Незважаючи на неймовірну кількість різних салатів на будь-який смак і колір, в наших краях залишається незмінно популярним салат під шубою. Існує дуже багато варіацій на тему приготування салату під шубою, адже в якості головного інгредієнта використовують і рибу, і м'ясо, ховаючи їх під шаром інших продуктів, найчастіше овочів, які і виконують роль так званої шуби. Класикою жанру звичайно вважається салат під шубою, в якому головну роль грає оселедець. Цей салат пам'ятається нам з далекого дитинства і продовжує на ура сприйматися на кожному застіллі.
Отже, для цього салату нам потрібні відварені овочі, тому відразу і поставимо їх готуватися. Для цього моркву, картоплю і буряк ретельно миємо. Чистити від шкірки не потрібно. Рекомендуємо буряк варити окремо, щоб вона не пофарбувала своїм яскравим пігментом картоплю з морквою. Але якщо ви не особливо звертаєте увагу на такі деталі, тоді складайте всі в одну каструлю, тільки буряк покладіть на саме дно, оскільки він довше всіх готується.
Воду в каструлі можна підсолити. Варимо картоплю десь півгодини, моркву трохи довше. Готовність перевіряємо звичайною виделкою, якою протикаємо овоч. Якщо він зварений, то м'який і легко протикається. Буряк вариться довше, а щоб прискорити цей процес, потрібно періодично підливати холодну воду. Отже, коли всі овочі зваряться, залишимо їх охолонути, а потім почистимо від шкірки.
Далі потрібно приготувати рибу. Оселедець потрібно обробити на дрібні шматочки. Для зручності можна купити в магазині відразу філе оселедця, яке продається вже в обробленому вигляді в будь-якому супермаркеті. Якщо ж у вас ціла рибка, тоді доведеться трохи повозитися.
Ще нам потрібна ріпчаста цибуля. Її ми теж чистимо від лушпиння і нарізаємо маленькими шматочками. Щоб з цибулі вийшла гіркота, заливаємо її гарячою водою і залишаємо постояти хвилин 20. деякі господині рекомендують заливати її холодною водою і додавати трохи оцту.
Після всіх попередніх підготовок починаємо формувати наш салат. Найкраще звичайно ж використовувати спеціальну форму для салатів, так він вийде більш красивим і ошатним. Отже, на дно викладаємо подрібнене філе оселедця, яке можна трохи полити олією.
Зверху викладаємо шар з цибулі. Потім змащуємо його майонезом. Наступний шар - це картопля, яку ми натираємо на крупній тертці. Якщо оселедець не дуже солоний, картоплю можна трохи підсолити, щоб салат мав більш насичений смак. Шар картоплі ми теж перемащуємо майонезом.
Далі йде шар тертої моркви, знову майонез, а завершує нашу шубу буряк, теж натертий на тертці і змащений зверху майонезом. Дуже важливо в салаті під шубою не пошкодувати майонезу, щоб страва як слід просочилася і не вийшла сухою.
Тепер акуратно знімаємо формочку, а зверху прикрашаємо салат свіжою зеленню. Перед нами красива, яскрава і дуже приваблива страва. Дамо їй настоятися кілька годин, а потім поспішаємо пригоститися ситним і дуже смачним салатом під шубою. Всім смачного!
Випадкові рецепти