Рецептів цієї страви налічується неймовірна кількість, кожен по - своєму смачний і поживний. Але головне, що об'єднує різноманітні варіанти рататуя - це присутність овочів. Легка свіжа страва, яка готується досить швидко і є чудовим вирішення проблеми, чим здивувати своїх домашніх за обіднім столом. Страва, яке виникла у Франції, і вважається селянською їжею, назва якої, до речі, давно у всіх асоціюється з героєм відомого мультфільму, зайняла гідне місце у багатьох кухнях світу. Так як страва передбачає нехитрий склад інгредієнтів, але тим самим забезпечує величезні можливості для експериментів в кулінарії, адже досить трохи змінити склад інгредієнтів і метод підготовки овочів, страва виглядає вже зовсім по - новому. Намагайтеся брати свіжі якісні овочі, тоді смак майбутньої страви змусить вас воістину насолодитися смачним обідом.
Виберіть баклажани невеликого розміру, помийте під холодною водою і акуратно наріжте кружальцями не дуже товстими, але і не дуже тонкими. Трохи присоліть і залиште на чверть години, щоб пішла гіркота.
Кабачки теж промийте і поріжте такими ж кружечками, якщо необхідно (овоч не молодий) можете очистити від шкірки.
Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, промийте холодною водою і гострим ножем наріжте тонкими кружальцями.
Помідори, більше розміру, теж поріжте кільцями (рекомендую брати тверді плоди, щоб легко різалися і не розтікалися).
У глибокій мисці змішайте підготовлені подрібнені помідори з оливковою олією. Додайте яблучний оцет, і пропущений через прес часник, посипте сіллю і сумішшю перців, а також приправте прованськими травами.
В кінці додайте дрібно рубані листя базиліка і перемішайте. Зауважте, що використання прованських трав - в обов'язковому порядку, адже це головна родзинка, завдяки якій це творіння настільки незвичне і інтригуюче.
Приготований соус перелийте в підготовлену форму для запікання і рівномірно розрівняйте по всьому дну.
Тепер поверх соусу викладіть овочеві кружечки, чергуючи, одна з одною, поки не сформуєте кілька рядів овочів. Потрібно заповнити форму повністю, щоб овочеві кружечки, красиво лежали в рядочки. Тут можна погратися і з колірною гамою.
Зверху трохи змастіть овочі оливковою олією і відправляйте форму в попередньо розігріту духовку до 200 градусів.
Випікайте рататуй протягом години, за цей час овочі стануть м'якими і ніжними. Але ви все одно періодично відкривайте духовку і спостерігайте за випіканням страви, адже всі овочі запікаються по-різному (раніше, пізніше).
Викладіть готовий овочевий рататуй на тарілку і прикрасьте листочками свіжого базиліку. Подавати страву можна і гарячою і холодною.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти