Швидше за все, навряд чи хоч одна трапеза обходиться без хлібних виробів. І так, як для нас в основному - це хліб, то для народів Кавказу і країн Азії - лаваш. Але все-таки своєю національною стравою лаваш вважають вірмени. І хоча справжній лаваш випікається в спеціальній печі і займаються цим, як правило, справжні умільці, все ж будь-яка господиня може спробувати приготувати лаваш в домашніх умовах. Для тих, хто думає, що приготування лаваша - це занадто складне заняття, пропонуємо наш рецепт, за яким ви зможете хоч і не зовсім просто, але все ж реально спекти справжній лаваш.
Лаваш - це не тільки відмінна заміна хлібним виробам, але з цього продукту можна приготувати ще й всілякі страви. Отже, беремося за приготування тіста для лавашу. У глибоку миску наливаємо теплу воду, ні в якому разі не гарячу, засипаємо цукор і додаємо сухі дріжджі. Все це добре перемішуємо до повного розчинення дріжджів.
Потім в окрему глибоку посудину засипаємо обидва види борошна, додаємо сіль і оливкове масло. Далі вливаємо туди розчинені у воді дріжджі і дерев'яною ложкою акуратно замішуємо, поки не утвориться тісто.
Після цього перекладаємо його на поверхню, трохи посипану борошном, і вимішуємо тісто протягом 6-8 хвилин, поки воно не стане гладким і еластичним. У разі необхідності можна додати трохи борошна, щоб тісто не липло до рук або поверхні, але краще цього не робити.
Потім в глибоку миску вливаємо трохи оливкового масла і кладемо туди замішане тісто, обваляємо його в масло. Накриваємо харчовою плівкою і даємо тісту піднятися, поки воно не збільшиться вдвічі. Це займе 1-2 години часу.
По закінченню часу знову посипаємо стіл борошном і перекладаємо з миски підняте тісто. Знову трохи його перемішуємо і розгортаємо руками в довгий валик. Потім розрізаємо тісто на скибочки однакового розміру за допомогою гострого ножа для тіста. Після чого накриваємо їх тканиною.
Беремо одну скибочку тіста, формуємо з нього кульку і розгортаємо качалкою в коло, періодично перевертаючи, щоб не прилипало до поверхні.
Розкатаний корж викладаємо на деко, застелений пергаментом і накриваємо тонкою тканиною. Таким чином розгортаємо всі скибочки теіста і накривши приготовані гуртки тканиною, залишаємо відпочити приблизно на півгодини, поки воно злегка набубнявіє.
Тепер ставимо на плиту чавунну сковорідку і розігріваємо на середньому вогні. Потім викладаємо один корж і запікаємо 30 секунд, поки не почнуть утворюватися бульбашки. Перевертаємо і готуємо протягом 1-2 хвилин з іншого боку, поки на нижній стороні не з'являться великі підсмажені плями. Перевертаємо ще раз і готуємо ще 1-2 хвилини, щоб підсмажити іншу сторону. В цей час коржик повинен почати надуватися.
Готові вироби тримаємо накритими чистим рушником, поки приготуються всі інші. Готовий лаваш в домашніх умовах відмінно замінить будь-який хлібний виріб.
Схожі рецепти
Випадкові рецепти