Укр
Рус
thermomix thermomix
Різотто Другі страви Італійська кухня

Різотто

45 хвилинпорцій - 6складність - 2 з 5
Різотто - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Італійська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Осінь

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Кожна світова кухня має свої традиційні страви, які часто користуються великою популярністю не тільки в цій країні, а й далеко за її межами. Одним з таких відомих страв вважається представник італійської кухні - різотто. Це проста, але така вишукана, яскрава і ситна страва з рису, яку можна готувати не тільки в якості смачного обіду або вечері в колі сім'ї, а й сміливо пригощати нею гостей за святковим столом. У різотто практично не існує класичного рецепту, адже навіть у італійців є свої варіанти приготування в кожному регіоні. Але все ж базові критерії, які є незмінними для всіх видів цієї страви, існують.

Інгредієнти

  • Пармезан 150 г.
  • Вино біле сухе 1/2 скл.
  • Чебрець 2 шт.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком
  • Вершкове масло 80 зуб.
  • Гриби 300 г.
  • Часник 3 зуб.
  • Цибуля-шалот 2 шт.
  • Бульйон 4 скл.
  • Рис 1 скл.

Покроковий рецепт з фото

  1. 01

    Крім рису, обов'язковим інгредієнтом для різотто вважається бульйон, тому попередньо потрібно його приготувати. У цьому рецепті ми рекомендуємо курячий бульйон. Для його приготування краще взяти частини курятини з кістками (крила, гомілки, стегенця, стегна), тоді бульйон буде більш наваристим. Отже, готовий бульйон можна процідити і поки відставити убік. Якщо ж ви готували його раніше, то перед тим, як використовувати для різотто, його краще нагріти.

    Крок - 1
  2. 02

    Тепер займемося приготуванням самого різотто. Як доповнення пропонуємо використовувати гриби. Це можуть бути печериці або будь-які інші гриби, які припадуть вам до смаку. Але варто зазначити, що у випадку з лісовими грибами, їх потрібно попередньо проварити, оскільки вони більш вибагливі в приготуванні. В даному випадку зупинимося на королівських шампиньонах, у них коричнева шапка і більш насичений смак. Отже, гриби гарненько миємо й нарізаємо тонкими слайсами.

    Крок - 2
  3. 03

    Потім чистимо від лушпиння цибулю шалот (можна замінити на звичайну ріпчасту цибулю) і часник. Цибулю дрібно нарізаємо, а часник пропускаємо через чеснокодавку.

    Крок - 3
  4. 04

    Тепер ставимо на вогонь сотейник або каструлю з товстими стінками, також підійде сковорода. У каструлю наливаємо трохи рослинного масла і кидаємо подрібнену цибулю шалот. Обсмажуємо цибулю кілька хвилин, поки він не підрум'яниться, а потім додаємо нарізані печериці.

    Крок - 4
  5. 05

    Також додаємо вершкове масло і готуємо все це кілька хвилин, періодично помішуючи. Хвилин через 5-7 кидаємо в каструлю подрібнений часник і дрібно нарізаний чебрець. На цьому ж етапі солимо і перчимо страву і готуємо ще пару хвилин.

    Крок - 5
  6. 06

    Після цього настав час додати рис. В даному рецепті це арборіо. Його відносять до крохмалистих видів рису, особливість якого полягає в тому, що в арборіо міститься відразу два види крохмалю, що дозволяє рису приготуватися таким чином, щоб бути м'яким і кремоподібним зовні і щільним зсередини. Для різотто це ідеальний варіант. Рис для приготування різотто промивати не потрібно.

    Крок - 6
  7. 07

    Отже, перемішавши рис з рештою вмісту каструлі до однорідності, наливаємо біле вино. Використання алкоголю в різотто сприяє кращому розкриттю пір в кожному зернятку рису, роблячи його ніжним, а також винні нотки додають оригінальності в смаку цієї страви.

    Крок - 7
  8. 08

    Тепер починаємо додавати в різотто бульйон. Відразу повністю не виливаємо, а вводимо по ополоник. Наступну порцію додаємо після того, як рис вбере в себе попередню. Дуже важливо якомога частіше перемішувати вміст в каструлі, це дозволить рису готуватися одночасно. Таким чином готуємо різотто ще хвилин 15-20 на середньому вогні, а коли рис вже звариться, додаємо тертий пармезан.

    Крок - 8
  9. 09

    Продовжуємо готувати різотто ще кілька хвилин, поки сир повністю не розплавиться, після чого знімаємо каструлю з вогню. Смачний, ароматний різотто готовий. Перед подачею можна посипати свіжою зеленню. Такий простий варіант смачної італійської страви точно припаде до смаку всім, кому пощастить насолодитися цією оригінальною і вишуканою стравою.

    Крок - 9

Оцінити рецепт