Укр
Рус
Бозбаш Перші страви Азербайджанська кухня

Кюфта бозбаш

( 4.7857 4 514 14 оцінок)

2446 - переглядів
85 хвилин порцій - 6 складність - 3 з 5
Кюфта бозбаш - покроковий рецепт, фото 1

Національна кухня: Азербайджанська кухня

Актуальні рецепти: Зима, Весна, Осінь

Смакові якості: Гострі

Калорійність: Калорійні страви

Температура подачі: Гарячі

Спосіб приготування: Варити

опис

Пропонуємо вашій увазі рецепт універсальної страви, що послужить і першим, і другим одночасно. Така вигідна страва називається кюфта бозбаш і прийшла до нас з азербайджанської кухні. Завдяки багатому складу з бульйону, м'яса і ще на додачу гарніру, вона дійсно виходить дуже ситною і наваристою, і може вважатися повноцінним обідом. Не дарма ж в азербайджанських родинах її готують величезними порціями, щоб нагодувати все застілля. Кюфта бозбаш - це дуже смачний суп з яскраво вираженим смаком м'яса, адже в ньому немає зайвих овочів. Головна роль належить тефтелям, які і переводяться як кюфта. Кюфта бозбаш - ситна страва, що в приготуванні зовсім нескладна, досить знати декілька правил, і в результаті вийде відмінний обід.

Інгредієнти

Харчова цінність страви "Кюфта бозбаш " (на 100 грам)

  • Білки11.8 гр.
  • Жири10.2 гр.
  • Вуглеводи18.9 гр.
  • Калорії219 ккал.
РОЗДРУКУВАТИ КОРОТКО

Покроковий рецепт з фото

01

Отже, для початку потрібно замочити нут, і зробити це бажано на ніч. Нут - дуже міцний горох і приготувати його, як звичайний, не зовсім вийде, тому вимочувати його потрібно близько 10 годин.

Крок - 1
02

Для початку слід приготувати бульйон, на основі якого і буде готуватися кюфта бозбаш. Варити бульйон найкраще з баранини, а саме з лопатки або задньої ноги, оскільки більш наваристим бульйон вийде саме на кістці.

Крок - 2
03

Для цього добре вимиваємо баранину, можна навіть замочити у воді на пару годин. Отже, ставимо на вогонь каструлю з водою і викладаємо баранину, добавимо зразу суху куркуму, вона надасть пікантність майбутній страві.

Крок - 3
04

Після того, як вода закипить, робимо вогонь менше і знімаємо піну. У процесі приготування піну потрібно знімати постійно, щоб бульйон вийшов красивого кольору. Після того, як бульйон закипить, відразу ж додаємо в нього нут, оскільки він буде готуватися найдовше.

Крок - 4
05

Також очистимо від лушпиння цибулю і наріжемо її крупно, можна розрізати на 4 частини і кинути в бульйон.

Крок - 5
06

Моркву теж чистимо, миємо й нарізаємо кільцями, після чого опускаємо в каструлю. Бульйон солимо, перчимо і продовжуємо варити на невеликому вогні ще близько години.

Крок - 6
07

Тим часом приготуємо тефтелі. Для цього добре промиваємо рис, щоб вода після нього була прозорою. Потім беремо м'ясний фарш, солимо, перчимо його, додаємо рис, все ретельно вимішуємо.

Крок - 7
08

Після цього набираємо в руку фаршу, приблизно трохи більше, ніж на котлету і формуємо гніздо, в яке поміщаємо сушену сливу або аличу і закриваємо її фаршем, роблячи круглу тефтелі (кюфта). Дуже важливо використовувати просто сушену аличу, яка надає кислинку, а не сухо фрукт, солодкий на смак. Також важливо пам'ятати при вживанні, що в аличі присутня кісточка.

Крок - 8
09

За 15 хвилин до готовності кидаємо в бульйон макарони, які в цій страві грають роль гарніру. Також додаємо томатну пасту, все перемішуємо і залишаємо варитися до готовності.

Крок - 9
10

Отже, заготовки тефтельок готові, і бульйон майже готовий. Залишилося з'єднати 2 цих страви і довести до готовності. Для цього опускаємо наші кюфта в каструлю з супом і варимо їх протягом 10-15 хвилин.

Крок - 10
11

Після цього знімаємо готовий кюфта бозбаш з плити і розливаємо по тарілках. При подачі намагайтеся розливати так, щоб в кожній тарілці виявилася фрикаделька, макарони, а потім вже наливайте суп з нутом і морквою. Можна також прикрасити гілочкою свіжої м'яти або зелені. Насолоджуйтеся цією ситною, ароматною і дуже смачною стравою, пригощайте гостей і отримуйте заряд енергії на весь день.

Крок - 11

Оцінити рецепт



Випадкові рецепти