Укр
Рус
Паски Випічка Російська кухня

Олександрійський куліч

( 5.0000 5 511 11 оцінок)

1086 - переглядів
120 хвилин порцій - 1 складність - 3 з 5
Олександрійський куліч - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Російська кухня

Рецепти до свят: Великодень

Актуальні рецепти: Весна, Літо

Кухонна техніка: В духовці

Смакові якості: Солодкі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Холодні

Спосіб приготування: Випікати

опис

Олександрійський куліч - одна з найбільш популярних різновидів традиційної пасхальної випічки. Назву куліч отримав від різновиду тіста. Олександрійське тісто готується з доступних продуктів, але випічка на його основі виходить м'якою, повітряною і довго не черствіє. Як зробити справжній олександрійський куліч на Великдень, читайте в рецепті.

Інгредієнти

Харчова цінність страви "Олександрійський куліч" (на 100 грам)

  • Білки5.2 гр.
  • Жири9.8 гр.
  • Вуглеводи53.8 гр.
  • Калорії329 ккал.
РОЗДРУКУВАТИ

Покроковий рецепт з фото

01

Влийте в миску тепле молоко, всипте трохи цукру і покришіть живі (пресовані) дріжджі. Перемішайте до однорідності.

Крок - 1
02

Просійте в суміш приблизно ¼ частину борошна і знову перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і відправте в тепло на 15-20 хвилин, щоб опара підійшла.

Крок - 2
03

У ємність з яйцями відправте жовток, всипте половину цукру і збийте міксером до однорідності. Продовжуючи збивати, поступово введіть решту цукру.

Крок - 3
04

Коли суміш побіліє і збільшиться в об'ємі, влийте попередньо розтоплене вершкове масло і знову збийте.

Крок - 4
05

Додайте ваніль і сметану і перемішайте міксером. Підійшовшу опару перемішайте, щоб вона осіла, знову накрийте плівкою і поставте в тепло підніматися.

Крок - 5
06

Шафран залийте теплою водою і поки відставте. Кардамон перебийте блендером, а потім просійте через сито.

Крок - 6
07

Яєчно-сметанну суміш перелийте у велику миску, додайте повторно підійшовшу опару і перемішайте.

Крок - 7
08

В отриману масу натріть лимонну і апельсинову цедру, влийте лимонне масло і всипте спеції (мускатний горіх, гвоздику, корицю, кардамон) і знову перемішайте.

Крок - 8
09

Влийте шафранову воду. Якщо немає шафрану, замість нього можна всипати в тісто мелену куркуму.

Крок - 9
10

Просійте в загальну масу половину, що залишилася борошна і замісіть тісто. Накрийте миску плівкою і відправте в тепло на 1 годину.

Крок - 10
11

Родзинки (світлі і темні) викладіть в миску. Влийте туди теплу воду, щоб вона покрила ягоди, і коньяк.

Крок - 11
12

У підійшовше тісто просійте решту борошна і вимісіть. Влийте половину (або трохи більше) рослинного масла, перемішайте, викладіть тісто на робочу поверхню і повторно вимісіть.

Крок - 12
13

Змастіть миску маслом, поверніть туди тісто і змастіть маслом зверху. Накрийте миску плівкою і відправте в тепло на 2-3 години. Тісто має добре піднятися.

Крок - 13
14

Обімніть його і знову змастіть маслом. Злийте рідину з родзинок і просушіть ягоди. Всипте борошно і перемішайте, щоб він огортав родзинки з усіх боків.

Крок - 14
15

Розділіть тісто навпіл і в одну половину викладіть половину родзинок, додайте цукати і перемішайте.

Крок - 15
16

Змастіть руки рослинним маслом і розподіліть отриману суміш по формах для пасок, заповнивши їх не більше ніж наполовину.

Крок - 16
17

Подрібніть чорнослив і курагу і разом з рештою родзинками додайте в другу половину тіста. Перемішайте і теж розподіліть по формах.

Крок - 17
18

Дайте заготівлі 1-1,5 години на розтойку, щоб тісто піднялося куполом, а потім відправте в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 15 хвилин. Після цього знизьте температуру до 150-160 градусів і випікайте до готовності (приблизно 30-40 хвилин).

Крок - 18
19

Готові паски вийміть на решітку і повністю остудіть. Поки вони не охолонуть, ні в якому разі не виймайте з форм!

Крок - 19
20

Для приготування глазурі відправте в миску яєчний білок, всипте лимонну кислоту і збийте міксером до пишноти. Продовжуючи збивати, потроху всипте цукрову пудру і збивайте до стійких піків. За бажанням додайте ваніль.

Крок - 20
21

Що вийшла глазур'ю змастіть повністю остиглі паски і прикрасьте на свій розсуд. Олександрійський куліч виходить високим, здобних, повітряним і дуже апетитним. Всередині він пористий і трохи вологий. Бажаємо щасливої ​​Пасхи Христової!

Крок - 21

Оцінити рецепт



Випадкові рецепти

Паста Карбонара з беконом - покроковий рецепт, фото 1 Паста Карбонара з беконом 35 2 2 з 5 - детальніше -
Українська солянка - покроковий рецепт, фото 1 Українська солянка 60 5 3 з 5 - детальніше -
Газований яблучний сидр - покроковий рецепт, фото 1 Газований яблучний сидр 25 1 2 з 5 - детальніше -
Рибні котлети з кети - покроковий рецепт, фото 1 Рибні котлети з кети 45 3 2 з 5 - детальніше -