Згущене молоко дуже поширене лакомство не тільки в кулінарії. Звичайно, його можна купити в магазині, але можна легко і просто приготувати в домашніх умовах. Для цього вам знадобитися всього два інгредієнти.
Вилийте в толстодонну каструлю з антипригарним покриттям вказану кількість високої жирності молока кімнатної температури. Додайте в нього цукровий пісок і поставте на плиту.
Перемішуйте цукор ложкою, поки він повністю не розчиниться. Доведіть молочну суміш до кипіння на сильному вогні. Як тільки суміш закипіла, зменшіть вогонь приблизно до середнього рівня, але вона все одно повинна вирувати і кипіти.
Варіть майбутнє згущене молоко 35-40 хвилин або до його загусання, при цьому постійно перемішуючи ложкою або лопаткою, щоб молоко не прилипло до дна каструлі і не пригоріло. Якщо на поверхні молочної суміші утворюється плівка - знімайте її, або по закінченню приготування процідіть через дрібне ситечко (можна ще використовувати марлю).
Якщо ви хочете отримати на виході густе згущене молоко більш темного кольору (яке дуже часто використовують в якості крему для тортів) або як його ще називають «іриску», готуйте молочно-цукрову суміш довше, поки не досягнете бажаного результату. Зварене згущене молоко поставте охолоджуватися в прохолодне місце. Потім перелийте його в щільно закриваючуся простерилізовану ємність і зберігайте в холодильнику протягом 1 тижня, якщо ви не з'їсте її раніше.
Для отримання більшої кількості згущеного молока збільште кількість інгредієнтів вдвічі, друге або в стільки, скільки вам буде потрібно. Але враховуйте, що час приготування теж збільшиться. І вам знадобиться велика каструля. Таку згущенку можна використовувати в приготуванні тортів, тістечок, різних кремів, подавати з млинцями або просто насолоджуватися смакотою з чаєм, додавайте в кава, какао і в інших цілях.
Випадкові рецепти