Укр
Рус

Рецепти Десертів

Сухофрукти з медои і горіхами - покроковий рецепт, фото 1 Сухофрукти з медои і горіхами 50 1 3 з 5 - детальніше -
Айвовий мармелад - покроковий рецепт, фото 1 Айвовий мармелад 50 1 2 з 5 - детальніше -
Апельсиновий маршмеллоу - покроковий рецепт, фото 1 Апельсиновий маршмеллоу 45 3 3 з 5 - детальніше -
Безе - покроковий рецепт, фото 1 Безе 120 3 4 з 5 - детальніше -
Безе в мікрохвильовці - покроковий рецепт, фото 1 Безе в мікрохвильовці 60 2 3 з 5 - детальніше -
Безе на паличці - покроковий рецепт, фото 1 Безе на паличці 55 3 3 з 5 - детальніше -
Безе по ДСТу - покроковий рецепт, фото 1 Безе по ДСТу 65 4 3 з 5 - детальніше -
Безе рецепт простий - покроковий рецепт, фото 1 Безе рецепт простий 100 3 3 з 5 - детальніше -
Безе з кремом - покроковий рецепт, фото 1 Безе з кремом 60 3 3 з 5 - детальніше -
Безе торт - покроковий рецепт, фото 1 Безе торт 60 5 3 з 5 - детальніше -
Безе-меренги - покроковий рецепт, фото 1 Безе-меренги 75 3 3 з 5 - детальніше -
Бісквітні кошики (універсальні) - покроковий рецепт, фото 1 Бісквітні кошики (універсальні) 60 3 3 з 5 - детальніше -
Ванільний зефір - покроковий рецепт, фото 1 Ванільний зефір 50 3 3 з 5 - детальніше -
Варене згущене молоко - покроковий рецепт, фото 1 Варене згущене молоко 55 1 3 з 5 - детальніше -
Смачна мастика - покроковий рецепт, фото 1 Смачна мастика 50 1 3 з 5 - детальніше -
Смачна нутелла - покроковий рецепт, фото 1 Смачна нутелла 50 2 3 з 5 - детальніше -
Смачні цукерки - покроковий рецепт, фото 1 Смачні цукерки 50 3 3 з 5 - детальніше -
Смачні сирники - покроковий рецепт, фото 1 Смачні сирники 45 2 2 з 5 - детальніше -
Смачний мармелад - покроковий рецепт, фото 1 Смачний мармелад 40 3 3 з 5 - детальніше -
Повітряне суфле - покроковий рецепт, фото 1 Повітряне суфле 55 1 3 з 5 - детальніше -
Повітряний еклер - покроковий рецепт, фото 1 Повітряний еклер 65 2 3 з 5 - детальніше -
Глазур для кексів - покроковий рецепт, фото 1 Глазур для кексів 45 1 3 з 5 - детальніше -
Глазур для паски - покроковий рецепт, фото 1 Глазур для паски 35 1 2 з 5 - детальніше -
Глазур для пряників - покроковий рецепт, фото 1 Глазур для пряників 45 1 3 з 5 - детальніше -
Глазур для торта з какао - покроковий рецепт, фото 1 Глазур для торта з какао 55 1 2 з 5 - детальніше -
Глазур для еклерів - покроковий рецепт, фото 1 Глазур для еклерів 35 1 2 з 5 - детальніше -
Глазур дзеркальна - покроковий рецепт, фото 1 Глазур дзеркальна 50 1 3 з 5 - детальніше -
Глазур з какао - покроковий рецепт, фото 1 Глазур з какао 45 1 2 з 5 - детальніше -
Глазур цукрова - покроковий рецепт, фото 1 Глазур цукрова 35 1 3 з 5 - детальніше -
Глазур шоколадна - покроковий рецепт, фото 1 Глазур шоколадна 30 1 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
 Десерти
Категорія страви
Рівень складності
Швидкість приготування
Для матусь та дітей

Десерти - все, що ви хотіли знати про солодку радість

Багато хто з нас не можуть уявити своє життя без смачних десертів і солодощів після обіду або в якості доповнення до чаю. Цією пристрастю ласунів користуються професійні кухарі та кондитери всіх ресторанів і кондитерських світу, придумуючи все нові рецепти десертів. А національні кухні різних країн мають розмаїття і велику кількість цих завершальних трапезу ласощів. Особливо славиться десертами французька кухня. Навіть саме слово «десерт» родом з Франції і походить від дієслова, що означає «прибирати зі столу», адже цю страву традиційно подають останньою.

Історія десертів

Яку десертну страву було придумано першою і де це сталося, сказати важко. Але відомо, що ще древні люди любили солоденьке. Стародавні римляни навіть підсолоджували вино, правда, робили вони це небезпечним окисом свинцю, про шкоду якого дізналися пізніше.

Одні з найбільш відданих і давніх шанувальників солодощів жили в країнах Сходу. Східні солодощі відомі ще з 850 року нашої ери, тоді вони цінувалися на вагу золота. Перші десерти - це зацукровані фрукти і ягоди, пюре та соки, трохи пізніше з'явилися різні варення, мармелад.

На Русі і в Європі цукор з'явився набагато пізніше, ніж в арабських країнах. Тому варення, пастилу і компоти варили з медом. Коли цукор з'явився в наших краях, його почали додавати чи не в усі страви - навіть в пироги з м'ясом, що спричинило появу пиріжків з солодкими фруктово-ягідними начинками, тортів і тістечок. При цьому приблизно до XVII століття десерти на Русі називали заєдкі, і лише через те, що їх стали плутати з закусками, які з'явилися пізніше, поняття десерт з Франції перекочувало на нашу кухню. Вишукані десерти широко поширилися по Європі тільки з подешевшанням і загальнодоступністю цукру з початком його масового виробництва, тобто приблизно в XIX столітті. До цього даний тип страв був прерогативою столів знатних і багатих осіб.

Види десертів

Десерт не є синонімом солодощів, адже ця страва може бути і несолодкою. У деяких країнах на десерт можуть подавати фрукти, горіхи, сир, несолодку випічку. Наприклад, в Росії в завершенні фуршету можуть подати чорну ікру, а у Франції - тарілку з сирами. Буває і навпаки: солодкі страви не завжди відносяться до десертів. Цікаво, що до цієї категорії страв, крім шедеврів кондитерської майстерності, зараховують також деякі гарячі і холодні напої: чай, каву, гляссе, какао, гарячий шоколад, десертне вино, молочні коктейлі, киселі, соки і компоти.

Десерти настільки різноманітні і витончені, що важко чітко розділити їх види. Однак в цілому можна виділити дві великі групи: борошняні та безборошняні.

1. Борошняні кондитерські вироби - всіляка випічка, яка готується з тіста: торти, тістечка, капкейкі, круасани, еклери, пироги, печиво, вафлі.

2. Безборошняні кондитерські вироби - десерти, які готуються без борошна, а відповідно, і без тіста. Це різні і за технологією приготування, і за смаком страви, хоча в їх склад входять подібні або навіть одні й ті ж інгредієнти:

● цукор, мед, а також їх замінники;

● фрукти, ягоди, квіткові пелюстки;

● горіхи і насіння;

● яйця (найчастіше тільки білки);

● какао;

● желатин;

● молоко;

● вершки і вершкове масло.

Прикладами цієї широкої групи десертів є: морозиво, цукерки, желе, варення, джем, повидло, мармелад, пастила, зефір, безе, суфле, крем-брюле, панакота, креми, муси, тірамісу, грильяж і багато інших солодощів.

Десерти в різних національних кухнях

Батьківщиною вишуканих десертів можна вважати Францію. Але і інші країни не відстають, представляючи свої смачні солодкі страви, які люблять і готують по всьому світу. Особливо полюбилися ласунам італійські, японські і східні солодощі. Пропонуємо вам дізнатися, якими десертами можуть здивувати різні національні кухні.

Французькі десерти

Меренга, або безе - цей легкий, повітряний і хрусткий десерт з запечених яєчних білків, збитих з ​цукром, можна вживати як самостійну страву, а можна використовувати в якості шару для торта або його прикраси.

 

Клафуті - десерт, який представляє собою з'єднання пирога з запіканкою. Має дуже легку сирну текстуру, хоча сиру в ньому немає, а до складу рідкого тіста входять досить прості інгредієнти: яйця, цукор, молоко, борошно. Цим тістом заливають вишню. Хоча зараз для приготування клафуті використовують і інші фрукти і ягоди.

Каліссони - насолода прованської кухні, яку виготовляють у формі невеликих пелюсток. До її складу входять прісне тісто, мигдаль і фрукти (в традиційному рецепті диня), а зверху пелюстки покриваються цукровою глазур'ю.

Це далеко не все, чим радує шанувальників солодкого французька кухня: крем-брюле, збиті вершки, грильяж, тістечка з мигдального борошна макарони, молочне желе бланманже і багато іншого.

Японські десерти

Японські солодощі, які подаються на десерт, сильно відрізняються від наших, тому ми вирішили приділити їм увагу. Найпопулярніший десерт в цій країні під назвою вагасі готується з натуральних рослинних продуктів, серед яких рис, боби, насіння олійних культур, зерно, овочі, трави, морські водорості, горіхи, сухофрукти, зелений чай і навіть каштани. Залежно від складу інгредієнтів вагасі бувають декількох видів. Розглянемо їх докладніше.

● Екан - густа бобова пастила з додаванням агар-агару і цукру.

● Мандзю - запечені в формі пиріжки з пшеничного, рисового або гречаного борошна з різними начинками, один з варіантів якої пюре бобів або квасолі, зварених в цукрі або меді.

● Моті - традиційні японські коржики. Для їх приготування використовують стовчений до стану пасти клейкий рис мотігоме нейтрального смаку. Щоб паляниця виходила не тільки тягучою, а й смачною, в неї додають різні інгредієнти: шоколад, сакуру, кокосове молоко, лохину, манго, зелений чай.

Італійські десерти

Панакота - цей молочний десерт італійської кухні особливо сподобається дітям. Для його приготування жирні вершки і молоко перемішують з цукром і ваніллю, додають желатин, а потім доводять до кипіння, розливають у формочки і відправляють застигати в холодильник. Подають десерт з ягідним соусом, наприклад, із полуниці, перетертої з цукром.

 

Тірамісу - один із найпопулярніших в світі десертів, що складається із декількох шарів. Нижній - бісквітне печиво савоярді, просочене кавою і алкоголем типу коньяку, верхній - крем із вершкового сиру маскарпоне, яєць, цукру. Зверху десерт посипають порошком какао. При цьому десерт може складатися з декількох шарів, що чергуються.

Десерти інших країн

У всіх національних кухнях світу є свої десерти. Особливо славляться ними країни Сходу. Так, в Грузії, Вірменії, Азербайджані популярний чурчхела. Для приготування цієї солодкої і корисної страви горіхи нанизують на нитку і заливають виноградним соком. Практично у всіх східних країнах готують медову пахлаву - десерт із листів тіста.

У країнах Європи і Америці готують шоколадні тістечка Брауні і сирні чизкейки, а в Данії, Швеції, Фінляндії, Латвії та Естонії на десерт подають суп із хліба, розмоченого у воді з цукром, медом, фруктами і вершками.

Поради для приготування смачних і красивих десертів

Щоб ваші десерти виходили такими ж чудовими, як і в кращих ресторанах світу, скористайтеся нашими універсальними порадами для їх приготування.

1. Якщо ви готуєте десерт з шматочками яблук, щоб вони не потемніли, попередньо збризніть їх лимонним соком або покладіть в воду з лимоном.

2. Якщо хочете 10-відсоткові вершки зробити 30-відсотковими, кип'ятіть їх, поки не залишиться третина від початкової кількості.

3. Мигдаль можна замінити ядрами абрикосових кісточок.

4. Білки легше відокремлюються від жовтків, якщо яйця охолодити.

5. Збивання білків - завдання не з легких. Тут є кілька секретів. По-перше, ємність, в якій збиваєте білки, а також блендер або вінчик повинні бути повністю чистими. По-друге, збивати необхідно з поступовим збільшенням швидкості: спочатку повільно, а потім швидко. Щоб зафіксувати їх в повітряному стані, додайте дрібку солі і розведену водою лимонну кислоту. По-третє, після збивання відразу перекладіть їх в посуд з майбутнім десертом, щоб вони не зменшилися в обсязі.

6. Якщо ви збираєтеся готувати десерт з желатином, то його кількість розрахувати легко: 4 г на 100 г рідини. Перед тим, як додати його до решти інгредієнтів, замочіть на кілька хвилин у холодній воді. Потім дайте йому стекти на ситі, після чого з'єднайте з теплою рідиною майбутнього желе або панакоти, розмішайте і доведіть до кипіння. Однак кип'ятити суміш з желатином не можна, інакше він втратить свої властивості.

7. Щоб отримати добре збиті вершки, охолодіть не тільки їх, але навіть миску і вінчик. Якщо у вас вийшла правильна консистенція, після того як ви витягнете вінчик, піки не впадуть.

Використовуйте наші поради і рецепти для приготування смачних, що тануть у роті десертів і радуйте гостей і сім'ю солодкою радістю якомога частіше!