Зазвичай до свята завжди хочеться придбати якісь незвичайні солодощі, та в принципі, і для звичайного чаювання вони не завадять. І ось ідеальним експериментом для цього може бути рецепт нуги, смачного і всіма улюблених лакомства. Тим більше, що важкодоступних інгредієнтів для цього не потрібно, і нуга в домашніх умовах вийде досить смачною і приємною. Головне, якісні горіхи, що є головним інгредієнтом в цих ласощах, трохи терпіння і часу, і смачна, поживна встрава у вас на столі.
Давайте для початку підготуємо необхідні інгредієнти і форму. Загорніть деко з високими бортиками розміром приблизно 20 * 27 сантиметрів харчовою плівкою. На його дно покладіть лист рисового паперу (другий потрібен буде для того, щоб все накрити).
Зніміть цедру з одного лимона, за допомогою дрібної терки. Акуратно знімайте тільки верхній, тонкий жовтий шар, не зачіпаючи білої частини шкірки - вона може дати гіркоту. Помістіть її в окрему невелику ємність.
Якщо у вас мигдаль і фісташки неочищені, позбудьтеся спочатку від шкаралупи. Потім з горіхів бажано зняти і шкірку. Покладіть горіхи в термостійку миску. Залийте їх окропом і залиште на 10 хвилин. Потім злийте гарячу воду і залийте горіхи крижаною водою на 5 хвилин. Викладіть ядра на паперовий рушник.
Тепер візьміть один горішок і притисніть великим і вказівним пальцем з двох сторін - ядро легко вискочить з шкірки. Просушіть очищені горіхи в духовці, перекладіть в окрему миску і дайте охолонути перед використанням.
Розділіть яйця на жовток і білок. За рецептом необхідний тільки білок, жовток можна застосувати для приготування іншої страви. Покладіть білки в окрему глибоку миску.
У каструлю з товстим дном вилийте мед. Додайте до нього більшу частину цукру. Поставте каструлю на слабкий вогонь і готуйте, постійно помішуючи лопаткою, близько 30 хвилин.
Через 30 хвилин вимкніть вогонь і збийте білки кімнатної температури, додавши в них дрібку солі, до утворення густої білої піни.
Додайте в медову масу невеликими порціями збиті яєчні білки, добре перемішуючи всі компоненти вінчиком. Знову встановіть каструлю на плиту і готуйте на слабкому вогні ще 40 хвилин, постійно помішуючи.
За 5 хвилин до закінчення варіння нуги, додайте в неї ванільний екстракт і цедру лимона. Перемішайте. Потім висипте мигдаль і фісташки. Добре перемішайте інгредієнти і зніміть з плити.
Викладіть масу на деко. Розрівняйте поверхню лопаткою. Накрийте нугу зверху другим рисовим листом. Потім застеліть всю поверхню харчовою плівкою і добре натисніть на нугу руками або використовуйте плоский предмет, щоб рисовий лист добре приклеївся. Зніміть харчову плівку і дайте нузі повністю охолонути.
Остигнулу нугу, викладіть на обробну поверхню. Зніміть з неї плівку і наріжте нугу на шматочки будь-якого розміру. Смачного.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти