Пухнастий і дуже м'який - немає нічого смачнішого домашнього куліча з родзинками. Стара приказка говорить: якщо ви спечете дріжджове тісто на Великдень, і воно підніметься, у вас буде успішний рік. Успіху в приготуванні.
Для приготування паски необхідно замісити тісто. Допоможе вам в цьому кухонний комбайн. У його чашу з допомогою сита просійте борошно. У просіяному борошні лопаткою зробіть поглиблення.
Молоко для тіста можна використовувати будь-якої жирності. Відміряйте потрібну кількість і підігрійте на маленькому вогні до злегка теплого стану. Вилийте в поглиблення в борошні. Сюди ж висипте сухі дріжджі і киньте невелику кількість цукру. Акуратно перемішайте ці інгредієнти, не змішуючи з усім борошном.
Візьміть харчову плівку і накрийте чашу кухонного комбайна. Поставте її в тепле місце. Дайте заквасці час, щоб піднятися.
Візьміть три невеликих чистих мисочки. В одну помістіть родзинки, в другу - курагу, в останню - журавлину. У ковшику закип'ятіть воду і залийте сухофрукти так, щоб рідина злегка їх покрила. Залиште на деякий час, щоб вони стали м'якшими.
В окрему миску киньте ціле куряче яйце. З кількох яєць акуратно відокремте жовтки і додайте в миску. Висипте цукор, що залишився. За допомогою міксера збийте ці інгредієнти до пишності.
За цей час закваска в чаші трохи забродить і підніметься, зніміть з неї харчову плівку. Цедру вимитого напередодні лимона натріть на дрібній тертці. Надішліть її в чашу.
Далі в закваску відправте яйця, збиті з цукром. Киньте дрібку солі і ванільний цукор. Необхідну кількість вершкового масла розтопіть і також додайте до решти інгредієнтів. Увімкніть кухонний комбайн і з його допомогою замісіть тісто.
Дістаньте тісто з чаші комбайна, вручну сформуйте з нього кулю і покладіть назад. Знову накрийте харчовою плівкою і поставте чашу з тістом в тепле місце мінімум на годину.
Ошпарені сухофрукти відкиньте на друшляк. Коли рідина стече, викладіть їх на паперовий рушник. Через деякий час курагу, родзинки і журавлину наріжте ножем на більш дрібні шматочки.
Робочу поверхню потрусіть борошном. Викладіть на нього тісто, яке залишали, щоб воно піднялося в теплому місці.
Змішайте подрібнений родзинки, курагу і журавлину з цукровою пудрою. Додайте їх до тіста. Двома руками ретельно вимісіть тісто, поки всі сухофрукти і борошно не втрутяться.
Сформуйте акуратну кулю з тіста. Дістаньте спеціальну форму і змастіть її маслом, або застеліть пергаментом. Покладіть тісто в форму і накрийте рушником. Відставте на деякий час в сторону, щоб тісто знову піднялося.
По закінченню деякого часу, зніміть рушник з форми і розріжте верх майбутньої паски ножем хрест - навхрест. В середину розрізу покладіть невеликий шматочок вершкового масла.
Надішліть форму з паскою в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте протягом 45 хвилин, а якщо знадобиться, то і трохи довше.
Готову паску дістаньте з духовки, акуратно витягніть з форми. Після охолодження можете прикрасити її на свій смак. Наприклад, полити глазур'ю і посипати цукатами. Смачного!
Випадкові рецепти