Сьогодні універсальне дріжджове тісто, наприклад, для випічки, такої як піца, стромболі або, наприклад, пирога, булочки або домашнього хліба. Є багато відмінних рецептів для дріжджового тіста, але для пирога у нас є один, який перевірений. Цей рецепт також ідеально підходить для іншої випічки. І він сміливо заслуговує терміна «універсальний».
Засипте в чашу кухонного комбайна просіяне борошно, додайте сіль, трохи цукру (а також сушені трави, спеції або добавки, якщо використовуєте) і ретельно змішайте все між собою.
Покладіть в невелику ємність свіжі дріжджі. Якщо немає свіжих можете використовувати дріжджі швидкого приготування. Додайте до дріжджів трохи теплу воду (але не надто гарячу) і оливкове масло або рослинне. Розмішайте все, поки дріжджі не розчиняться. Оливкова олія має характерний смак, тому за бажанням використовуйте більш нейтральне на смак масло для випічки.
Перелийте цю суміш в борошно і замішайте її кілька хвилин, щоб вийшло однорідне, м'яке і еластичне тісто (вручну або за допомогою комбайна зі спеціальними насадками). Як завжди: чим краще тісто, тим пухнаста буде фінальна випічка.
Вимісіть тісто добре руками, покладіть в миску і накрийте кухонним рушником. Залиште на час постояти. Коли тісто добре зійде з миски, воно буде готове. Залиште тісто накритим, поки воно не подвоїться в обсязі (40-60 хвилин, іноді воно росте приблизно за 30 хвилин). У спекотні дні тісто росте дуже швидко, а коли стає прохолодніше, ви можете поставити миску в раковину або в більшу ємність з теплою водою, що значно прискорить підйом.
Отже, швидке тісто для пирога готове для подальшої випічки. Сформуйте те, що хочете спекти з цього тіста - ціле або розріжте його на кілька менших частин. З цього готового тіста тепер можна приготувати піцу, пиріг, стромболі, булочки, хліб або пшеничні багети. Більш того, це базовий корж, і ніщо не заважає вам збагатити його добавками, створюючи абсолютно новий вимір випічки. Наприклад, в тісто можна додати смажену цибулю, зелень, висівки, крупи, нарізані оливки, каперси, сушені помідори і т. д.
Випадкові рецепти