Вареники є частиною національної української кухні. Для багатьох українців вареники були улюбленою їжею в дитинстві, яка сьогодні приносить ностальгію і щасливі спогади. Хіба це не чудово, коли страва може повернути вас до певного періоду і місця вашого життя? Якщо так, то цей рецепт підходить. Давайте разом повернемося до юності і отримаємо задоволення смаком вареників, наповнених смачною начинкою.
Засипте борошно в велику миску. Влийте воду в миску з борошном, змішуючи їх разом. Коли вода змішається з борошном, посипте борошном обидві руки і почніть замішувати тісто. Воно буде досить жорстким, і його легко можна буде підняти з миски, не прилипаючи до дну.
Коли тісто сформується, знову протріть робочу поверхню і руки борошном. Перекладіть тісто на робочу поверхню і продовжуйте місити його, поки його поверхня не стане гладкою, близько 10 хвилин.
Змочіть рушник для посуду водою. Посипте дно великої миски борошном і перенесіть в неї тісто. Накрийте миску вологим кухонним рушником і кришкою (або поліетиленовою плівкою). Залиште тісто на 2 години. Ви можете залишити тісто на довше, від 4 до 5 годин.
Після відпочинку тісто буде розм'якшати і буде мати гладку текстуру. Посипте робочу поверхню і руки додатковим борошном і перенесіть тісто на поверхню. Кілька разів замісіть тісто ще 3-5 хвилин, поки воно знову не затвердіє. Залиште тісто на 30 хвилин (або довше). За цей час ви можете приготувати улюблену начинку для вареників.
Знову присипте борошном робочу поверхню і перенесіть на неї тісто. Відріжте 1/6 тіста і помістіть інше назад у велику миску. Накрийте його вологим кухонним рушником. Розкачайте тісто в довгу паличку діаметром від 2,5 до 3 сантиметрів. Використовуючи ніж, наріжте тісто приблизно на 12 невеликих шматочків, кожен з яких важить від 12 до 14 грамів.
Знову протріть робочу поверхню. Візьміть один шматок тіста і притисніть його до круглого диску. Поверніть кожен диск качалкою в круглий лист. Спробуйте згорнути його так, щоб край був тонше центру. Обгортка повинна мати товщину близько 1 міліметра, а діаметр повинен становити близько 7 сантиметрів.
Починаючи з цього моменту, ви повинні працювати якомога швидше, тому що обгортки з тіста швидко висихають. І якщо вони це зроблять, вам буде дуже важко запечатати вареники пізніше. Якщо обгортки почнуть висихати, коли ви почнете складати вареники, змастіть трохи водою по краю, щоб запечатати. Зберіть близько 1 столової ложки (або менше, щоб можна було легко скласти вареник) начинки і помістіть її в центр обгортки. Утримуючи тісто однією рукою, загорніть краї іншою.
Після складання знову затисніть край, щоб добре запечатати. Покладіть вареники на робочу поверхню і таким же чином працюйте з іншим тістом. Намагайтеся загортати і готувати вареники невеликими партіями (від 20 до 25 штук за раз). Якщо ви не збираєтеся готувати вареники незабаром після загортання їх (протягом 30 хвилин), спочатку заморозьте їх.
Доведіть до кипіння велику каструлю з водою. Обережно покладіть вареники по одному в воду. Використовуючи великий ківш, обережно і безперервно розмішайте воду, поки вона знову не закипить, щоб вареники не прилипали до дна протягом приблизно 1 хвилини. Налаштуйте температуру так, щоб вода була в точці кипіння, але не вирувала занадто сильно.
Коли вареники спливуть на поверхню, продовжуйте варити, поки вони не наповняться повітрям і не набухнуть, і тісто не стане прозорим, приблизно через 1 хвилину. Негайно перенесіть всі вареники на тарілку.
Нагрійте трохи рослинного масла в неглибокій сковороді на середньому вогні. Коли масло буде гаряче, покладіть вареники в сковороду, складками вгору. Залийте зовсім небагато води в сковороду, негайно накрийте і включіть вогонь на середній. Готуйте вміст під кришкою до тих пір, поки вода не випарується, і вареники не будуть просмаженими, протягом 3-4 хвилин. Перенесіть готові вареники на тарілку.
Випадкові рецепти