Куліч - це домашній пиріг з сухофруктами і, можливо, шоколадом. Його люблять готувати і експериментувати над рецептами. Зараз ми пропонуємо рецепт куліча, який сміливо можна готувати до такого великого свята - Великдень.
У велику миску засипте просіяне борошно, руками розкришіть сюди ж свіжі дріжджі і залийте тепле молоко. Потім за допомогою кухонної лопатки вимісіть вміст миски, до утворення в'язкого однорідного тіста. Накрийте тісто в мисці харчовою плівкою і залиште настоятися, приблизно 40 хвилин в теплому місці.
Далі відправте снастояне тісто в чашу тістоміса, просійте так само через дрібне сито борошно і засипте цукор.
Потім додайте в чашу попередньо відділені яєчні жовтки, залийте трохи теплого молока і трохи підсоліть. Далі закиньте в чашу подрібнену ваніль (можна використовувати екстракт ванілі), цедру лимона і апельсина.
Тепер включіть тістомісильник і на найслабшій швидкості збийте вміст чаші, до об'єднання всіх інгредієнтів і оутворення більш густої однорідної маси.
Далі скришітьруками в чашу ще трохи свіжих дріжджів і продовжуйте вимішувати, поступово підкидаючи в ємність попередньо нарізане дрібними кубиками вершкове масло. Повинно вийти не густе, але і не рідке тісто.
Далі вимкніть на пкілька хвилин тістоміс і дайте тісту трохи постояти. Потім засипте в чашу цукати, шоколадну стружку (можна використовувати спеціальні термостабільні шоколадні краплі) і ще раз все ретельно перемішайте.
Тепер викладіть масу, що утворилася з чаші на присипаний борошном стіл і ретельно і досить довго вимісіть ще руками тісто, до більш щільного стану. Покладіть приготоване тісто в миску, накрийте харчовою плівкою і відправте в тепле місце ще не менше, ніж на 30 хвилин.
Потім знову викладіть тісто на присипану борошном поверхню, трохи вимісіть і покладіть, заповнюючи до половини, в спеціальні форми для випічки у вигляді пасок. Відставте форми знову в тепле місце і дочекайтеся, поки тісто не заповнить їх до самого верху.
Далі укладіть зверху тіста в кожній формі шматочок вершкового масла, встановіть на деко і відправте в попередньо розігріту духовку до 180 градусів на 30-35 хвилин, до появи коричневої кірки на випічці.
Готовий куліч, приготований до улюбленого свята Великодня, розріжте порційно і подавайте до столу.
Випадкові рецепти