Як варити гречку, щоб вона вийшла розсипчастою і смачною? Гречка - дуже корисна крупа, багата вуглеводами, клітковиною і рослинним білком. У ній багато заліза, магнію, кальцію, цинку, а також вітамінів (особливо групи В). Гречка легко засвоюється організмом, не містить глютену і має низький глікемічний індекс. Їсти її можна щодня, а про те, як правильно варити крупу, читайте в рецепті.
Щоб смачно зварити гречку, потрібно грамотно розрахувати пропорції крупи і води. Саме для гречки правильне співвідношення становить 1: 3 відповідно (тобто на 1 ст. крупи йде 3 ст. води). Якщо гречка зелена (несмажена), як у нас, її перед варінням необхідно злегка підсмажити на сухій сковороді. Гречка, яка продається вже обсмаженою, в подібних маніпуляціях не потребує. У будь-якому випадку крупу потрібно спочатку перекласти в сито або друшляк і промити під проточною водою, щоб видалити бруд і домішки, які можуть в ній міститися.
Промиту зелену гречку перекладіть в сухий сотейник, відправте на плиту і, помішуючи, смажте до появи характерного горіхового аромату. Якщо гречка вже обсмажена, цей крок можна пропустити.
Підсмажену крупу залийте водою, посоліть за смаком, накрийте кришкою і на сильному вогні доведіть рідину до кипіння. Коли вода в сотейнику закипить, знизьте вогонь до мінімуму і варіть гречку до повного википання рідини (15-20 хвилин).
Варена гречка (особливо зелена) може бути злегка липкою. Щоб позбавити її від липкості, додайте олію (вершкове або рослинне). Сподіваємося, тепер ви знаєте, як варити гречку правильно. Приготовану таким чином крупу можна використовувати в супах, салатах або у вигляді каші. Це дуже корисно для організму і смачно. Прийнятого апетиту!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти