудри і соку лимона;
● шоколадна - до складу входить білий, чорний або молочний шоколад, також може готуватися з какао з додаванням молока (вершків) ;
● дзеркальна - названа так завдяки ідеально рівної, блискучої, глянсової поверхні, популярний останнім часом рецепт глазурі для тортів і кексів готується з желатину, згущеного молока, шоколаду та інших складових з додаванням фарбників;
● лимонна і апельсинова - до олії і цукру додають лимонну (апельсинову) цедру і сік;
● помадка - уварений до стану пластичної маси цукровий сироп, швидко охолоджений до 35-40 градусів.
Назва | Білки, в 100 г | Жири, в 100 г | Вуглеводи, в 100 г | Ккал, в 100 г |
Глазур для паски | 6.50 | 13.64 | 70.60 | 436.04 |
Глазур для кексів | 5.89 | 12.36 | 73.98 | 426.11 |
Глазур для торта з какао | 2.63 | 18.20 | 54.05 | 382.85 |
Глазур з какао | 9.56 | 21.18 | 35.68 | 375.77 |
Глазур цукрова | 0.02 | 0.00 | 97.29 | 372.29 |
Не варто обмежуватися тільки цими рецептами приготування глазурі. Сучасні кондитери додають все нові інгредієнти, експериментуючи з кольором і смаком. А ось з консистенцією все досить стабільно. Вона повинна нагадувати сметану, не бути занадто густою або рідкою. Тоді покриття буде добре наноситися, не буде стікати і швидко застигне.
Для того, щоб ваші кондитерські вироби вийшли ідеальними, користуйтеся готовими покроковіими інструкціями нашого сайту і дотримуйтеся правил.
1. Цукрову пудру найкраще зробити в домашніх умовах, ніж купити готову. Причому молоти в кавомолці потрібно ретельно. Продукт буде дрібним і сухим, тому його легше буде просіяти через сито.
2. Якщо ваш кондитерський виріб досить солодкий, то варто додати в покриття лимонного соку, щоб врівноважити підсумковий смак. Також цей інгредієнт відмінно вписується в білкову глазур, надаючи їй більш густу і щільну структуру.
3. Покриваючи торт, важливо, щоб поверхня його була ідеально рівною. Кондитери часто користуються таким прийомом: змащують корж тонким шаром джему і вже після цього покривають десерт глазур'ю.
4. Шоколад потрібно топити на водяній бані, постійно помішуючи. Краще брати звичайний, а не пористий.
Якщо це досить рідка глазур для кексів або пасок, то покривати їх зручно за допомогою пензлика. Якщо ж ви робите гарне покриття для імбирних пряників і печива, варто використовувати кондитерський шприц. Готуйте смачні солодощі для вашої родини і друзів, використовуючи наші покрокові рецептами глазурі з фото. Порадуйте себе і близьких!