Ті, хто вирощує картоплю, і має її в достатку, ніколи не відмовляють собі в приготуванні страв з картоплі, які завжди в пошані. І звичайно ж, серед цього розмаїття гідне місце займають зрази. Ця страва - справжня кулінарна знахідка, адже це універсальна страва, відмінно підходить і для повсякденного приготування і в святкове меню, подобається дорослим і дітям. Крім цього, ці картопляні вироби зручні і акуратні, і їх можна легко брати з собою на роботу або в дорогу. В якості начинки для картопляних зраз використовують найрізноманітніші продукти. Але одним з найулюбленіших, звичайно ж, є гриби. Зрази, приготовані на сковороді мають красиву золотисту хрустку скоринку. Саме смачні картопляні зрази з грибами на сковороді ми і будемо сьогодні готувати.
Приготувати картопляні зрази зможе кожен, це дуже проста страва. Для цього потрібно всього кілька кроків. Тож почнемо. Для початку очистимо від шкірки картоплю, помиємо її і наріжемо кожну картоплину на середнього розміру шматки. Хочу зауважити, що для приготування цієї страви краще брати білі сорти картоплі, щоб отримати якісне пюре, а не клейку масу.
Потім складаємо їх в каструлю, заливаємо водою, кидаємо дрібку солі, не більше, так як потім в процесі приготування ми ще будемо досолювати, і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, трохи зменшуємо вогонь і продовжуємо варити картоплю протягом 20-30 хвилин до готовності.
Тим часом переходимо до начинки. Як правило, завжди господині вважають за краще використовувати свіжі лісові гриби, але зараз все частіше ми вважаємо за краще печериці, які запросто можна купити в будь-якому магазині.
Гриби гарненько промиваємо, деякі господині знімають з печериць шкірку. Нарізаємо гриби на дрібні кубики. Цибулю також очищаємо від лушпиння, миємо й нарізаємо на дрібні шматочки.
Ставимо на вогонь сковорідку, вливаємо трохи рослинного масла і кидаємо нарізані гриби з цибулею, додаємо сіль і перець. Обсмажуємо на середньому вогні, періодично помішуючи, до готовності, а саме до появи характерної золотистої скоринки.
Начинка для зраз готова, повертаємося до головного компоненту - картоплі. Коли вона звариться, зливаємо воду і за допомогою пристосування для картопляного пюре переминаємо всю картоплю до утворення однорідної маси.
Потім додаємо борошно і розбиваємо яйце. Гарненько все перемішуємо за допомогою ложки або кухонної лопатки. Отриману в'язку картопляну масу залишаємо трохи охолонути.
Тепер займемося безпосередньо формуванням зраз. Для цього насипаємо на стіл або кухонну дощечку вівсяну муку, набираємо трохи картопляної маси і викладаємо її на цю муку. Придавлюємо картопляне пюре рукою, зробивши корж. На нього викладаємо начинку (приблизно 1 ст. л.) і формуємо зраз. Робимо це наступним чином: загортаємо корж по краях всередину, сховавши начинку. У нас вийде картопляна котлетка, обваляна в вівсяному борошні, що послужить як панірування.
Тепер викладаємо зрази на сковороду і обсмажуємо на рослинному маслі з обох боків до появи золотистої скоринки. Зверніть увагу на перші зрази: якщо вони тріскаються при обсмажуванні, значить в картопляній масі мало борошна, потрібно додати. Якщо ж маса навпаки густа - то можна додати ще одне яйце.
Отже, обсмажуємо зрази, не закриваючи кришкою сковорідку, інакше вони розм'якнуть через утворений пар. Дуже важливо, щоб картопляне тісто прожарилося по всій товщині, тому робимо вогонь середнім, щоб не пригоріло по краях. Готові зрази знімаємо з пательні, а на їх місце викладаємо нові, підлив трохи рослинного масла.
При подачі можна полити сметаною і посипати рубаною зеленню. Ніжні, красиві, ароматні і ситні картопляні зрази з грибами - чудовий сніданок, обід або вечеря для всієї родини і відмінний варіант для кожної господині порадувати домашніх смачною стравою.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти