Італійську кухню неможливо уявити без різотто. Це вишукана страва з рису набула просто величезну популярність по всьому світу. Описати її простими словами напевно неможливо, тому що різотто має настільки яскравий, насичений смак і п'янкий аромат. Приготувати цю страву під силу кожному, але справжньою майстерністю володіють італійці, адже це їх національне надбання. Традиційно різотто готується з рису і м'ясного бульйону, але з часом діапазон інгредієнтів значно розширився, тому і рецептів приготування різотто існує багато. Одним з найпопулярніших видів вважається різотто з морепродуктами. Саме його ми і пропонуємо приготувати разом з нами. Щоб приготувати різотто в домашніх умовах, не потрібно бути кулінаром ресторанного рівня, але знати базові правила все ж необхідно.
Отже, для початку візьмемо шафран, заллємо його водою і залишимо на 20 хвилин, щоб вийшов певний настій. Якщо ми використовуємо заморожені морепродукти, їх потрібно попередньо розморозити і очистити.
Поки настоюється шафран, ми тим часом очищаємо від лушпиння цибулину і нарізаємо її на дрібні шматочки. У сотейник або на сковорідку наливаємо трохи олії і кидаємо нарізану цибулю пасерувати. Обсмажуємо її на середньому вогні близько 5 хвилин, періодично помішуючи.
Коли цибуля набуде характерний золотистий колір, виливаємо бренді або вино. Тепер додаємо рис, гарненько перемішуємо, щоб рис повністю покрився рідиною. Слід зазначити, що для різотто використовуються сорти рису з великою кількістю крохмалю, і при використанні його не промивати.
Продовжуємо готувати рис 3-5 хвилин. За цей час він трохи повинен набрякнути, ввібравши в себе вино, тому далі ми виливаємо наш шафрановий бульйон, а потім додаємо і бульйон курячий.
Продовжуємо готувати таким же чином, поступово підливаючи потроху бульйон, щоб рис поступово вбирав в себе рідину. Важливо не наливати багато бульйону відразу, а підливати наступну порцію тільки після того, як випарується попередня.
Через 10-15 хвилин можна викладати наші морепродукти. Робимо це теж поступово. Спочатку додаємо мідії, підливаємо бульйон, накриваємо кришкою і залишаємо готуватися на 2-3 хвилини.
Після цього мідії повинні вже розкритися, і ми викладаємо і креветки, залишивши ще на кілька хвилин. Потім додаємо морські гребінці, солимо нашу страву і доводимо до готовності, продовжуючи томити на невеликому вогні ще кілька хвилин.
Гарне різотто має м'яку, текучу текстуру. Консистенція повинна вийти кремовою. Готове різотто знімаємо з вогню, неймовірний аромат вже наганяє відмінний апетит. Залишимо його трохи настоятися, а потім розкладаємо по тарілках і швидше кличемо всіх до столу.
При подачі різотто можна прикрасити зеленню кропу. Різотто з мідіями і креветками - це справжній кулінарний шедевр, який назавжди залишиться одним з ваших улюбленців.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти