Капусняк - це відмінне перше страва, дуже популярна в українській кухні і нітрохи не поступається за своєю ситністю і наваристий борщу. У традиційному варіанті приготування капусняка не припускає особливих зусиль і доступний навіть початківцям кулінарам.
Для приготування капустняка найкраще використовувати свиняче м'ясо. Візьміть шматок свинячої лопатки, помийте під холодною водою. За допомогою гострого ножа наріжте на кухонній дошці невеликими шматочками довільної форми.
Виберіть каструлю, в якій будете варити капусняк. На дно налийте невелику кількість рослинної олії і поставте на маленький вогонь. Киньте в каструлю шматочки м'яса і підсмажте, періодично помішуючи.
Поки готується м'ясо, підготуйте ріпчасту цибулю. Очистіть її від лушпиння і сполосніть під холодною водою, наріжте невеликими кубиками на кухонній дошці. Надішліть подрібнену цибулю в каструлю до м'яса, перемішайте і нехай готується далі.
Тепер займіться овочами. Візьміть корінь петрушки, селери і моркву. Почистіть, помийте їх і натріть на тертці з великими отворами. Натерті овочі так само киньте до м'яса з цибулею і ретельно перемішайте. Каструлю з вогню знімати не треба, нехай далі готується на маленькому вогні.
Прийшов час приправити майбутній капусняк спеціями. Киньте лавровий лист, горошини чорного і запашного перцю, кмин, горошки коріандру і не забудьте посолити за смаком. Якщо ж вам не подобається кмин або коріандр, просто не додавайте їх. Залийте вміст каструлі водою і залиште далі готуватися.
Візьміть квашену капусту і відіжміть з неї сік в окрему ємність. Сік поки не виливайте, він може вам знадобитися пізніше. Капусту киньте в каструлю. Якщо суп виходить дуже густим, додайте ще теплої кип'яченої води. Киньте вершкове масло, все перемішайте ще раз. Залиште готуватися під кришкою далі.
Тим часом, очистіть від шкірки картоплю, помийте її і наріжте на кухонній дошці невеликими кубиками. Візьміть окрему каструлю, налийте в неї воду і киньте кубики картоплі. Поставте її на вогонь. Варіть картоплю протягом 10 - 15 хвилин.
Зцідіть воду з готової картоплі і пересипте її в каструлю з капустняком. Перемішайте і спробуйте. Якщо суп не дуже кислий, додайте залишившийся капустяний сік. Якщо ж навпаки - долийте трохи кип'яченої води або води, в якій варилася картопля. Залиште варитися ще на деякий час. Загальний час приготування капустняка займає близько 1,5 годин. Смачного!
Випадкові рецепти