Укр
Рус

Бешамель без масла - покроковий рецепт, фото 1 Бешамель без масла 40 1 2 з 5 - детальніше -
Млинці зі шпинатом - покроковий рецепт, фото 1 Млинці зі шпинатом 45 3 3 з 5 - детальніше -
Варення з кульбаб - покроковий рецепт, фото 1 Варення з кульбаб 140 1 3 з 5 - детальніше -
Глінтвейн - покроковий рецепт, фото 1 Глінтвейн 15 1 1 з 5 - детальніше -
Гірчиця - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця 30 1 2 з 5 - детальніше -
Гірчиця з насіння - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця з насіння 35 1 2 з 5 - детальніше -
Гірчиця на розсолі - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця на розсолі 45 1 2 з 5 - детальніше -
Гірчиця рецепт по дсту - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця рецепт по дсту 40 1 2 з 5 - детальніше -
Гірчиця з медом - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця з медом 35 1 2 з 5 - детальніше -
Гірчиця французька - покроковий рецепт, фото 1 Гірчиця французька 50 1 2 з 5 - детальніше -
Зефір - покроковий рецепт, фото 1 Зефір 50 3 3 з 5 - детальніше -
Квас - покроковий рецепт, фото 1 Квас 120 1 2 з 5 - детальніше -
Песто - покроковий рецепт, фото 1 Песто 20 1 2 з 5 - детальніше -
Песто в домашніх умовах - покроковий рецепт, фото 1 Песто в домашніх умовах 35 2 2 з 5 - детальніше -
Песто класичний - покроковий рецепт, фото 1 Песто класичний 35 1 2 з 5 - детальніше -
Песто на зиму - покроковий рецепт, фото 1 Песто на зиму 65 1 2 з 5 - детальніше -
Песто паста - покроковий рецепт, фото 1 Песто паста 50 1 2 з 5 - детальніше -
Печиво з зеленою цибулею - покроковий рецепт, фото 1 Печиво з зеленою цибулею 40 3 3 з 5 - детальніше -
Пхалі зі шпинату - покроковий рецепт, фото 1 Пхалі зі шпинату 40 2 3 з 5 - детальніше -
Часниковий соус - покроковий рецепт, фото 1 Часниковий соус 20 1 1 з 5 - детальніше -
Часниковий соус для пельменів - покроковий рецепт, фото 1 Часниковий соус для пельменів 35 1 2 з 5 - детальніше -
Часниковий соус для шаурми - покроковий рецепт, фото 1 Часниковий соус для шаурми 30 1 2 з 5 - детальніше -
Ви обрали:
×Зелень та прянощі
Інгредієнти
Швидкість приготування
Температура подачі

Прянощі, спеції і приправи - рецепти кращих блюд

Прянощі і спеції використовувалися в рецептах приготування їжі ще стародавніми єгиптянами і римлянами. Європейці дізналися про них значно пізніше, але це не завадило нам полюбити пряні трави і приправи, включивши їх в свій раціон.

Багато століть тому купець і мандрівник з Італії Марко Поло в ході своїх мандрів відкрив Європі такі прянощі і спеції, як гвоздика, перець, імбир, мускатний горіх, кориця. Було це в XVIII столітті - і тоді ці рослинні приправи цінувалися не менше, аніж золото і дорогоцінні камені. Торгівля прянощами асоціювалася з багатством і владою, за них велися справжні війни.

Роль прянощів, спецій і приправ в рецептах

Звичайно, час, коли прянощі, спеції і приправи були великим дефіцитом позаду, і тепер їх можна купити в будь-якому супермаркеті або на ринку. У кожній національній кухні є свої улюблені сушені трави і рослини, що використовуються в якості спецій і приправ. Так, у італійців це орегано і базилік, у французів - чабер і розмарин, у кавказців - аджика, барбарис і хмелі-сунелі.

Прянощі і спеції включені в рецепти багатьох відомих страв світової кулінарії. Без них неможливо уявити приготування соусів, м'яса, овочів, риби і навіть десертів і напоїв. А в деяких стравах, наприклад в плові або глінтвейн, прянощі і спеції грають найголовнішу роль.

Тонкощі застосування прянощів, спецій і приправ в рецептах

Щоб не зіпсувати їжу, потрібно приправляти її помірно, дотримуючись правил кулінарної сполучуваності. Адже від правильного вибору прянощів, трав і спецій і їх кількості залежить смак всієї страви.

Думаючи, яку кількість прянощів, спецій і приправ додати, рекомендуємо слідувати рецепту. Якщо ж в ньому не вказано точне дозування, візьміть приклад з французів, які в такому випадку кажуть: «на кінчику ножа».

Приправа повинна робити смак більш пікантним, а аромат насиченим. Тому важливо знати, що з чим поєднувати. Так, часник чудово доповнить овочеві та м'ясні страви, а також страви з бобових і макаронів. Прованські трави (розмарин, базилік, орегано) варто поєднувати з помідорами, грибами, баклажанами, а також яйцями і розплавленим сиром. Шафран поєднується з рибою, рисом, куркою, тому його часто додають в плов і різотто.

Цікаво, що деякі прянощі, спеції і приправи рецепти рекомендують використовувати в кінці приготування, а інші, наприклад чебрець, на початку. Це пов'язано з тим, що він розкриває свій смак і аромат поступово.