Долма - це відома страва в багатьох країнах землі. У Вірменії до цієї страви особливе ставлення - це найчастіше родзинка святкового столу. Готують долму найчастіше з баранини. Закручують смачний фарш в свіжі або консервовані виноградні листи. Ми зараз розповімо, як правильно приготувати ароматну і ситну вірменську долму.
Звичайно-ж краще брати свіже, соковите, зелене листя винограду. Вибирайте листи приблизно однакового розміру. Покладіть виноградне листя у велику миску і залийте окропом. Залиште на 5-8 хвилин.
Потім злийте воду, переклавши листя на друшляк. Поки виноградне листя остигає, приготуйте начинку. Візьміть велику миску і перекладіть в неї яловичий фарш.
Висипте до нього сирий рис. Невеликий пучок коріандру, розмарину і петрушки промийте під проточною водою і добре просушіть на паперовому рушнику. Дрібно наріжте і відправте в миску з м'ясом і рисом.
Також необхідно очистити цибулю і нарізати на дрібні кубики. Додайте до інгредієнтів в миску.
Покладіть ще томатну пасту і додайте спеції: сіль, чорний мелений перець, паприку, сушений базилік, червоний мелений перець. Добре перемішайте всі інгредієнти начинки великою ложкою або руками.
Тепер приступайте до скручування долми. Виноградний лист покладіть прожилками вгору, а блискучою стороною на стіл або на обробну дошку. Викладіть в центр листа трохи начинки.
Спочатку накрийте фарш, зігнувши верхній край аркуша, а потім складіть бічні края до центру і скрутіть в щільну трубочку. Таку процедуру повторіть з кожним листом, поки не закінчиться начинка.
Візьміть велику каструлю з товстим дном. Викладіть на її дно нарізані товстими пластинами помідори, за бажанням можете додати трохи свіжого солодкого перцю.
Викладіть долму на помідори щільно один до одного, можна укладати в декілька шарів.
Залийте окропом, щоб вода покрила повністю долму. Накрийте каструлю кришкою і готуйте на слабкому вогні 30-40 хвилин.
Поки вариться долма, приготуйте до неї соус. Зелень кропу промийте і просушіть паперовим рушником і подрібніть. Часник очистіть і дрібно наріжте.
Налийте натуральний йогурт в соусник, додайте до нього зелень кропу і часник, посоліть на свій смак, ретельно перемішайте. Поставте соус в холодне місце на пару годин.
Подавайте готову вірменську долму з холодним соусом. Смачного.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти