Прянощі і спеції використовувалися в рецептах приготування їжі ще стародавніми єгиптянами і римлянами. Європейці дізналися про них значно пізніше, але це не завадило нам полюбити пряні трави і приправи, включивши їх в свій раціон.
Багато століть тому купець і мандрівник з Італії Марко Поло в ході своїх мандрів відкрив Європі такі прянощі і спеції, як гвоздика, перець, імбир, мускатний горіх, кориця. Було це в XVIII столітті - і тоді ці рослинні приправи цінувалися не менше, аніж золото і дорогоцінні камені. Торгівля прянощами асоціювалася з багатством і владою, за них велися справжні війни.
Звичайно, час, коли прянощі, спеції і приправи були великим дефіцитом позаду, і тепер їх можна купити в будь-якому супермаркеті або на ринку. У кожній національній кухні є свої улюблені сушені трави і рослини, що використовуються в якості спецій і приправ. Так, у італійців це орегано і базилік, у французів - чабер і розмарин, у кавказців - аджика, барбарис і хмелі-сунелі.
Прянощі і спеції включені в рецепти багатьох відомих страв світової кулінарії. Без них неможливо уявити приготування соусів, м'яса, овочів, риби і навіть десертів і напоїв. А в деяких стравах, наприклад в плові або глінтвейн, прянощі і спеції грають найголовнішу роль.
Щоб не зіпсувати їжу, потрібно приправляти її помірно, дотримуючись правил кулінарної сполучуваності. Адже від правильного вибору прянощів, трав і спецій і їх кількості залежить смак всієї страви.
Думаючи, яку кількість прянощів, спецій і приправ додати, рекомендуємо слідувати рецепту. Якщо ж в ньому не вказано точне дозування, візьміть приклад з французів, які в такому випадку кажуть: «на кінчику ножа».
Приправа повинна робити смак більш пікантним, а аромат насиченим. Тому важливо знати, що з чим поєднувати. Так, часник чудово доповнить овочеві та м'ясні страви, а також страви з бобових і макаронів. Прованські трави (розмарин, базилік, орегано) варто поєднувати з помідорами, грибами, баклажанами, а також яйцями і розплавленим сиром. Шафран поєднується з рибою, рисом, куркою, тому його часто додають в плов і різотто.
Цікаво, що деякі прянощі, спеції і приправи рецепти рекомендують використовувати в кінці приготування, а інші, наприклад чебрець, на початку. Це пов'язано з тим, що він розкриває свій смак і аромат поступово.