Приготуйте натуральний продукт для готування, який з легкістю замінить магазинний маргарин, рослинне і вершкове масло. А ще це чудова закуска. Намажте смальцем шматочок чорного хліба з часником, приправте сіллю і насолоджуйтеся неперевершеним смаком страви.
Віддавайте перевагу м'якому домашньому продукту. Для смальцю необов'язково купувати дорогий подчеревок. Можна взяти тонке сало, обрізки та нутряний жир. Найголовніше, щоб свинячий продукт не віддавав жовтизною, мав хороший свіжий запах паленої соломи, а при натисканні пальцем на салі легко проминається шкурка. Якісне свіже сало має білосніжний колір з легкої розовинкою. Перед приготуванням сало очистіть від залишків м'яса і шкіри. Якщо є які-небудь забруднення - зніміть їх ножем.
Не промивайте продукт у воді, інакше під час витоплювання сало буде сильно шипіти і бризкати. Якщо ж контакту з водою уникнути не вдалося, ретельно просушіть сало паперовими рушниками. Гострим ножем наріжте шматок маленькими кубиками. Чим менше шматочки, тим краще вони висмажаться. Посуд для термообробки вибирайте з товстим дном і стінками.
Перекладіть нарізані кубики в каструлю і поставте на плиту, виставивши максимальну температуру. Це необхідно для того, щоб швидко прогріти посуд і запустити процес витоплювання. Сало при цьому постійно помішуйте, щоб не пригоріло. Якщо побоюєтеся, що шматочки прилипнуть до дна жаровні, додайте воду.
Через 5 хвилин температуру зменшіть до мінімального значення, щоб сало не пригоріло і в результаті вийшов білосніжний смалець. Томіть його протягом 30 хвилин, періодично помішуючи лопаткою. Не кладіть на каструлю кришку, щоб не дати утворюватися конденсату.
Коли сало придбає медовий відтінок, виберіть жир ополоником і процідіть через сито.
Готовий рідкий смалець розлийте по чистим і сухим банкам. Через кілька годин він застигне і придбає молочно-білий колір.
Шкварки з залишками жиру знову відправте на плиту і висмажуйте, поки вони не перетворяться на маленькі рум'яні та хрусткі шматочки. Зберігати смалець можна до 6 місяців в холодильнику. Щоб продовжити термін зберігання, через пів року його слід знову перетопити. Смалець можна додавати у випічку, намазувати на хліб, або використовувати для смаження разом зі шкварками. Смачного!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти