Ви знаєте який соус не тільки повноцінний і самостійний, але ще і є основою для безлічі інших соусів? Звичайно, це - знаменитий соус Бешамель. І неважливо хто і коли його винайшов, головне, що він простий в приготуванні і за складом, а також універсальний в застосуванні. Хоча, в наш час існує кілька версій його винаходу, і авторство приписують кільком людям, популярність його залежить не від цього, а завдяки м'якому і ніжному вершковому смаку.
Незважаючи на те, що ми не творці, все ж можемо запропонувати свій рецепт соусу Бешамель, який підійде до багатьох страв. Швидше за все, ви мільйон разів чули про цей соус, напевно пробували, але прийшов час навчитися самостійно приготувати цю знаменитість, яка улюблена усіма гурманами. Головним достоїнством соусу Бешамель є можливість експериментів в процесі його приготування, додаючи нові акценти в його склад. Загалом, якщо ви навчитеся готувати такий соус, зможете сміливо вважати себе просунутим кулінаром. Як уже згадувалося, молоко візьмемо краще домашнє, свіже, щоб в процесі варіння воно не згорнулося.
Наливаємо молоко в каструлю, краще з антипригарним покриттям, і ставимо на плиту.
Кидаємо в молоко лавровий лист, додаємо кілька бутонів гвоздики і тремо на дрібну тертку мускатний горіх.
Половину цибулини середнього розміру чистимо від лушпиння, обполіскуємо і кидаємо в каструлю з молоком. Доводимо до кипіння і кип'ятимо буквально хвилину. Знімаємо каструлю з плити і охолоджуємо молоко, це потрібно для того, щоб воно просочилося смаком і запахом цибулі.
У глибокій сковороді або сотейнику розтоплюємо вершкове масло і засипаємо в нього просіяне борошно Добре перемішуючи вінчиком обсмажуємо на слабкому вогні до легкого золотистого відтінку.
Остигнуле молоко вливаємо в сотейник, проціджуючи через сито і постійно перемішуючи, варимо соус Бешамель до загустіння. Соус приправляємо меленим перцем і солимо, а також додаємо ще трохи мускатного горіха.
Обов'язково потрібно стежити за тим, щоб в соусі не утворювалися грудочки, але якщо раптом таке станеться, потрібно буде протирати Бешамель через сито. До готовності соус вариться приблизно 3-4 хвилини, за цей час він повинен загуснути. Цей соус зможе прекрасно доповнювати багато страв: м'ясо, рибу, овочі, а також його можна додавати в піцу, лазанью або пасту, щоб підкреслити смак і аромат цих страв.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти