Можу посперечатися, що в багатьох будинках просто не мислиме жодне свято без такої улюбленої багатьма холодної закуски, як холодець. Нерідко господині мають власний фірмовий рецепт цієї страви і традиційно готують його не тільки для сімейних торжеств, а й для загальних свят. Холодець можна запросто запропонувати на конкурс новорічних страв і воно займе саме гідне місце в цій номінації. Тим більше, що приготувати можна заливне як з м'яса, так і з риби. Я хочу вам теж запропонувати свій варіант холодцю, яке цілком ймовірно зможе стати частим гостем на вашому столі, як в свята, так і в будні.
Холодець можна зварити з риби, свинячого або яловичого язика, м'яса з яловичини, свинини і птиці. До того ж, деякі господині використовують кілька видів м'ясних виробів. Звичайно, більшість воліють все-таки яловичину на кістці, але дуже непогано підходить куряче філе або індичі ніжки. Також просто необхідно додати овочі, ну тут вже вибір за вами. Отже, беремо індиче м'ясо, обов'язково з кісточкою, і найоптимальніший варіант - ніжки. Добре індичину промиваємо і укладаємо ніжки в глибоку каструлю.
Чистимо від лушпиння цибулю і часник, обполіскуємо водою і кладемо до м'яса. Туди ж додаємо очищену, вимиту, розрізану уздовж, а також кільцями моркву.
Далі кидаємо в каструлю суміш перців і кілька лаврових листочків. Після цього заливаємо вміст каструлі чистою водою так, щоб інгредієнти були покриті, і ставимо на плиту. Закриваємо кришкою, включаємо вогонь і доводимо до кипіння.
Вариться заливне нешвидко, процес досить тривалий, до того ж, потрібно стежити, щоб бульйон в каструлі не кипів занадто сильно, а ледве-ледве томився. Солимо воду в самому кінці, перед готовністю, пробуємо на смак і якщо треба, підсолюємо.
Коли м'ясо буде готове і починає відділятися від кістки, плиту вимикаємо і за допомогою кулінарних щипців дістаємо з каструлі індичі ніжки, овочі і лавровий лист в окрему посудину. Після цього проціджуємо через ситечко бульйон, в якому варилися індичі ніжки з овочами.
Холодець дуже часто готують в одній великій формі, особливо, якщо воно призначене для свята. Але я б порекомендував все ж приготувати порційно. М'ясо відокремлюємо від кістки і розриваємо на шматочки.
Викладаємо скибочки м'яса в прямокутний лоток. Зверху кладемо половинки морквини і листочки петрушки. Також викладаємо по периметру посудини очищені зварені круто яйця і заливаємо бульйоном.
Таким же чином розливаємо холодець в іншу форму, тільки моркву додаємо кружечками. Після цього поміщаємо посудини з заливним в холодильник і залишаємо до повного застигання. Потім холодець нарізаємо шматочками і подаємо до столу.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти