Незважаючи на екзотичність і французьке походження (в перекладі «язичок») назви цієї страви, лангет - це шматок смаженого м'яса. Для приготування лангету використовують телячу або яловичу вирізку, нарізану поперек волокон. Ця страва схоже стейка, і також має різну ступінь прожарювання - слабку, середню і сильну. Ми зупинимося на середнього ступеня, ідеальне рішення для виходу соковитого, ніжного і прожареного м'яса. А вершково-грибний соус додасть пікантності і насиченості цієї страви. До того ж готувати лангет з яловичини зовсім не складно.
Скористаємося вже готовими, охолодженими шматками яловичої вирізки. Або наріжемо м'ясо поперек волокон товщиною в два сантиметри. Викладаємо їх на кухонну дошку. Посипаємо м'ясо морськю або кам'яною сіллю середнього помелу. Слідом, зверху, рясно притрусимо чорним меленим перцем.
Тепер, як би масажуючи, втирайте спеції в шматки яловичини. Так вони краще вберуться в м'ясо. Перевертаємо шматки м'яса на іншу сторону і повторюємо той же процес: сіль, перець і втирання спецій в м'ясо. Дамо м'ясу трохи увібрати в себе спеції, а самі поставимо сковороду на великий вогонь.
Якщо є, краще скористатися чавунною сковородою, вона довше тримає тепло. Коли сковорода прожариться до такої міри, що від неї буде йти легкий димок, наллємо оливкову олію. На пашущу жаром сковороду з розігрітим маслом викладаємо шматки нашого м'яса. Не забудьте включити витяжку, в кухні буде димно. Підсмажуємо м'ясо з одного боку до утворення апетитної скоринки протягом 3-4 хвилин, на сильному вогні.
Так утворилася скоринка запечатає практично всі соки всередині, що додасть соковитості нашій страві. Акуратно, щоб не обпектися перевертаємо м'ясо на іншу сторону і так само обсмажимо до скоринки. Ставимо підсмажене м'ясо на ребро до протилежної від вас стінки сковороди, і додамо вершкове масло.
Додамо туди ж очищені, цілі зубки часнику. Також додамо пучок запашного, свіжого чебрецю. Перемішаємо і дамо вершковому маслу розтопитися. Коли масло розтопиться знову викладаємо в нього м'ясо. Зменшуємо вогонь до нижче середнього. Дамо м'ясу трохи потомитися, при цьому не забуваємо поливати зверху пряним маслом з м'ясним соком, який утворився при смаженні.
Дістаємо м'ясо зі сковороди і викладаємо на кухонну дошку. Зверху поллємо м'ясним соком, з-під смаження, і дамо йому трохи відпочити, хвилин п'ять.
Тим часом займемося соусом. Дістаємо зі сковороди часник і чебрець. Але не поспішайте його викидати, вони послужать декором для нашої страви. Зараз в пряне масло додамо свіжий, подрібнений часник. Розмішайте і обсмажте 30 секунд, щоб часник віддав свій аромат. Для пікантності додамо вустерширський соус. Цей англійський соус складно, чимось замінити схожим, він сам по собі досить оригінальний. Так що, якщо у вас він є, додайте його трохи.
Сюди ж додамо порізані тонкими пластинами гриби печериці. Ретельно перемішуємо і обсмажуємо гриби до готовності. Вони повинні стати м'якими з золотистим відтінком. У обсмажені гриби вливаємо цівкою вершки. Приправимо меленим чорним перцем і сіллю. Добре перемішаємо.
Соус повинен закипіти і трохи випаруватися. Тому, дамо йому трохи часу дійти до правильної кондиції. Пару хвилин і вимикаємо.
Викладаємо в тарілку відпочилі лангети. Нарізаємо на невеликі шматочки. Поруч кладемо обсмажений цілий часник і гілочки чебрецю. Зверху поливаємо ніжним вершковим соусом з шматочками грибів. Обсмажений лангет з яловичини з хрусткою скоринкою і рожевою, соковитою м'якоттю всередині, политий соусом, який увібрав в себе всі пряні аромати - в цю страву складно не закохатися. Нею можна тільки насолоджуватися!
Схожі рецепти
Випадкові рецепти