Куліч - злегка солодкий, багатий дріжджовий хліб. У своєму складі він може містити родзинки, мигдаль, цукати або сухофрукти, цедру лимона і різні спеції, включаючи кардамон або шафран, в залежності від рецепту і особистого вибору. Ми пропонуємо рецепт простого куліча, в якому використовуємо родзинки, курагу і трохи кардамону.
У маленьку миску додайте просіяне борошно, трохи теплого молока і сухі дріжджі, добре перемішайте і відставте, поки суміш не стане пінистою і пухирчастою.
У велику миску засипте борошно, сіль, добре перемішайте і відставте в сторону до подальшого використання. В іншу миску розбийте куряче яйце, залийте яєчний жовток, засипте цукор, додайте вершкове масло і добре перемішайте.
Потім додайте яєчну суміш в миску з борошном, залийте раніше підготовлену дріжджову масу, засипте кардамон, апельсинову цедру, все ретельно вимісіть, поки не вийде м'яке липке тісто.
Перекладіть масу, що утворилася на присипану борошном поверхню і ще раз гарненько вимісіть, до утворення більш густого і щільного тіста. Перемістіть тісто в змащену маслом ємність, загорніть харчовою плівкою і відправте в тепле місце приблизно на 1-1.5 години.
Як тільки тісто подвоїться в обсязі, викладіть його на присипану борошном поверхню і трохи руками примніть, утворивши певний корж. Покладіть поверх коржа з тіста заздалегідь вимочені в окропі родзинки і курагу, а потім ретельно вимісіть ще раз тісто, до рівномірного розподілу сухофруктів по всій масі.
Перекладіть порційно тісто в добре змащені маслом формочки, накрийте кухонним рушником і відставте ще на час в тепле місце до тих пір, поки тісто не збільшиться вдвічі і не підніметься по всій висоті ємності. Промажте верхівки майбутнього куліча, заздалегідь збитим яєчним жовтком.
Надішліть форми з майбутньою випічкою в попередньо розігріту духовку до 200 градусів і випікайте протягом 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 і запікайте ще близько 20 хвилин. Як тільки форми досить охолонуть, злегка проштовхніть ніж по краях форми, обережно витягніть кулічи і відставте в сторону. А самі займіться приготуванням глазурі для випічки.
Для цього в миску засипте цукрову пудру, залийте лимонний сік і за допомогою вінчика ретельно перемішайте, до утворення однорідної рідкої маси. Потім рясно промажте утвореною глазур'ю верхівки пасок.
Посипте глазур на випічці спеціальною солодкою кондитерською посипкою, дайте трохи постояти, а потім подавайте до святкового столу гарний і простий куліч.
Випадкові рецепти