Легендарний Київський торт підкорив чимало сердець! Цей торт став візитною карткою столиці України.
Для випікання коржів для Київського торта, підготуйте дві форми діаметром 24 сантиметри зі знімними бортиками. Застеліть їх дно пергаментним папером. Фундук і мигдаль вам буде потрібно очистити від коричневої плівки. Залийте окропом горіхи на 10-15 хвилин. Злийте воду і зніміть плівку. Якщо вам не вдається цього зробити, залийте горіхи ще раз. Висушіть горіхи в духовці.
Тепер потрібно подрібнити половину горіхів. Покладіть невелику кількість фундука та мигдалю в кавомолку. Насипте до них пару ложок цукру і подрібніть в крихту. Аналогічно поступіть з іншими горіхами.
Подрібнені горіхи висипте в окрему глибоку ємність. До горіхової крихти додайте ванілін. Потім встановіть на бортики миски сито і просійте пшеничну муку. Перемішайте суху масу ложкою. Поки відставте в сторону.
Вам знадобиться ще одна глибока суха миска. Відокремте в неї яєчні білки. За допомогою міксера почніть їх збивати. Під час збивання додайте до білків трохи лимонної кислоти.
Коли білкова маса стала пишною і білою, не перестаючи працювати міксером, висипте до неї тонкою смугою, що залишився цукровий пісок. Збивайте білки з цукром до утворення стійких піків.
Білки збиті, тепер прийшов час з'єднати їх із солодкою горіховою крихтою. Додавайте горіхову крихту невеликими порціями. Акуратно перемішайте масу вінчиком, щоб збиті білки не втратили свою пишність.
Орехово-білкову масу розкладіть порівну на дві форми для випічки. Розрівняйте ложкою тісто по поверхні форм. Поставте форми в провітрювану духовку, попередньо розігріту до 110 градусів.
Після закінчення часу приготування, вимкніть духовку і залиште форми з коржами в ній на 6 годин або поки вони повністю не охолонуть. Коли коржі охололи, вийміть їх з духовки. Акуратно відокремте ножем корж від бортика форми і вийміть його.
Основа торта готова. Тепер приготуйте крем. На плиту поставте сотейник. Вилийте в нього молоко і висипте цукор. Увімкніть середню температуру і підігрівайте, постійно помішуючи, поки не розчиниться цукор.
У невелику миску відокремте жовтки. Інтенсивно збийте вінчиком до спінювання. Додайте невеликими порціями гаряче молоко, при цьому ретельно перемішуючи масу. Перелийте жовтки з молоком в сотейник. Поставте на середній вогонь і підігрівайте, постійно помішуючи масу вінчиком.
Підігрів масу, додайте в неї ванілін і сіль і знову перемішайте. Готуйте, поки маса почне загусати. Перелийте гарячу жовткова масу в миску. Накрийте миску харчовою плівкою так, щоб плівка стикалася з поверхнею маси, таким чином, на ній не зможе утворитися скоринка. Залиште до повного охолодження.
Тепер поверніться до горіхів. Висипаючи частину залишків горіхів на обробну дошку. За допомогою ножа подрібніть, але не дуже дрібно. Нарізані горіхи пересипте в окрему миску.
У глибоку миску покладіть вершкове масло. Залиште його на 15-20 хвилин при кімнатній температурі, щоб воно розм'якшилося. Коли масло стало м'яким, збийте його протягом 4-5 хвилин міксером на середній швидкості.
Після того як масло перетворилося в однорідну масу, починайте вводити до нього жовткову масу невеликими порціями, продовжуючи збивати міксером.
Від отриманого крему жовтуватого кольору, відберіть ложкою 1/3 частину в окрему ємність. Візьміть ще одну ємність поменше і відкладіть в неї три столові ложки крему - він знадобитися для прикраси.
У залишившийся крем за бажанням додайте коньяк. Перемішайте. У ємність з 1/3 частиною крему просійте через ситечко какао. Перемішайте добре крем, щоб в ньому не було грудочок. Всі частини крему готові: один з додаванням алкоголю, другий з какао, а третій без добавок. Можна приступати до складання київського торта.
Коржі повністю охололи. Покладіть один корж на велике блюдо. На корж викладіть крем з додаванням коньяку (залиште кілька ложок крему для змащування боків). І розрівняйте за допомогою лопатки або шпателя.
На крем покладіть другий корж нерівною стороною вниз. Поставте торт ребром і змастіть боки спочатку залишеним кремом з коньяком, повертаючи коржі.
Покладіть коржі. Візьміть крем з додаванням какао. Змастіть невеликою його частиною боки торта поверх жовтого крему. Поставте поруч з собою подрібнені раніше горіхи. Візьміть коржі долоньками зі сторін, які без крему і занурте змащені кремом боки в горіхову крихту, перевертаючи коржі як колесо.
Нанесіть трохи крему на центр блюда, щоб в подальшому торт не ковзав. Покладіть коржі. Викладіть на них залишений крем з какао і розрівняйте по всій поверхні. Потім посипте краї торта горіховою крихтою.
Тепер вам потрібно прикрасити торт. Традиційно це малюнок каштана. Викладіть жовтий крем в тюбик або кондитерський мішок з тонкою насадкою. Поверх коричневого крему нанесіть малюнок. До речі прикрасити торт «Київський» ви можете на свій розсуд. Готовий торт поставте в холодильник не менше ніж на 2-3 години.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти