Кисло-солодкий смак варення з мандаринів доповнить ранковий тост з тонким шаром масла, щоб зробити ваш день щасливим.
Для варення візьміть мандарини не переспілі, з щільною шкіркою, щоб після приготування вона тримала свою структуру. Зробіть чотири надрізу на шкірці кожного мандарина, починаючи від хвостика до низу. Зніміть шкірку.
М'якоть мандаринів розріжте на кілька частин або розділіть на часточки. Покладіть в окрему ємність.
Шкірку мандаринів перекладіть в глибоку каструлю. Залийте водою. Доведіть рідину до кипіння і варіть все разом близько 2 хвилин.
Після варіння злийте воду. Встановіть друшляк на глибоку миску і висипте в нього шкірку. Залиште шкірку на деякий час, щоб вона охолола.
Коли шкірка охолола, беріть її по одному шматочку і акуратно, за допомогою чайної ложки зіскребіть білу частину. Проробіть таку процедуру з усією шкіркою. Очищену від білої частини шкірку, наріжте тонкою соломкою. Для швидкості нарізування складіть шкірку стопкою по 5-6 штук і наріжте.
М'якоть мандаринів перекладіть в блендер. Додайте трохи води, для легкості збивання і подрібніть м'якоть до пюреобразного стану протягом 2-3 хвилин. На глибоку миску покладіть кілька шарів марлі. Закріпіть її і вилийте подрібнену мандаринову м'якоть.
Зберіть краї марлі в пучок. Перенесіть в каструлю. Вилийте сік з миски туди ж. Хвостики марлі прив'яжіть до ручки каструлі, щоб під час варіння вони не падали. Поки відставте.
Сполосніть лимони. Зріжте з них хвостик. Дуже гострим ножем зніміть шкірку з лимонів або ж скористайтеся овочечисткою. Лимонну шкірку наріжте тоненькою соломкою.
Лимони розріжте навпіл, використовуючи ручний прес для цитрусових, вичавіть сік з лимонів відразу в каструлю, де знаходиться марля з м'якоттю мандаринів.
В ту ж каструлю перекладіть нарізану соломкою шкірку мандаринів і лимонів. Також додайте воду. Залиште каструлю на 8 годин або на ніч, це дасть можливість досить пом'якшити шкірку і витягти максимальну кількість пектину.
Через 8 годин, поставте каструлю з шкіркою і м'якоттю мандаринів на сильний вогонь. Накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Після зменшіть вогонь і варіть при невеликому кипінні. Під час приготування час від часу натискайте лопаткою на марлевий мішок, щоб вивільнити більше пектину.
Через 1 годину вийміть марлевий мішок, покладіть в сито або друшляк. Притискаючи лопаткою, видавіть з нього якомога більше соку. Відставте остигати.
У каструлю з ароматною помаранчевою рідиною висипте цукор. Така кількість цукру призначена не тільки для смаку, але і для тривалого зберігання варення. Перемішайте рідку суміш. Після того як охолов мішок з відвареними мандаринами, продовжіть видавлювати з нього сік і м'якоть відразу в каструлю (це можна зробити в окрему ємність, а потім вилити в каструлю).
Продовжуйте варити варення протягом 30 хвилин на сильному вогні або поки рідина не зменшиться не менше ніж удвічі. Тим часом простерилізуйте банки і кришки для закачування варення. Помістіть їх у велику каструлю з гарячою водою і прокип'ятіть протягом 15 хвилин. Потім вийміть банки і дайте їм просохнути.
У підготовлені банки налийте варення з мандаринів і закрийте щільно кришками. А тепер їх також потрібно простерилізувати. Поставте на плиту велику каструлю з половиною від її обсягу води. Підігрійте воду. На дно покладіть вафельний кухонний рушник, щоб скло не контактувало безпосередньо з дном каструлі.
Поставте банки в каструлю. Налийте ще гарячої води, щоб банки були повністю покриті. Доведіть воду до кипіння. Після закипання зменшіть вогонь до середнього і варіть 15 хвилин. Через 15 хвилин вийміть акуратно банки. Для рівномірного розподілу шкірки переверніть банки і залиште остигати. Готове варення з мандаринів зберігайте в холодильнику. Смачного.
Випадкові рецепти