Якщо ви купили молодий буряк, не поспішайте викидати його соковиті листя - приготуйте простий, але дуже корисний салат з лимонною заправкою на обід. Адже не тільки корисний буряк, а й його листя містять багато вітамінів.
Зріжте з буряка бадилля. Якщо у вас буряк довгастої форми або великих розмірів - розріжте його на кілька частин, а якщо буряк маленький і круглий - залиште його таким. Вимийте бадилля і буряк під проточною водою від бруду і пилу. Очистіть шкіру буряка за допомогою овочечистки або ножем, ще раз сполосніть холодною водою.
На плиту поставте каструлю і налийте половину її обсягу води. Встановіть всередину вставку для приготування овочів на пару так, щоб вона не торкалася води. Викладіть спочатку на поверхню вставки буряк (його краще готувати цілим, так він збереже більше корисних властивостей і залишиться більш насиченим колір), потім покладіть бадилля.
Накрийте каструлю кришкою і готуйте приблизно 30 хвилин. Час варіння може залежати і від величини буряка. Перевірте готовність, проткнув буряк ножем - якщо він входить легко, значить, він вже зварився. Коли звариться буряк і його листя, вийміть підставку для приготування на пару і дайте овочам охолонути.
Поки буряк з бадиллям остигають, приготуйте заправку для салату. Видавіть сік лимона в окрему невелику ємність. Використовуйте цитрус-прес або покатайте лимон по столу, придавивши рукою, поки він не стане м'яким. Потім розріжте навпіл і вичавіть з легкістю сік.
До лимонного соку додайте мелений чорний перець і посоліть за своїм смаком, але не забувайте, що в цьому салаті використовується фета, яка має солонуватий присмак. Перемішайте вінчиком масу, поки сіль не розчиниться повністю, щоб не хрустіло в салаті.
Потім потроху наливайте оливкову олію, продовжуючи інтенсивно збивати заправку вінчиком, поки інгредієнти не з'єднаються.
Остигнуле бадилля з буряком розкладіть по тарілках. Зверху викладіть фету, розламавши її на невеликі шматочки або нарізавши ножем.
Полийте салат лимонною заправкою. Присипте насінням кмину (за бажанням можете їх подрібнити). Зверху покладіть зелень петрушки, розірвавши її на окремі листочки або ж дрібно наріжте. Готовий салат простий з буряковим листям можна подавати до столу. Смачного.
Випадкові рецепти