Укр
Рус
thermomix thermomix
Борщ Перші страви Українська кухня

Справжній український борщ

80 хвилинпорцій - 6складність - 5 з 5
Справжній український борщ - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Українська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Осінь

Смакові якості: Негострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Гурманами усього світу улюблений справжній борщ, але як раз українці дуже відповідально ставляться до його приготування, тому ця страва воістину - народне надбання.

Інгредієнти

  • Свинина 1 кг.
  • Сало 100 г.
  • Картопля 5 шт.
  • Цибуля 2 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Болгарський перець 1 шт.
  • Вода 2 л.
  • Помідор 3 шт.
  • Буряк 1 шт.
  • Квасоля 1/2 скл.
  • Томатне пюре 100 г.
  • Масло рослинне 2 ст.л
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Сіль 1 ст.л
  • Цукор 1 ч.л
  • Запашний перець 2 шт.
  • Петрушка 1 пуч.
  • Кріп 10 г.
  • Часник 3 зуб.
  • Сметана 100 г.

Покроковий рецепт

  1. 01

    Приготувати справжній український борщ, взагалі - то досить кропіткий процес, бо необхідно приготувати правильний наваристий бульйон і попередньо підготувати буряк.

    Крок - 1
  2. 02

    Вимитий нечищений буряк помістити в казанок, залити холодною водою, відварити на слабкому вогні хвилин сорок, потім воду злити і знову налити свіжої води, закип'ятити і залишити остигати.

    Крок - 2
  3. 03

    Квасолю залити холодною водою і залишити постояти на півгодини. Звісно, поки вариться буряк, не варто втрачати час, а потрібно починати готувати бульйон.

    Крок - 3
  4. 04

    Поставити каструлю на плиту, влити 3 літри води, покласти грудинку, попередньо вимиту холодною проточною водою. Довівши до кипіння, прибрати  піну, що з явилася, кинути очищену головку цибулі цілком і цілу моркву.

    Крок - 4
  5. 05

    Варити бульйон хвилин 40, додати пару лаврових листків і трохи солі.

    Крок - 5
  6. 06

    Приблизно через годину з моменту закипання, до м'яса покласти квасолю, попередньо змочену, близько години поварити.

    Крок - 6
  7. 07

    Потім зварене м'ясо і моркву потрібно виловити з каструлі шумівкою, викласти в іншу посудину, дістати і викинути варену цибулю і лавровий лист.

    Крок - 7
  8. 08

    Бульйон вийде густим і наваристим. Тепер відварений буряк почистити, потерти на крупній тертці, одну половину викласти в бульйон і варити 10 хвилин, щоб борщ придбав гарний червонуватий відтінок.

    Крок - 8
  9. 09

    Кинути в бульйон помиту, очищену і порізану не дуже дрібно, картоплю.

    Крок - 9
  10. 10

    Тим часом необхідно приготувати піджарку. У сковорідку влити олію, розігріти, кинути рублену цибулю, підсмажити до золотистого.

    Крок - 10
  11. 11

    Покласти до цибулі порізані маленькими скибочками помідори, рубаний шматочками солодкий перець, натерту на середній терці моркву, решту натертого вареного буряка, трохи обсмажити, влити томатне пюре і сметану.

    Крок - 11
  12. 12

    Добре перемішати, утворивши однорідну масу, пасерувати, до появи зверху всієї маси напівпрозорої маслянистої рідини.

    Крок - 12
  13. 13

    У цей момент піджарка придбає яскраво золотистий колір, так як сметана в цей момент вже випарувалася, тому її потрібно зняти з вогню і відставити.

    Крок - 13
  14. 14

    Поки готувалася піджарка, м'ясо охололо і тепер його потрібно нарізати шматочками і помістити в каструлю, кинути туди ж капусту, нашатковану і трохи перетерту з сіллю, викласти піджарку, а також засипати сіль і цукор, кинути горошини запашного перцю, прокип'ятити на повільному вогні чверть години.

    Крок - 14
  15. 15

    А ось тепер потрібно приступити до приготування головної родзинки справжнього українського борщу. Подрібнити трохи кропу і петрушки, кілька зубчиків часнику, додати дрібні шматочки солоного сала, розчавити, потовкти до однорідної маси, викласти в практично зварений борщ.

    Крок - 15
  16. 16

    Одразу ж зняти каструлю з плити і дати настоятися хвилин 15. І ось тепер наш борщ з оригінальним ароматом готовий.

    Крок - 16

Оцінити рецепт