Великодній куліч - це традиційна, святкова випічка, яку випікають в духовці, як правило з дріжджового тіста, прикрасивши білковою глазур'ю і безліччю яскравих кондитерських присипок.
У невелику миску руками розкришіть вологі дріжджі, засипте цукор, залийте трохи підігрівше молоко і за допомогою вінчика ретельно все перемішайте, до появи легкої піни.
Потім засипте в миску трохи просіяного борошна, ще раз добре перемішайте вміст і відставте (бажано в тепле місце) в сторону приблизно на 30 хвилин.
Далі в невелику миску засипте родзинки і залийте окріп, повністю покривши сухофрукт. Дайте родзинкам трохи постояти в окропі, а потім за допомогою сита відцідіть їх і помістіть в миску.
Додайте так само до родзинок цедру лимона або апельсина, залийте ванільний екстракт і ретельно перемішайте, до об'єднання всіх інгредієнтів.
Далі в невелику миску розбийте по черзі курячі яйця, засипте цукор і ретельно перемішайте, до однорідної рідкої маси. Потім додайте в миску трохи розтанувше вершкове масло і ще раз гарненько все перемішайте.
Потім засипте в миску просіяне борошно, перемішайте, далі додайте раніше підготовлені родзинки і, підсипаючи поступово борошно, вимісіть густе, не прилипаюче до рук тісто.
Помістіть його в змащену маслом ємність, накрийте рушником і відправте в місце потепліше приблизно на 2-3 години.
Після закінчення зазначеного часу, викладіть тісто на присипаний борошном стіл, трохи помісіть, а потім розділіть на кілька частин. Кожну частину тіста ще раз вимісіть, а потім покладіть в спеціальну форму з пергаментного щільного паперу (заповнивши до половини), помістіть на деко, накрийте рушником і залиште настоятися ще на годину.
Далі змастіть верхівки кожного майбутнього куліча збитим жовтком і відправте лист з випічкою в попередньо розігріту духовку до 180 градусів, приблизно на пів години.
Тепер підготуйте солодку глазур для майбутньої страви. Для цього в миску засипте цукрову пудру, залийте яєчний білок, трохи лимонного соку і збийте все, до однорідної сметаноподібної маси.
Потім рясно змастіть поверх випечену і вже охолоджену випічку, посипте солодкою прикрасою і подавайте великодній куліч до обіднього, святкового столу.
Випадкові рецепти