Тим, хто займається випічкою, добре відомо, що без молочних продуктів в цій справі не обійтися. Особливо часто ми вживаємо в процесі приготування всіляких кондитерських виробів не що інше, як сметану. Найчастіше, не завжди вдається купити в магазині цей продукт свіжим і якісним тому звичайно ж, дуже здорово, якщо під рукою є домашня сметана. А зробити її цілком реально самостійно і без особливих напряг. Якщо ви ще не знаєте, як готувати сметану в домашніх умовах, познайомтеся з нашим рецептом, і у вас ніколи не буде проблем з солодкою і пікантною випічкою.
Якщо ви хоча б раз приготуєте сметану самі, ви настільки до цього звикнете, що в холодильнику будете завжди мати свіжий і натуральний продукт. А маючи в запасі сметану, буде дуже легко займатися готуванням як випічки, так і інших всіляких страв. Тим більше, що для її приготування потрібно не так вже й багато. Всього вершки з молоком та трохи часу, ну і чистий посуд на додачу. Отже, беремо досить густі вершки і наливаємо в чисту, суху банку.
Тепер з половинки лимона видавлюємо в банку з вершками сік, його вийде не менше 2 чайних ложок.
Вершки з соком добре перемішуємо ложкою, після чого доливаємо свіже молоко. Закриваємо банку кришкою і добре збовтуємо. Після цього кришку з банки знімаємо і накриваємо паперовою серветкою, яку щільно закріплюємо гумкою. Хоча краще використовувати тонку тканину, щоб вміст банки як би дихав, і залишаємо на ніч або навіть на добу. Так сметана буде більш ароматною.
По закінченню цього часу знімаємо тканину або папір з банки і ще раз перемішуємо сметану ложкою. За консистенцією така сметана може бути трохи рідше, але смак від цього абсолютно не зміниться.
Готову сметану можна зберігати в холодильнику до 2 тижнів, хоча я дуже сумніваюся, що вона так надовго затримається. В якості додаткових інгредієнтів можна використовувати для приготування сметани штучні згущувачі, але це вже буде зовсім інший продукт, тому краще все ж обійтися без них. Адже що може бути краще домашньої сметанки хоч в пиріжках, хоч в булочках або тортах, та просто в якості добавки до млинців або драників. А вже будь-який борщ, приправлений сметаною, приготовленою власними руками, буде просто чудовий. Загалом, головне приготувати сметану, а вже застосування для неї обов'язково знайдеться.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти