Чудовий напій всіх часів і народів - пиво - це світова легенда з багатовіковою історією. Без пива важко уявити посиденьки з друзями на березі річки, вечірні бесіди, походи в лазню, і звичайно ж, перегляд футбольних матчів. Пиво - це напій, що володіє освіжаючими властивостями, оригінальним смаком і особливим шармом, який і робить цей напій таким популярним у всьому світі. Існує величезна кількість різних видів пива, так як і різних шкіл пивоваріння, які по всьому світу не втомлюються вигадувати все нові і нові техніки приготування, щоб порадувати любителів пива новим оригінальним смаком. Звичайно, сьогодні немає проблем придбати пиво на будь-який смак в кожному магазині, відвідати який-небудь паб або пивну, але якщо ви справжній цінитель цього легендарного напою, що не проти стати ще й майстром в приготуванні його самостійно - тоді цей рецепт то, що потрібно.
Існують деякі важливі нюанси, які потрібно обов'язково дотримуватися, щоб пиво вийшло смачним. Перше - це посуд для приготування. Для цього нам потрібна велика каструля або казан, в якій будемо кип'ятити рідину. Весь посуд, який ми використовуємо для пивоваріння, повинен бути чистим, а найкраще простерилізувати його. Інгредієнти - не менш важлива складова, тому потрібно ретельно підійти до цього питання і запастися кращими компонентами, якщо вже ви вирішили зайнятися такою особливою справою. Отже, в першу чергу готуємо сусло. Це такий відвар, з якого готують пиво. Перший етап - це затирання сусла. Так називають процес замочування солоду в воді. Сьогодні солод можна придбати вже в подрібненому вигляді, він продається спеціально для пивоварів. Але якщо у вас незбиране зерно - тоді потрібно його перемолоти за допомогою зернодробилки або ж механічної м'ясорубки. Важливо не перебити зерно в борошно, а просто трохи подрібнити. Отже, перебитий ячмінний солод, карамельний солод, а також пшеницю німецьких сортів і ароматизовану повітряну пшеницю, висипаємо в спеціальний мішок або ж на відріз марлі, який потрібно скласти мінімум у вісім разів. Потім звертаємо відріз в мішечок.
На вогонь ставимо велику каструлю або казан, в яку наливаємо досить води. Для пива найкраще використовувати джерельну воду або бутильовану. Нагріваємо до 80 градусів.
Потім опускаємо наш мішок з солодом в ємність і варимо півтори години, підтримуючи температуру 60-70 градусів. Наявність термометра в цій справі дуже важливо, адже від правильної температури приготування залежить вдалий результат.
По закінченню цього часу, дістаємо мішок з каструлі і поливаємо його водою (використовуємо 1 л води) прямо над каструлею. Відкладаємо мішок в сторону, а самі продовжуємо варити сусло.
Додаємо рідкий солодовий екстракт, розмішуємо вміст. Потім кидаємо пивний хміль сочачі. Цей сорт хмелю відрізняється характерною гіркотою і зазвичай додається на початку кип'ятіння.
Потім робимо з марлі невеликий мішечок, в який відправляємо свіжий імбир, нарізаний кільцями, насіння коріандру і малагетту (цю спецію ще називають райським зерном).
Після того, як ми додали першу порцію хмелю, кип'ятимо наше сусло півгодини, потім кидаємо другу частину - хміль марки Штирійський Голдінг - і варимо сусло ще стільки ж.
Після цього готове сусло потрібно якомога швидше охолодити до температури 24-26 градусів. Для цього ідеально помістити каструлю в ванну з льодом. Після того, як сусло охолоне, переливаємо його в бродильну ємність.
Тепер настала черга додати пивні дріжджі. Вони продаються в сухому вигляді (тоді їх потрібно розвести в теплій воді), а також готові рідкі, тоді ми просто вливаємо вміст пакета в бутель. Після цього потрібно добре перемішати дріжджі з вмістом (тобто збовтати). Бутель закриваємо спеціальним гідрозатвором, який можна купити, і прибираємо його в темне місце на 10-14 днів зберігатися при кімнатній температурі. Готовність визначаємо по гідрозатворам: якщо протягом останньої доби відсутні бульбашки, які пускає гідрозатвор - значить процес бродіння завершений.
Далі переходимо до завершального етапу і розливаємо пиво по пляшках. Для цього використовуємо силіконову трубку, щоб мінімізувати доступ повітря, один кінець якої опускаємо в ємність з пивом, а другий - на дно пляшки. Перед цим в кожну пляшку додаємо таблетки сахарину, для того, щоб трохи відновити процес бродіння в пляшках і наситити наш напій вуглекислим газом. Таблетки кладемо з розрахунку 4 шт. на півлітра пива. При розливанні пива в пляшки дуже важливо не зачепити осад на дні, інакше тоді пиво буде каламутним.
Готові пляшки закриваємо пробками і ставимо в темне місце ще на 10 днів. Після цього поміщаємо пиво в холодильник, щоб насолодитися цим напоєм в охолодженому вигляді. Пиво, приготоване в домашніх умовах по цьому, хоч і не зовсім простому, але цілком доступному і зручному рецепту, виходить неймовірно смачним, гарним і особливим, адже приготоване власними руками. Такий напій не залишить байдужими ваших друзів і зробить зустріч незабутньою.
Випадкові рецепти