Французька кухня відома по всьому світу своїми вишуканими і витонченими десертами, а яскравим представником цього кулінарного розділу є суфле. Це ніжний, пишний виріб, досить примхливий в процесі приготування, але за підсумком просто неймовірний кондитерський виріб. Варто зауважити, що також суфле готують з сиром, беконом, тому ця оригінальна страва виходить за межі визначення його тільки десертом. Все ж саме солодкий варіант ми пропонуємо вам приготувати і представляємо вашій увазі рецепт суфле з ніжним шоколадним смаком. Таке повітряне суфле здивує і приємно порадує ваших домочадців або гостей своєю красою, ароматом, ніжністю та майже невагомістю.
Хоч суфле і примхливий виріб, але з його приготуванням можна впоратися на відмінно, якщо знати деякі загальні правила вдалого приготування, і з ними ви ознайомитесь походу справи. Отже, перш за все формочки, в яких ви будете випікати суфле, змащуємо вершковим маслом і посипаємо їх цукром, а потім відставляємо в сторону або ж ставимо в холодильник.
Деякі господині не рекомендують посипати формочки цукром, який потім може відчуватися на зубах, але цього не буде, якщо ви використовуєте трохи цукру, а не засиплете товстий шар. Також важливо відзначити, що для суфле найкраще підійдуть керамічні формочки, оскільки вони краще зберігають тепло, і готове суфле не впаде швидко через перепад температур, а буде опускатися поступово і красиво.
Тепер почнемо приготування. В окрему ємність викладаємо шматочки вершкового масла, потім додаємо борошно, кидаємо дрібку солі і руками вимішуємо певне тісто. Просто добре перемішуємо вміст до однорідності.
Після цього ставимо на вогонь сотейник, в який наливаємо молоко і додаємо цукор. Помішуючи, доводимо вміст до кипіння, а потім додаємо суміш з масла і муки і продовжуємо готувати, постійно збиваючи вінчиком. Через кілька хвилин маса почне густіти, і в результаті у нас вийде ароматна суміш, схожа на заварний крем.
Додамо в неї шоколад і продовжимо вимішувати, поки не отримаємо однорідну шоколадну масу ніжної консистенції. Тепер в цю ж масу додаємо яєчні жовтки, які потрібно попередньо відокремити від білків. Дуже важливо зробити це максимально акуратно, оскільки яєчні жовтки ще належить збити, а якщо хоч трішки жовтка в них потрапить, ми можемо не отримати бажаний результат.
Але повернемося до жовтків, їх додаємо в шоколадну суміш і знову перемішуємо її віночком до однорідності. Щоб маса не підгорала, найкраще просто тримати сотейник над плитою. Тепер готову суміш для суфле відставляємо в сторону, а самі займемося яєчними білками, які потрібно збити. Для цього можна скористатися міксером або ж обійтися одним вінчиком. Чим пишніше вийде піна з білків, тим потім ніжніше буде суфле, тому потрібно постаратися.
Після цього отриману білкову масу потроху вводимо в шоколадну суміш, акуратно перемішуючи лопаткою. Тепер ароматну шоколадну масу розливаємо по формах. Наливайте по самі вінця, красиво підрівнявши поверхню ножем.
Потім відправляємо суфле в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 17-20. Дуже важливо в цьому процесі не відкривати завчасно духовку, щоб простежити за тим, що відбувається. Це може зіпсувати результат, суфле впаде або не зможе піднятися, перетворившись в некрасивий і неапетитний корж.
По закінченню часу, дістаємо з духовки ароматне і неймовірно ніжне і повітряне суфле. Цей витончений десерт радимо посипати цукровою пудрою, а також в якості смачної добавки можна використовувати згущене молоко, яке наливаємо прямо в суфле, зробивши в ньому поглиблення чайною ложкою.
Це повітряне суфле виходить настільки ніжним, що здається зовсім не вагомим, а на смак це просто божественно. Такий десерт стане подарунком для ваших домочадців або гостей, а вам принесе велике задоволення і сам процес приготування і, звичайно ж, його відмінний результат.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти