Укр
Рус
Шурпа Перші страви Узбецька кухня

Шурпа з баранини по-узбецьки

( 5.0000 5 56 6 оцінок)

871 - переглядів
95 хвилин порцій - 6 складність - 3 з 5
Шурпа з баранини по-узбецьки - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Узбецька кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Літо, Осінь

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Наваристий, ситний і поживний суп під назвою шурпа давно завоював величезну популярність по всьому світу. Це представник кавказької кухні, яка славиться своїм оригінальним смаком, наявністю великої кількості спецій і звичайно ж, особливим шармом. Сьогодні ми пропонуємо вам ознайомитися з рецептом приготування одного з варіантів цієї страви, а саме шурпи з баранини по-узбецьки. Цей спосіб відрізняється від класичного використанням гороху нуту. Баранина надає шурпі смак і аромат, який неможливо сплутати ні з чим. Цей супчик настільки ситний, що замінить відразу і перше, і друге, і наситить організм енергією на весь день. Не дарма ж узбеки вважають цю страву головною і готують її навіть на свята. Взагалі вважається, що шурпа має ще й цілющі властивості, тому мати в своєму арсеналі рецепт приготування шурпи з баранини по-узбецьки буде зовсім не зайвим для кожної господині.

Інгредієнти

Харчова цінність страви "Шурпа з баранини по-узбецьки" (на 100 грам)

  • Білки9.8 гр.
  • Жири8.6 гр.
  • Вуглеводи9.5 гр.
  • Калорії158 ккал.
РОЗДРУКУВАТИ КОРОТКО

Покроковий рецепт з фото

01

Шурпа - це досить простий у приготуванні суп, який не завдасть вам особливих труднощів. Оскільки ми використовуємо горох нут, то почати потрібно з нього. Горох потрібно добре промити і замочити в теплій воді на кілька годин, а краще всього на ніч. Потім переходимо до головного інгредієнта.

Крок - 1
02

Баранина - досить специфічне м'ясо, тому потрібно звернути увагу на кілька моментів. По-перше, спочатку вибираємо гарне м'ясо. Воно повинно бути свіжим, не обвітреним. Для шурпи потрібна баранина на кістці, тому ребра або гомілки підійдуть ідеально. Баранину ми миємо під проточною водою, а потім складаємо в каструлю.

Крок - 2
03

Посуд, в якій будете готувати шурпу, теж має значення. Краще використовувати казан або каструлю з товстим дном і стінками. Отже, тепер м'ясо заливаємо водою, додаємо пару чайних ложок солі, перець горошком і ставимо на огонь. Дуже важливо стежити за піною, яка обов'язково буде утворюватися. Якщо піна темна, радимо злити воду, сполоснути м'ясо і каструлю і залити новою водою. Таким чином бульйон буде світлим і не каламутним. Якщо ж піна не темна, тоді потрібно її просто збирати шумівкою.

Крок - 3
04

Після того, як шурпа закипить, вогонь потрібно зменшити, не бажано, щоб вона сильно кипіла, інакше це теж вплине на колір бульйону. Готуємо баранину близько години. Тим часом підготуємо решту інгредієнтів. Чистимо від шкірки моркву, з картоплі шкірку можна не знімати, просто ретельно вимити. Вважається, що в шурпу додають крупно нарізані овочі, це робить бульйон більш наваристим. Так ми і робимо. Цибулю чистимо і нарізаємо тоненькими півкільцями.

Крок - 4
05

По закінченню зазначеного часу, додаємо в каструлю подрібнену цибулю, потім картоплю і моркву. На цьому ж етапі кидаємо і наш нут. Готуємо все це ще близько години, оскільки гороху потрібен час, щоб дійти до готовності, так і баранина повинна як слід приготуватися.

Крок - 5
06

Далі миємо помідор, вирізаємо з нього м'якоть, ріжемо на шматочки і відправляємо також в шурпу. Тепер настала черга спецій. В даному варіанті ми використовуємо пластівці червоного перцю, а також спецію, без якої не обходиться жодна узбецька страва - зиру або ще відому нам під назвою кумін.

Крок - 6
07

Хвилин через 20 після цього можна діставати баранину з каструлі. Акуратно відокремлюємо м'якоть від кісточки. За цей час баранина вже повністю зварилася, м'ясо стало ніжним і дуже легко відокремюючим. Тепер м'якоть поділяємо на шматочки дрібніші і відправляємо назад в каструлю. В кінці миємо зелень петрушки і кропу, відрізаємо довгі ніжки і цілком кидаємо зелень в каструлю.

Крок - 7
08

Даємо покипіти нашій страві ще хвилин 10 і вимикаємо вогонь. Ще один момент: рекомендуємо спробувати шурпу на сіль і при необхідності підсолити. Готову страву розливаємо по тарілках і запрошуємо всіх до столу. Шурпа з баранини по узбецьки - це дуже ситний суп, який володіє неймовірним ароматом, має дуже апетитний вигляд, а на смак це справжній кулінарний шедевр.

Крок - 8

Оцінити рецепт



Схожі рецепти

Капусняк український - покроковий рецепт, фото 1 Капусняк український 90 6 3 з 5 - детальніше -
Рис з овочами - покроковий рецепт, фото 1 Рис з овочами 50 5 3 з 5 - детальніше -
Курячі котлети - покроковий рецепт, фото 1 Курячі котлети 60 4 3 з 5 - детальніше -
Котлети по - Київськи - покроковий рецепт, фото 1 Котлети по - Київськи 60 2 3 з 5 - детальніше -

Випадкові рецепти

Грузинський хаш - покроковий рецепт, фото 1 Грузинський хаш 360 5 3 з 5 - детальніше -
Манник на кефірі - покроковий рецепт, фото 1 Манник на кефірі 65 3 3 з 5 - детальніше -
Аджика простий рецепт - покроковий рецепт, фото 1 Аджика простий рецепт 70 1 3 з 5 - детальніше -