Найніжніше лакомство з серії традиційних італійських десертів - панакота, готується зовсім нескладно, але варіантів приготування чимало. Цей легкий десерт давно став дуже популярним не тільки у себе на батьківщині, але і далеко за її межами. Навіть сама недосвідчена господиня може при бажанні впоратися з цим вишуканим кондитерським шедевром - панакота з вершків. До речі, і назву свою цей повітряний десерт отримав саме від того, що до складу входять вершки, що в загальному то в перекладі і означає «варені вершки». І хоч їх при необхідності можна замінити сметаною або йогуртом, все ж з вершками - це завжди безпрограшний варіант.
Ризикніть наслідувати нашим рецептом і ви отримаєте в результаті чудове десертне лакомство. Хоча за класичним рецептом до складу панакота повинні входити вершки, для того, щоб знизити трохи жирність можна сміливо додавати молоко, повірте, смак від цього анітрохи не постраждає. З самого початку необхідно приготувати формочки для майбутнього десерту. Для цього потрібно взяти алюмінієві десертні форми, можна також силіконові, і змастити олією без смаку. Надлишок масла потрібно промокнути паперовим рушником.
Тепер в глибоку миску влити холодну воду і покласти листя желатину, залишити для набухання на 10 хвилин.
У каструлю влити густі вершки, додати трохи цільного молока і засипати цукор.
Розрізати вздовж стручок ванілі, кінчиком ножа зняти ванільний екстракт і додати в каструлю з вершками, туди ж кинути і стручок.
Після цього помістити каструлю з вмістом на середній вогонь і, помішуючи вінчиком розігріти до кипіння, щоб розчинився цукор, але не кип'ятити.
Після цього зняти каструлю з плити і видалити ванільний стручок. Потім віджати желатинові листя і додати їх у каструлю з гарячими вершками і добре перемішати вінчиком до повного розчинення желатину.
Тепер розлити приготовлену суміш в приготовані форми і залишити для застигання. Для цього буде потрібно години 4. Безпосередньо перед тим, як десерт подати до столу, доведеться приготувати гарячий ягідний компот для доповнення.
В антипригарну сковорідку або каструлю викласти ягоди, краще ягідне асорті, і засипати їх цукром. На слабкому вогні варити ягоди з цукром хвилин 5, помішуючи, поки не з'явиться ягідний сік і зняти з вогню.
Тепер панакота з вершків практично готова до вживання, залишилося тільки оформити до подачі. Форми з готовою стравою перевернути на блюдо. Потім за допомогою гострого ножа зробити нагорі форми маленький надріз і за край підняти форму.
Таким чином панакота виявиться на блюді. Тепер полити зверху гарячим ягідним компотом і смачний десерт негайно подати до столу. Готову панакоту з вершків можна зберігати в холодильнику, але не більше 3 днів.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти