Укр
Рус
thermomixthermomix
thermomix
thermomix

Вірменський хаш

85 хвилинпорцій - 6складність - 3 з 5
Вірменський хаш - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Кавказська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Осінь

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Вірменська кухня славиться своїми супами, які подають не тільки до обіду, як прийнято у нас, але і на сніданок або ж вечерю. Всі вони обов'язково наваристі і поживні. Одним з таких супів є хаш - одна з найдавніших вірменських страв, якому приписують ритуальне минуле. Однією з головних родзинок цього супу вважається його лікувальна властивість на похмілля, не дарма ж на третій день вірменських весіль гостей прийнято пригощати саме Хашем. Цей суп має дуже багатий смак і калорійність, дарує заряд енергії на весь день. А ще однією з особливостей є його бюджетність, так як готується він з мінімуму не дуже дорогих продуктів. Раніше цей суп вважався «їжею бідняків», так як за легендою першим, хто його придумав, був бідняк на ім'я Хаш. Але зараз цей суп подають в багатьох ресторанах кавказької кухні. Пропонуємо спробувати приготувати суп у себе вдома, скориставшись нашими порадами. Щоб приготувати вірменський хаш, нам доведеться витратити чимало часу, оскільки працювати потрібно з такими продуктами, як ноги і рубець. Для початку ці інгредієнти потрібно як слід почистити. Сьогодні їх можна купити звичайно вже в готовому вигляді, але все ж обробити їх самим не буде зайвим. Якщо ж у вас неготові до вживання продукти, то тоді потрібно зайнятися їх чищенням.

Інгредієнти

Яловичий рубець400 г.
Яловичі ноги2 шт.
Цибуля1 шт.
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Гвоздика6 шт.
Часник1 шт.

Покроковий рецепт з фото

01

Отже, ноги гарненько вичищаємо, вимиваємо, можна навіть використовувати щітку. Потім їх рубаємо на частини, робити це потрібно в суглобах. Потім заливаємо їх водою і залишаємо хоча б на кілька годин, щоб трохи вимочити.

Крок - 1
02

Тепер переходимо до рубця. Це частина яловичого шлунку, яку потрібно дуже ретельно обробити, перш ніж додавати в хаш. Рубець має характерний дуже яскравий запах, від якого потрібно позбутися, інакше він зіпсує весь суп. Для цього добре вичищаємо рубець, вискоблюємо, вимиваємо і теж вимочуємо в воді. Після того, як проведені всі ці процедури, ми зливаємо воду і з ніжок, і з рубця і приступаємо до їх приготування.

Крок - 2
03

Спочатку беремо велику каструлю, в якій буде варитися хаш, складаємо туди нарубані кістки, заливаємо водою і ставимо на великий вогонь. Коли вода закипить, зливаємо перший бульйон, заливаємо знову водою, бажано окропом, і знову ставимо на вогонь, тільки тепер зменшуємо його.

Крок - 3
04

Беремо другу каструлю, викладаємо туди рубець, заливаємо водою і теж ставимо на вогонь. Щоб позбутися від запаху, потрібно міняти воду кожні 10 хвилин, і повторювати це потрібно до тих пір, поки не зникне цей запах. Як правило, рубець додають в хаш вже вареним, тому готуємо його окремо до готовності, а саме поки не стане м'яким.

Крок - 4
05

Тим часом стежимо за супом, постійно знімаємо піну, що утворилася, щоб він мав гарний вигляд. Після того, як кістки вже трохи поварилися, очищаємо цибулину від лушпиння і кидаємо цілком в каструлю. Можна ще увіткнути в неї кілька гвоздик, а можна кинути їх окремо.

Крок - 5
06

Також додаємо кілька очищених зубчиків часнику. Хаш готується досить довго, близько 6 годин, тому коли цибуля звариться, дістаємо його разом з часником з супу, щоб вони не зварилися.

Крок - 6
07

Продовжуємо варити суп весь цей час на слабкому вогні. Рубець вже повинен зваритися, тому дістаємо його з каструлі і залишаємо трохи охолонути. Потім нарізаємо його на шматочки середнього розміру і кидаємо в хаш. На цьому етапі додаємо сіль і перець і залишаємо страву нудитися ще на годину.

Крок - 7
08

По закінченню цього часу знімаємо каструлю з вогню. При подачі додають свіжозмелений чорний перець, можна також додати трохи лимонного соку або соку лайма.

Крок - 8
09

До хашу обов'язково подають вірменський лаваш, який підсушують в духовці або на сковорідці, щоб він став хрустким. При бажанні можна додати зелень. Вірменський хаш виходить дуже наваристим, в холодному вигляді він нагадує холодець. Смачний, ситний і поживний, він наповнить ваш організм зарядом бадьорості на весь день.  

Крок - 9

Оцінити рецепт