Така настоянка має загальнозміцнювальну дію на організм, знижує тиск, допомагає впоратися з простудними захворюваннями і полегшити стан при ангіні. Звичайно, за умови, якщо приймати її в невеликих кількостях.
При виборі калини для настойки віддавайте перевагу ягодам, зібраним після перших заморозків. Якщо плоди зібрані раніше, поставте їх в морозильну камеру на кілька годин. Після розморожування обдайте окропом. Така «шокова» терапія допоможе позбутися від гіркоти, властивої калині.
Підготуйте велику прозору банку, в якій вільно розмістяться всі необхідні інгредієнти. Добре, якщо кришка теж буде скляною. Калину промийте і просушіть, відокремте від гілочок і висипте в банку.
Додайте до ягід горілку і спирт. Закрийте ємність і залиште настоюватися на сонячному місці протягом 2 тижнів. Кожен день струшуйте вміст банки.
Після закінчення зазначеного часу рідину потрібно злити. Візьміть ємність з широкою шийкою. За допомогою сита процідіть настоянку, відокремивши ягоди.
Отриману рідку масу закрийте кришкою і поставте в темне прохолодне місце. Журавлину відправте назад в банку і засипте цукром. Ретельно перемішайте інгредієнти і знову відправте банку на сонячне місце, поки цукор повністю не розчинитися. Зазвичай на це йде близько тижня.
Журавлину з цукром потрібно щодня струшувати або перемішувати дерев'яною ложкою. Через 6-7 днів ягоди можна діставати. Процідіть відстояну масу через сито. Рідку частину з'єднайте з першою настоянкою і перелийте в каструлю. Знову пропустіть через сито. Це дозволить отримати чистий продукт.
Розлийте журавлинну настоянку по підготовленим пляшкам і закрийте кришкою. Зберігайте в темному прохолодному місці. Через півроку специфічний запах зникне і гіркота стане менш помітною. Вживайте в якості алкогольного напою або використовуйте в лікувальних цілях.
Випадкові рецепти