Всім відома така страва, як холодний літній борщ, дуже чудово втамовує голод, коли, ну дуже жарко. Але, можливо, не всі знають про близького родича цієї страви, який дуже поширений в білоруській кухні - гарячого свекольника. Він в якійсь мірі схожий на класичний борщ, але в його склад входить набагато менше інгредієнтів, та й смакові якості істотно відрізняються. А найголовніша його особливість - це відсутність картоплі і капусти, але при цьому насичений апетитний колір. Приготувати гарячий борщ з фрикадельками вам не складе великих труднощів і довгої витрати часу. Отже, якщо ви готові то, дотримуючись моїм рекомендаціям, приступайте до процесу приготування свекольника.
Звичайно, фрикадельки можна готувати з сирого фаршу, можна змішувати м'ясні інгредієнти, в нашому випадку візьміть фарш з яловичини і викладіть на сковорідку з оливковою олією.
Гарненько його розімніть і помішуючи, підсмажте до випаровування рідини. Додайте дуже дрібно рубаний цибулю, підсоліть, всипте паприку, кмин і свіжозмелений чорний перець. Обсмажуйте, періодично перемішуючи, на середньому вогні, до рум'яності м'яса. Потім сковорідку зніміть і відставте.
У велику миску засипте манну крупу, посоліть, перемішайте. Поступово влийте необхідну кількість води, акуратно перемішайте вміст миски. Попереджаю, що місити як хлібне тісто, не варто, щоб воно не стало занадто жорстким. залиште тісто відпочити буквально на 5 хвилин.
Після цього змочіть руки маслом, і відривайте тісто невеликими шматочками однакового розміру. Кожен шматочок розправте, сформувавши круглий коржик, покладіть зверху м'ясний фарш, притисніть пальцем, згорніть навколо фаршу тісто і защипніть краю. Потім пропустіть його між руками кілька разів, щоб запечатати тріщини і зробити гладким, як кулька.
Тепер починайте готувати вже безпосередньо свекольник. У великий казанок влийте оливкового масла, додайте рубаний цибулю, корицю, паприку і кмин. Після цього посоліть і поперчіть, змішайте і обсмажуйте максимум кілька хвилин, на середньому вогні, до м'якості цибулі.
Тепер додайте в казанок томатну пасту і знову ретельно перемішайте, обсмажуйте протягом хвилини, при цьому страва буде видавати дивовижний аромат.
Червоний столовий буряк очистіть, вимийте і нарубайте соломкою, додайте теж в казанок і всипте цукор. Багато господинь часто нарікають на те, що в процесі готування свекольник втрачає свій красивий бордовий колір. Так ось для цього видавіть в буряк сік лимона і влийте води. Лимонний сік сприяє тому, що красивий колір страви зберігається.
Довівши свекольник до кипіння, акуратно викладіть в нього підготовлені фрикадельки, перемішайте і накрийте кришкою. Варіть на середньому вогні протягом півгодини. Слідкуйте, щоб страва бурхливо не кипіло, так як це теж може знищити красивий колір.
Готовий свекольник подавайте до столу, прикрасивши свіжою рубаною зеленню петрушки.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти