Рецепт дуже корисної і смачної квашеної капусти по-грузинськи - натурального пробіотика, багатого на вітаміни і мінеральні солі. Рекомендуємо салати, суп з капусти і бігос.
В першу чергу очистіть від шкірки і вимийте моркву. Далі очищену моркву натріть на крупній тертці або подрібніть за допомогою кухонного комбайна зі спеціальною насадкою. Надішліть моркву в окрему миску.
Далі ретельно помийте під проточною водою яблука і просушіть. Виріжте насіннєві гнізда з вимитих яблук і так само подрібніть (натріть на терку). Подрібнене яблуко теж помістіть в окрему ємність.
Далі усуньте зовнішні листя з капусти, розріжте її навпіл, потім на більш дрібні шматочки, і з допомогою комбайна або спеціальної овочерізки наріжте овоч тонкою соломкою. У великій мисці змішайте нашатковану капусту з морквою і яблуками, посипте щедро сіллю і кмином.
Покладіть кілька капустяних листків на дно горщика або іншої ємності, засипте на них раніше підготовлену капустяну суміш шарами, утрамбовувавши кожен шар товкучкою, поки не з'явиться сік.
Збиту капусту з великою кількістю соку на поверхні, накрийте ошпареною тарілкою, яку сильно притисніть, щоб дати соку піднятися. Потім завантажте тарілку вимитим і ошпареним каменем, накрийте каструлю чистою марлею.
Залиште підготовлену капусту при кімнатній температурі приблизно на 3-5 днів, весь час, спостерігаючи за бродінням. Після закінчення цього часу приберіть тарілку, проколіть капусту в декількох місцях до дна ніжкою ложки або виделки, щоб дати можливість виділитися газам і гіркому маслу, яке також має випаруватися.
Знову примніть капусту, накрийте її вимитою і обшпареною тарілкою, яку притисніть знову каменем, і накрийте чистою марлею. Перемістіть горщик з капустою в прохолодний підвал приблизно на 2 тижні. Після закінчення цього часу капуста вже повинна добре замаринувати, перекладіть її в чисті банки.
Утрамбуйте капусту в банки, наповнюйте її якомога більше, щоб було якомога менше повітря. Рівень капусти в банці повинен знаходитися приблизно в 2 см від краю, а на поверхні овоча повинен бути сік. Якщо у вас немає прохолодного підвалу для зберігання, ви можете помістити банки з квашеною капустою по-грузинськи в холодильник.
Випадкові рецепти