Рецепт смачної і дуже корисної настойки, корисної при розладах травлення. Рекомендуємо.
Для початку зберіть в своєму саду стиглу смородину. Або ж придбайте на ринку або в магазині. Видаліть в ягоді хвостики і ретельно вимийте її в холодній воді (кілька разів воду змінивши, щоб прибрати весь бруд і пісок). Викладіть вимиту смородину на сито і залиште на час просушити.
Далі помістіть смородину в більшу заздалегідь простерилізовану банку, залийте її горілкою або змішаним спиртом. Щільно закрийте банку кришкою і залиште приблизно на 6 тижнів в темному місці, час від часу струшуючи ємність.
Після закінчення зазначеного часу процідіть настояну смородину і налийте горілку в банку. Покладіть смородину назад в банку, додайте цукор, ретельно перемішайте, струшуючи ємність.
Поставте банки зі смородиною в темне місце, час від часу струшуючи ємність з ягодою, щоб цукор повністю розчинився.
Після закінчення приблизно 3,5 місяці знову процідіть смородину через дрібне сито, покрите кілька разів складеної марлею, зав'яжіть марлю в сильфон, повісьте її на гачок, щоб смородина добре стікала, а потім щільно відіжміть сік, що залишився.
Тепер налийте спиртову установку (горілку) в сік, змішайте і розлийте готову настойку з чорної смородини на горілці в «робочі» пляшки, в яких напій буде залишатися протягом декількох місяців, протягом цього часу вона очиститься і прийме правильний смак.
Через приблизно чотири місяці настоянка освітлиться, на дні пляшок залишиться осад, акуратно вилийте настойку в графин, щоб не пошкодити осад. Хоча осад можна відфільтрувати через кавовий фільтр або паперовий рушник. Така настоянка стане в нагоді і порадує ваших знайомих в теплі літні вечори.
Випадкові рецепти