Олександрійський куліч - одна з найбільш популярних різновидів традиційної пасхальної випічки. Назву куліч отримав від різновиду тіста. Олександрійське тісто готується з доступних продуктів, але випічка на його основі виходить м'якою, повітряною і довго не черствіє. Як зробити справжній олександрійський куліч на Великдень, читайте в рецепті.
Влийте в миску тепле молоко, всипте трохи цукру і покришіть живі (пресовані) дріжджі. Перемішайте до однорідності.
Просійте в суміш приблизно ¼ частину борошна і знову перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і відправте в тепло на 15-20 хвилин, щоб опара підійшла.
У ємність з яйцями відправте жовток, всипте половину цукру і збийте міксером до однорідності. Продовжуючи збивати, поступово введіть решту цукру.
Коли суміш побіліє і збільшиться в об'ємі, влийте попередньо розтоплене вершкове масло і знову збийте.
Додайте ваніль і сметану і перемішайте міксером. Підійшовшу опару перемішайте, щоб вона осіла, знову накрийте плівкою і поставте в тепло підніматися.
Шафран залийте теплою водою і поки відставте. Кардамон перебийте блендером, а потім просійте через сито.
Яєчно-сметанну суміш перелийте у велику миску, додайте повторно підійшовшу опару і перемішайте.
В отриману масу натріть лимонну і апельсинову цедру, влийте лимонне масло і всипте спеції (мускатний горіх, гвоздику, корицю, кардамон) і знову перемішайте.
Влийте шафранову воду. Якщо немає шафрану, замість нього можна всипати в тісто мелену куркуму.
Просійте в загальну масу половину, що залишилася борошна і замісіть тісто. Накрийте миску плівкою і відправте в тепло на 1 годину.
Родзинки (світлі і темні) викладіть в миску. Влийте туди теплу воду, щоб вона покрила ягоди, і коньяк.
У підійшовше тісто просійте решту борошна і вимісіть. Влийте половину (або трохи більше) рослинного масла, перемішайте, викладіть тісто на робочу поверхню і повторно вимісіть.
Змастіть миску маслом, поверніть туди тісто і змастіть маслом зверху. Накрийте миску плівкою і відправте в тепло на 2-3 години. Тісто має добре піднятися.
Обімніть його і знову змастіть маслом. Злийте рідину з родзинок і просушіть ягоди. Всипте борошно і перемішайте, щоб він огортав родзинки з усіх боків.
Розділіть тісто навпіл і в одну половину викладіть половину родзинок, додайте цукати і перемішайте.
Змастіть руки рослинним маслом і розподіліть отриману суміш по формах для пасок, заповнивши їх не більше ніж наполовину.
Подрібніть чорнослив і курагу і разом з рештою родзинками додайте в другу половину тіста. Перемішайте і теж розподіліть по формах.
Дайте заготівлі 1-1,5 години на розтойку, щоб тісто піднялося куполом, а потім відправте в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 15 хвилин. Після цього знизьте температуру до 150-160 градусів і випікайте до готовності (приблизно 30-40 хвилин).
Готові паски вийміть на решітку і повністю остудіть. Поки вони не охолонуть, ні в якому разі не виймайте з форм!
Для приготування глазурі відправте в миску яєчний білок, всипте лимонну кислоту і збийте міксером до пишноти. Продовжуючи збивати, потроху всипте цукрову пудру і збивайте до стійких піків. За бажанням додайте ваніль.
Що вийшла глазур'ю змастіть повністю остиглі паски і прикрасьте на свій розсуд. Олександрійський куліч виходить високим, здобних, повітряним і дуже апетитним. Всередині він пористий і трохи вологий. Бажаємо щасливої Пасхи Христової!
Випадкові рецепти