Традиційний напій різдвяного столу, який має дуже яскравий і насичений смак, володіє незвичайним ароматом і містить безліч корисних речовин - це звичайно ж узвар. Таке смачне питво готується із сухофруктів. Раніше це чудовий напій готували в основному тільки на Різдво. Але сьогодні узвар готують набагато частіше, адже це дійсно дуже смачно. Такий напій відмінно підійде для обіду або вечері і сподобається дорослим і дітям. Звичайно ж існує багато рецептів цього пиття, які відрізняються і способом приготування, і додатковими інгредієнтами. Ми підготували для вас дуже добрий рецепт узвару з медом, який неодмінно залишиться вашим улюбленцем і ви будете готувати тільки так.
В даному рецепті ми готуємо узвар з медом, але відразу ж відзначаємо, що мед ми будемо додавати в напій вже безпосередньо при подачі або ж коли узвар охолоне хоча б до кімнатної температури. Вся справа в тому, що при нагріванні мед втрачає свої смакові і цілющі властивості, тому сам узвар будемо готувати без використання цього інгредієнта. Зате інших компонентів у нас ціла купа, і з усіма треба розібратися. Отже, перш за все заливаємо наші сухофрукти гарячою водою, щоб розм'якли і розкрилися. Ми залишаємо їх хвилин на 15-20, а потім дістаємо за допомогою шумівки або ж використовуємо друшляк.
Тепер відправляємо курагу, родзинки, чорнослив, журавлину, сушені груші, яблука і інжир в каструлю і заливаємо їх водою. Ставимо її на вогонь і починаємо варити наш чудовий напій. Час приготування відраховується з того моменту, коли вода закипить. Дуже важливо звернути увагу на процес приготування. Вміст каструлі не повинен сильно кипіти, інакше фрукти розваряться, і узвар вийде не таким красивим. Тому рекомендуємо готувати на слабкому вогні і під кришкою, щоб максимально зберегти смак і аромат нашого напою. В цілому узвар в такому режимі готується хвилин 15-20.
Тепер зупинимося на спеціях. Набір з кориці і кардамону - це відмінний вибір для нашого узвару. Ці інгредієнти додадуть напою особливого шарму та пікантності. Ще одна складова нашого смачного узвару - це цитрусові. В даному випадку ми використовуємо цілий апельсин, який просто розрізаємо на три частини і відправляємо в каструлю. Можна нашпигувати по колу кожен шматочок апельсина гвоздикою.
Також відрізаємо по 2-3 колечка лимона і лайма і теж додаємо в узвар. Уже перед завершенням приготування додаємо одну паличку кориці, і парочку зірочок кардамону. Також рекомендуємо кинути в каструлю тоненький шматочок свіжого імбиру.
Ще один момент - додавання вина. Цей інгредієнт зовсім необов'язковий, але якщо ви хочете надати цьому напою нотки алкоголю - то біле вино відмінно впишеться в склад. Вливаємо склянку вина в каструлю, знову накриваємо кришкою і даємо покипіти ще хвилинки три. Після цього вимикаємо вогонь і залишаємо наш напій охолодитися при кімнатній температурі. Краще, якщо ми залишимо узвар настоятися годин на 5-8. В такому випадку він вийде просто чудовим.
Отже, тепер залишається тільки додати мед, добре розмішати його до повного розчинення. Потім наливаємо готовий напій в графин і подаємо до столу. Також ви можете запропонувати гостям самі додавати мед на свій смак. Узвар з медом, приготований за цим рецептом виходить настільки яскравим, красивим, ароматним і смачним, що призведе в захват кожного, кому пощастить спробувати це творіння.
Випадкові рецепти