Укр
Рус
thermomix thermomix
Долма Другі страви Вірменська кухня

Вірменська долма

80 хвилинпорцій - 6складність - 3 з 5
Вірменська долма - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Вірменська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Осінь

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Долма - це відома страва в багатьох країнах землі. У Вірменії до цієї страви особливе ставлення - це найчастіше родзинка святкового столу. Готують долму найчастіше з баранини. Закручують смачний фарш в свіжі або консервовані виноградні листи. Ми зараз розповімо, як правильно приготувати ароматну і ситну вірменську долму.

Інгредієнти

  • Листя винограду 300 г.
  • Фарш яловичий 500 г.
  • Рис 1 скл.
  • Цибуля 1 шт.
  • Коріандр 25 г.
  • Розмарин 25 г.
  • Петрушка 1/2 пуч.
  • Кріп 1/2 пуч.
  • Паста томат 2 ст.л
  • Помідор 2 шт.
  • Перець червоний мелений 1 ч.л
  • Паприка 1 ст.л
  • Перець чорний мелений 1 ч.л
  • Базилік 1 1/2 ст.л
  • Сіль 2 ст.л
  • Часник 4 зуб.
  • Йогурт 1 скл.

Покроковий рецепт з фото

  1. 01

    Звичайно-ж краще брати свіже, соковите, зелене листя винограду. Вибирайте листи приблизно однакового розміру. Покладіть виноградне листя у велику миску і залийте окропом. Залиште на 5-8 хвилин.

    Крок - 1
  2. 02

    Потім злийте воду, переклавши листя на друшляк. Поки виноградне листя остигає, приготуйте начинку. Візьміть велику миску і перекладіть в неї яловичий фарш.

    Крок - 2
  3. 03

    Висипте до нього сирий рис. Невеликий пучок коріандру, розмарину і петрушки промийте під проточною водою і добре просушіть на паперовому рушнику. Дрібно наріжте і відправте в миску з м'ясом і рисом.

    Крок - 3
  4. 04

    Також необхідно очистити цибулю і нарізати на дрібні кубики. Додайте до інгредієнтів в миску.

    Крок - 4
  5. 05

    Покладіть ще томатну пасту і додайте спеції: сіль, чорний мелений перець, паприку, сушений базилік, червоний мелений перець. Добре перемішайте всі інгредієнти начинки великою ложкою або руками.

    Крок - 5
  6. 06

    Тепер приступайте до скручування долми. Виноградний лист покладіть прожилками вгору, а блискучою стороною на стіл або на обробну дошку. Викладіть в центр листа трохи начинки.

    Крок - 6
  7. 07

    Спочатку накрийте фарш, зігнувши верхній край аркуша, а потім складіть бічні края до центру і скрутіть в щільну трубочку. Таку процедуру повторіть з кожним листом, поки не закінчиться начинка.

    Крок - 7
  8. 08

    Візьміть велику каструлю з товстим дном. Викладіть на її дно нарізані товстими пластинами помідори, за бажанням можете додати трохи свіжого солодкого перцю.

    Крок - 8
  9. 09

    Викладіть долму на помідори щільно один до одного, можна укладати в декілька шарів.

    Крок - 9
  10. 10

    Залийте окропом, щоб вода покрила повністю долму. Накрийте каструлю кришкою і готуйте на слабкому вогні 30-40 хвилин.

    Крок - 10
  11. 11

    Поки вариться долма, приготуйте до неї соус. Зелень кропу промийте і просушіть паперовим рушником і подрібніть. Часник очистіть і дрібно наріжте.

    Крок - 11
  12. 12

    Налийте натуральний йогурт в соусник, додайте до нього зелень кропу і часник, посоліть на свій смак, ретельно перемішайте. Поставте соус в холодне місце на пару годин.

    Крок - 12
  13. 13

    Подавайте готову вірменську долму з холодним соусом. Смачного.

    Крок - 13

Оцінити рецепт