Кожна світова кухня має свої традиційні страви, які часто користуються великою популярністю не тільки в цій країні, а й далеко за її межами. Одним з таких відомих страв вважається представник італійської кухні - різотто. Це проста, але така вишукана, яскрава і ситна страва з рису, яку можна готувати не тільки в якості смачного обіду або вечері в колі сім'ї, а й сміливо пригощати нею гостей за святковим столом. У різотто практично не існує класичного рецепту, адже навіть у італійців є свої варіанти приготування в кожному регіоні. Але все ж базові критерії, які є незмінними для всіх видів цієї страви, існують.
Крім рису, обов'язковим інгредієнтом для різотто вважається бульйон, тому попередньо потрібно його приготувати. У цьому рецепті ми рекомендуємо курячий бульйон. Для його приготування краще взяти частини курятини з кістками (крила, гомілки, стегенця, стегна), тоді бульйон буде більш наваристим. Отже, готовий бульйон можна процідити і поки відставити убік. Якщо ж ви готували його раніше, то перед тим, як використовувати для різотто, його краще нагріти.
Тепер займемося приготуванням самого різотто. Як доповнення пропонуємо використовувати гриби. Це можуть бути печериці або будь-які інші гриби, які припадуть вам до смаку. Але варто зазначити, що у випадку з лісовими грибами, їх потрібно попередньо проварити, оскільки вони більш вибагливі в приготуванні. В даному випадку зупинимося на королівських шампиньонах, у них коричнева шапка і більш насичений смак. Отже, гриби гарненько миємо й нарізаємо тонкими слайсами.
Потім чистимо від лушпиння цибулю шалот (можна замінити на звичайну ріпчасту цибулю) і часник. Цибулю дрібно нарізаємо, а часник пропускаємо через чеснокодавку.
Тепер ставимо на вогонь сотейник або каструлю з товстими стінками, також підійде сковорода. У каструлю наливаємо трохи рослинного масла і кидаємо подрібнену цибулю шалот. Обсмажуємо цибулю кілька хвилин, поки він не підрум'яниться, а потім додаємо нарізані печериці.
Також додаємо вершкове масло і готуємо все це кілька хвилин, періодично помішуючи. Хвилин через 5-7 кидаємо в каструлю подрібнений часник і дрібно нарізаний чебрець. На цьому ж етапі солимо і перчимо страву і готуємо ще пару хвилин.
Після цього настав час додати рис. В даному рецепті це арборіо. Його відносять до крохмалистих видів рису, особливість якого полягає в тому, що в арборіо міститься відразу два види крохмалю, що дозволяє рису приготуватися таким чином, щоб бути м'яким і кремоподібним зовні і щільним зсередини. Для різотто це ідеальний варіант. Рис для приготування різотто промивати не потрібно.
Отже, перемішавши рис з рештою вмісту каструлі до однорідності, наливаємо біле вино. Використання алкоголю в різотто сприяє кращому розкриттю пір в кожному зернятку рису, роблячи його ніжним, а також винні нотки додають оригінальності в смаку цієї страви.
Тепер починаємо додавати в різотто бульйон. Відразу повністю не виливаємо, а вводимо по ополоник. Наступну порцію додаємо після того, як рис вбере в себе попередню. Дуже важливо якомога частіше перемішувати вміст в каструлі, це дозволить рису готуватися одночасно. Таким чином готуємо різотто ще хвилин 15-20 на середньому вогні, а коли рис вже звариться, додаємо тертий пармезан.
Продовжуємо готувати різотто ще кілька хвилин, поки сир повністю не розплавиться, після чого знімаємо каструлю з вогню. Смачний, ароматний різотто готовий. Перед подачею можна посипати свіжою зеленню. Такий простий варіант смачної італійської страви точно припаде до смаку всім, кому пощастить насолодитися цією оригінальною і вишуканою стравою.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти