Про те, що кругла відкрита булочка з начинкою - це ватрушка, відомо ще з дуже давніх пір. Це здобний виріб являє собою не що інше, як відкритий зверху, але з защипами по краях пишний корж, в якості начинки має, як правило сир. Але зараз багато господинь люблять експериментувати з уже відомими стравами і випічкою, в тому числі, тому використовують для начинки варення або повидло, і в тому числі вершковий крем. Незважаючи на те, що тісто для ватрушки потрібно дріжджове, готувати їх нескладно і досить швидко. Я хочу запропонувати вам варіант ватрушок на дріжджах, а в якості ароматної начинки використовувати свіжі сливи.
Звичайно, з будь-яким тістом доводиться трохи повозитися, тому це заняття легким навряд чи можна назвати. Особливо це стосується дріжджового, так як тут ще й за часом трохи складніше. Проте приготувати ватрушки при бажанні може будь-яка господиня. Хоча, щоб в кінцевому результаті отримати повітряну і смачну здобу, потрібно гарненько постаратися. Але, думаю, ми разом зуміємо приготувати в домашніх умовах ніжні, дивовижні, що тануть у роті ватрушки, що нагадують безтурботне дитинство. Насамперед, звичайно ж, приготуємо тісто. Щоб наша ватрушка дійсно вийшла по-справжньому смачною, готуємо спочатку опару. Для цього дріжджі розчиняємо в трохи підігрітому молоці і додаємо до нього цукор.
Потім засипаємо просіяне борошно і замішуємо всі інгредієнти, щоб вийшла густа маса. Накриваємо посудину з опарою і залишаємо підрости. Для цього знадобиться хвилин 40 або годину, щоб закваска значно зросла.
Тепер вершкове масло розтоплюємо на пару або в мікрохвильовій печі і даємо трохи охолонути. Потім додаємо до нього ціле яйце і жовток другого яйця, трохи підсолюємо і переливаємо цю суміш в кухонний комбайн або великий міксер.
Туди ж перекладаємо готову закваску і перемішуємо в однорідне тісто.
Після цього замішане тісто перекладаємо на блюдо, накриваємо і залишаємо підніматися, щоб збільшилося в обсязі вдвічі. Для цього знадобиться приблизно 1,5 години.
По закінченню цього часу тісто перекладаємо на дошку, злегка посипаємо борошном. Розкачуємо його в рулон діаметром приблизно 5 см і ріжемо рівномірними шматочками. Далі з кожного шматочка формуємо круглі коржі і викладаємо на деко, вистелений папером для випічки. Накриваємо деко рушником і залишаємо на годину.
Тим часом готуємо крихту для ватрушок. У мікрохвильовці або на пару розтоплюємо вершкове масло і охолоджуємо. Потім додаємо до масла цукор, борошно і ванільний цукор, замішуємо вручну суміш до утворення грудочок.
Після цього в кожному коржі робимо за допомогою склянки порожнину і викладаємо в неї часточки слив. Змащуємо кромку майбутньої ватрушки злегка збитим білком і посипаємо зверху сливи приготовленою крихтою.
Випікаємо ватрушки в духовці при температурі 180 градусів протягом півгодини до коричневого кольору. Ароматна ватрушка додасть настрій вашим домочадцям і гостям.
Випадкові рецепти