Якщо ви хочете смачно і ситно, а також бюджетно нагодувати всю сім'ю, то грузинська страва лобіо - це відмінний варіант. Лобіо - це страва з квасолі (в перекладі з грузинського воно і позначає квасоля), дуже проста в приготуванні, але пікантна і вишукана в результаті. Ця прекрасна самостійна страва, відмінний гарнір і неймовірна закуска. Крім того квасоля - дуже корисний продукт, який містить багато вітамінів і мінералів, а також білків. У грузинській кухні є десятки рецептів приготування цієї страви. Одним з найбільш поширених і улюблених варіантів вважається лобіо з м'ясом. Саме його ми пропонуємо вам приготувати, щоб подарувати своїм домочадцям або гостям незабутню вечерю.
Замочіть боби в холодній кип'яченій воді приблизно на 6 годин, щоб просочити їх водою і набрякнути. Кип'ячена вода м'яка, не містить сполук кальцію, боби краще готуються, коли добре вберуть воду, а кірка не твердіє під час приготування і не розтріскується. Надішліть просочені боби в воді, в якій вони просочилися (щоб не вилити те, що вимилось з бобів, і блюдо зберегло свою харчову цінність). Поки не слід солити приправляйте воду. Готуйте боби на повільному вогні під закритою кришкою, поки вони не стануть м'якими. Це займе близько години, але вам потрібно перевірити. Під час приготування приблизно через 30 хвилин додайте в каструлю лавровий лист і трохи майорану.
У той же час займіться м'ясом. Добре вимийте свинину і наріжте невеликими скибочками. Посипте м'ясо сіллю, солодким перцем і майораном, приправте спеціями до м'яса і перемішайте, просочивши кожен шматочок.
Потім очистіть ковбасу від оболонки і на обробній дошці наріжте її півкільцями або кубики. Очистіть від лушпиння цибулю і наріжте її дрібними квадратами.
Тепер розігрійте смалець в невеликій каструлі. Надішліть в неї м'ясо і обсмажте, помішуючи, на середньому вогні. Перемішайте добре м'ясо і додайте в нього раніше підготовлену цибулю. Час від часу помішуючи, продовжуйте смажити вміст на середньому вогні близько 10-15 хвилин.
Після закінчення цього часу полийте підсмажене м'ясо відваром з бобів (або водою), зменшіть вогонь і, накривши кришкою, томіть протягом 30 хвилин або поки свинина не стане досить м'якою.
Далі засипте ковбасу і смажте в сковороді, що дозволяє готувати без жиру, тому що ковбаса все одно розтопить його. Смажте до тих пір, поки вона не стане дуже коричневою. Тоді надішліть її до вже ніжної свинини. Ретельно перемішайте.
Далі додайте весь вміст каструлі з бобами (разом з водою, в якій вони кипіли) і томатною пастою. Змішайте все і дайте вмісту трохи потомитися.
Протягом цього часу розігрійте смалець на сковороді, додайте борошно і швидко розмішайте, смажте, поки борошно не втратить свою вогкість. Суміш повинна бути легкою і не сильно золотою / коричневою.
Далі відправте в каструлю цю суміш, все ретельно перемішайте і доведіть все до кипіння - соус стане приємно податливим і придбає додатковий смак. Готуйте вміст на слабкому вогні близько 5 хвилин, а потім приправте за смаком.
Додайте дрібно нарізаний або вичавлений часник, трохи цукру, майоран і перець. Готуйте лобіо зі спеціями ще кілька хвилин на слабкому вогні, потім вимкніть вогонь і залиште накритим як мінімум на 30 хвилин. Лобіо з м'ясом також має прекрасний смак на наступний день після нагрівання, так що ви можете приготувати його, наприклад, ввечері перед подачею на стіл. Подавайте страву гарячою, з хлібом або картоплею.
Випадкові рецепти