З наближенням свят кожна господиня обмірковує список страв, які можна приготувати. Дуже часто в меню є оселедець, салати або закуски з ним. Найголовніше в приготуванні цих страв - правильно обробити оселедець на філе.
Будь то нарізка з філе солоного оселедця, або якась інша страва з нею, найголовніше - вибрати якісну рибу. Вона повинна бути свіжоприготованою, жирною, малосольною, виглядати якісно. Є маленький секрет, як за зовнішнім виглядом визначити смак солоного оселедця. Краще брати рибину з товстою спинкою, вона буде особливо хороша. Ретельно помийте оселедець і обсушіть за допомогою паперового рушника.
На робочу поверхню покладіть кухонну дошку. Її краще застелити плівкою або щільним папером, щоб вона не просочилася рибним запахом. Також вам обов'язково знадобиться гострий ніж і, за бажанням, кухонні ножиці. Відріжте оселедцю голову разом з грудними плавниками і хвіст.
За допомогою ножа або кухонних ножиць, ніж вам буде зручніше, розріжте оселедця черево. Ретельно видаліть всі нутрощі. Сполосніть рибу ще раз під водою і просушіть.
Виріжте ножем довгий плавник, який знаходиться нижче хвоста і тягнеться уздовж черева.
З протилежного боку на спинці теж є довгий плавник. Зробіть розріз по всій спинці уздовж рибини. Руками витягніть цей плавник.
Піддіньте ножем і акуратно зніміть шкіру, починаючи від голови і до хвоста. Переверніть рибу і зніміть шкіру з іншої половини тулуба.
Однією рукою тримайте оселедець, а іншою відокремте філе від кістки, пальцями проводячи вздовж хребта.
На іншій половині оселедця залишився хребет. Двома руками витягніть його, намагаючись, щоб кістки по максимуму залишалися на ньому, а не в м'ясі.
Ножем ретельно зчистіть чорну плівку з внутрішньої стінки черева риби. Обріжте тверду смужку уздовж черева. Дрібні кістки, які залишилися в філе, ретельно видаліть пальцями, або використовуйте для цього пінцет.
Підготовлене філе оселедця викладіть на тарілку цілком, або поріжте на шматочки. Прикрасьте мстраву пір'ям зеленої цибулі, шматочками лимона, ківі і ягодами журавлини. Смачного!
Випадкові рецепти