Укр
Рус
thermomix thermomix
Хаш Перші страви Кавказська кухня

Вірменський хаш

85 хвилинпорцій - 6складність - 3 з 5
Вірменський хаш - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Кавказська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Осінь

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Вірменська кухня славиться своїми супами, які подають не тільки до обіду, як прийнято у нас, але і на сніданок або ж вечерю. Всі вони обов'язково наваристі і поживні. Одним з таких супів є хаш - одна з найдавніших вірменських страв, якому приписують ритуальне минуле. Однією з головних родзинок цього супу вважається його лікувальна властивість на похмілля, не дарма ж на третій день вірменських весіль гостей прийнято пригощати саме Хашем. Цей суп має дуже багатий смак і калорійність, дарує заряд енергії на весь день. А ще однією з особливостей є його бюджетність, так як готується він з мінімуму не дуже дорогих продуктів. Раніше цей суп вважався «їжею бідняків», так як за легендою першим, хто його придумав, був бідняк на ім'я Хаш. Але зараз цей суп подають в багатьох ресторанах кавказької кухні. Пропонуємо спробувати приготувати суп у себе вдома, скориставшись нашими порадами. Щоб приготувати вірменський хаш, нам доведеться витратити чимало часу, оскільки працювати потрібно з такими продуктами, як ноги і рубець. Для початку ці інгредієнти потрібно як слід почистити. Сьогодні їх можна купити звичайно вже в готовому вигляді, але все ж обробити їх самим не буде зайвим. Якщо ж у вас неготові до вживання продукти, то тоді потрібно зайнятися їх чищенням.

Інгредієнти

  • Яловичий рубець 400 г.
  • Яловичі ноги 2 шт.
  • Цибуля 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Гвоздика 6 шт.
  • Часник 1 шт.

Покроковий рецепт з фото

  1. 01

    Отже, ноги гарненько вичищаємо, вимиваємо, можна навіть використовувати щітку. Потім їх рубаємо на частини, робити це потрібно в суглобах. Потім заливаємо їх водою і залишаємо хоча б на кілька годин, щоб трохи вимочити.

    Крок - 1
  2. 02

    Тепер переходимо до рубця. Це частина яловичого шлунку, яку потрібно дуже ретельно обробити, перш ніж додавати в хаш. Рубець має характерний дуже яскравий запах, від якого потрібно позбутися, інакше він зіпсує весь суп. Для цього добре вичищаємо рубець, вискоблюємо, вимиваємо і теж вимочуємо в воді. Після того, як проведені всі ці процедури, ми зливаємо воду і з ніжок, і з рубця і приступаємо до їх приготування.

    Крок - 2
  3. 03

    Спочатку беремо велику каструлю, в якій буде варитися хаш, складаємо туди нарубані кістки, заливаємо водою і ставимо на великий вогонь. Коли вода закипить, зливаємо перший бульйон, заливаємо знову водою, бажано окропом, і знову ставимо на вогонь, тільки тепер зменшуємо його.

    Крок - 3
  4. 04

    Беремо другу каструлю, викладаємо туди рубець, заливаємо водою і теж ставимо на вогонь. Щоб позбутися від запаху, потрібно міняти воду кожні 10 хвилин, і повторювати це потрібно до тих пір, поки не зникне цей запах. Як правило, рубець додають в хаш вже вареним, тому готуємо його окремо до готовності, а саме поки не стане м'яким.

    Крок - 4
  5. 05

    Тим часом стежимо за супом, постійно знімаємо піну, що утворилася, щоб він мав гарний вигляд. Після того, як кістки вже трохи поварилися, очищаємо цибулину від лушпиння і кидаємо цілком в каструлю. Можна ще увіткнути в неї кілька гвоздик, а можна кинути їх окремо.

    Крок - 5
  6. 06

    Також додаємо кілька очищених зубчиків часнику. Хаш готується досить довго, близько 6 годин, тому коли цибуля звариться, дістаємо його разом з часником з супу, щоб вони не зварилися.

    Крок - 6
  7. 07

    Продовжуємо варити суп весь цей час на слабкому вогні. Рубець вже повинен зваритися, тому дістаємо його з каструлі і залишаємо трохи охолонути. Потім нарізаємо його на шматочки середнього розміру і кидаємо в хаш. На цьому етапі додаємо сіль і перець і залишаємо страву нудитися ще на годину.

    Крок - 7
  8. 08

    По закінченню цього часу знімаємо каструлю з вогню. При подачі додають свіжозмелений чорний перець, можна також додати трохи лимонного соку або соку лайма.

    Крок - 8
  9. 09

    До хашу обов'язково подають вірменський лаваш, який підсушують в духовці або на сковорідці, щоб він став хрустким. При бажанні можна додати зелень. Вірменський хаш виходить дуже наваристим, в холодному вигляді він нагадує холодець. Смачний, ситний і поживний, він наповнить ваш організм зарядом бадьорості на весь день.  

    Крок - 9

Оцінити рецепт