Яку кількість рецептів лобіо можна нарахувати на Кавказі, напевно не скаже ніхто. Але основою будь-якої страви є, звичайно ж, квасоля, причому в різних варіантах різна: червона, біла, в цяточку, заморожена, консервована, взагалі, вибір за вами. Ще, як і в багато інших грузинських страв, кладуть волоські горіхи. Ну а лобіо з грибами - це просто мрія для вегетаріанців, адже страви з квасолі настільки багаті білками, що цілком можуть заповнити відсутність в раціоні м'яса. Думаю, ви безсумнівно повинні хоч раз в житті спробувати приготувати особисто лобіо з грибами, тим більше, що нічого страшного і складного в його приготуванні немає, та й продукти потрібні неабиякі. Ну, пора приступати.
Лук шалот чистимо і ріжемо дуже тоненькими кружальцями і розбираємо на окремі колечка.
Тепер займемося підготовкою квасолі. Обрізаємо кінчики стручків, виймаємо жорстку ниточку, яка йде уздовж стручка.
У вимитих печериць відрізаємо ніжки, а капелюшки ріжемо на четвертинки.
Білу цибулину чистимо, миємо й досить дрібно шаткуємо. Знімаємо з зубків часнику шкірку, розрізаємо, виймаємо зелень і дрібно січемо.
Нарізану цибулю шалот складаємо в мисочку, посипаємо борошном і перемішуємо, щоб колечка цибулі обваляти в борошні.
У сотейник наливаємо велику кількість рослинного масла розігріваємо на плиті, обвалену в борошні цибулю шумівкою опускаємо в киплячу олію і обсмажуємо до хрусткої скоринки.
Обсмажену цибулю виловлюємо шумівкою з сотейника і викладаємо на паперову серветку, щоб видалити зайвий жир, посипаємо сіллю.
На плиту помістити каструлю з водою, посолити і довести до кипіння. В окріп опустити стручки квасолі, відварити протягом 15 хвилин.
Поки обварюється квасоля, наріжемо кубиками бекон.
Відварені стручки квасолі виймаємо і перекладаємо в холодну воду з льодом, трохи охолодивши, квасолю виймаємо і складаємо в окрему посудину.
У сотейник кидаємо вершкове масло, коли воно трохи розтопиться, викладаємо туди ж нарізаний бекон, січену білу цибулю і часник, а також гриби. Весь вміст солимо, посипаємо перцем, перемішуємо.
З гілочок розмарину обриваємо листя і нарізаємо ножем.
У сотейник, де обсмажуються гриби з іншими інгредієнтами, засипаємо борошно, добре перемішуємо, додаємо трохи бульйону, що залишився від варіння квасолі, а також вливаємо невелику кількість вершків.
Після цього в сотейник додаємо трохи потертого мускатного горіха, а таож перекладаємо туди відварену квасолю, перемішуємо. Потім кидаємо нашатковану зелень розмарину, все розмішуємо за допомогою дерев'яної лопатки, кип'ятимо страву буквально кілька хвилин і знімаємо з вогню.
Готове лобіо перекладаємо в лоток, рівномірно розрівнюємо, зверху посипаємо кільцями смаженої цибулі, трохи перчимо і прикрашаємо зеленню розмарину.
Випадкові рецепти